Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 8 Ocak 2024 3 Cevap
15

Elektriği kim icat etmiştir?

3,073 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sami Ekin
Sami Ekin
102K UP
Öğrenci 8 Ocak 2024

Öncelikle elektriğin kendisi bir icat değil keşif

Kayda geçen ilk kayıt m.ö. 600 yılında filozof olan thales tarafından bir kehribar çubuğu ovalanarak yerde bulunan saman taneleri ve hafif tüyleri çekmeyi başarmıştır. Tabi bu olay soncunda keşfedilen elektriğin bügünkü anlamıyla epey bir farklı olduğunu düşünüyorum.

Bildiğimiz anlamıylı elektiriğin ilk keşfeden kişi 1600 yılarında bir ingiliz hekimi olan William Gilbert'dir.

Tüm Reklamları Kapat

Sanılanın aksine Amerikanın kurucu babalarından biri olan Benjamin Franklin'nin elektriği keşfetiği iddası yanlıştır Benjamin Franklin 1752 uçurtma deneyi önerisi ile yıldırım ve hava olaylarının elektrik ile ilişkisini anlamamıza yardımcı olmuştur.

223 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. H. M. F. Laboratory. 600 Bc - 1599 - Magnet Academy. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: Nationalmaglab | Arşiv Bağlantısı
  2. Indianamichiganpower. Fact Or Fable? Ben Franklin Discovered Electricity. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: Indianamichiganpower | Arşiv Bağlantısı
  3. Habertürk. Elektriği İlk Kim İcat Etti? Elektrik İlk Kim Buldu, Ne Zaman, Nasıl Bulundu?. (13 Mart 2023). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: Habertürk | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İbrahim Özyön
İbrahim Özyön
1,064 UP
Öğrenciyim, Bilim merkezinde 3 yıldır öğrenim görüyorum. 11 Ocak 2024

Elektriği icat etmek karmaşık bir genel ve bu süreç, zaman içinde birçok bilim insanı ve buluşmuştur. Ancak elektriğin temel prensiplerinin gösterilmesi ve gösterilmesi önemli adımların birçoğu 18. ve 19. yüzyıllarda atılmıştır. Bu süreçle ilgili bir kaç önemli isim sayabilirim:

Thales (M.Ö. 624–546): Antik Yunanlı filozof Thales, amber adı verilen reçineli bir taşınmanın sonucu ortaya çıkan statik elektrik keşfetti.

William Gilbert (1544–1603): İngiliz doktor William Gilbert, "De Magnete" adlı eserinde manyetizma ve elektrik üzerine kapsamlı bir çalışma yaparak, manyetizmanın ve elektriğin bir arada güçler olduğunu ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Otto von Guericke (1602–1686): Alman mucit ve bilim adamı von Guericke, vakumlu pompa ile ilk elektrik üretim cihazını geliştirdi ve statik elektrik üretebildi.

Benjamin Franklin (1706–1790): Amerikalı devrimci ve bilim adamı Benjamin Franklin, yıldırımın elektriksel bir olgu olduğunu göstermek amacıyla uçurtma denemesi gerçekleştirdi. Ayrıca "pozitif" ve "negatif" elektrik yüklerini de önemli çalışmalara imza attı.

Alessandro Volta (1745–1827): İtalyan fizikçi Volta, ilk kimyasal pil olan volta pilini icat etti. Bu pil, sürekli bir elektrik akımı üretebiliyordu.

Michael Faraday (1791–1867): İngiliz fizikçi Faraday, elektromanyetizma üzerine yaptığı çalışmalar ile elektrik üretimi ve manyetik alan elektrik akımını nasıl çoğalttığını keşfetti. Faraday, elektromanyetik indüksiyonun yapılmasını sağladı.

304 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehemmed Shahmuradov
Fizik ve kimya ile çokça ilgileniyorum. 13 Ocak 2024

Elektrik binlerce yıldır insanlar tarafından gözlemlenen ve incelenen doğal bir olgudur. Ancak kimyasal olarak elektrik üretebilen bir cihaz olan elektrik pilini kim icat etti diye sorarsanız cevap Alessandro Volta olacaktır. 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış İtalyan fizikçi ve kimyacıdır. 1799'da ilk elektrik pili olan volta pilini icat etti. Ayrıca metanı keşfetti ve elektriksel direnç üzerine çalıştı. Elektrik potansiyelinin SI birimi volt, onun adını almıştır.

124 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close