Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kağan Özçifçi
Üye 7 Eylül 2023 1 Cevap
1

Einstein Karosu nedir?

409 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Koçyiğit
moleküler biyolog ve genetikçi 7 Eylül 2023

Merhaba, Gün içerisinde gittiğimiz farklı mekânlarda değişik örneklerine rastladığımız döşeme ve süslemelerden oluşan desenler ayrıca sanat eserlerinde, kumaşlarda, kâğıtlarda veya elektronik ortamda çeşitli süslemelerde de karşımıza çıkıyor. Günlük hayatta rastladığımız örneklerde genelde kare, eşkenar üçgen, altıgen gibi basit şekiller kullanılsa da daha iddialı tasarımlarda farklı şekillerin daha önce benzeri olmayan biçimde bir araya getirildiğini görebiliyoruz. Örneğin Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde rastladığımız süslemeler bu tasarımların en ilgi çekici örneklerinden.Yakın zamanlarda matematikçiler, tek bir şekil kullanarak bir deseni tekrarlamadan düzlemi kaplayabilen 13 kenarlı bir şekil keşfetti. Matematikçiler uzun zamandır böyle bir şekil arıyordu. Ancak ortaya matematikçiler için şaşırtıcı derecede basit bir şekil çıktı. Bu buluşun malzeme biliminden dekorasyona çeşitli alanlarda uygulamaları olabileceği düşünülüyor.

Ayrıntılara girmeden ve “Neymiş bu şekil?” sorusuna cevap vermeden önce kullandığımız terimleri açıklayalım. Çünkü matematikte tanımlar çok önemlidir.

Bu döşeme veya süslemeler yerde, duvarda veya herhangi bir düz zeminde bulunabilir. Önemli olan düz bir yüzey kullanılması ve yüzeyin tamamen kaplanmasıdır. Yani arada boşluk kalmaması gerekir. Ayrıca kaplama için kullandığımız şekiller birbirinin üzerine gelmemelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Matematikçiler sonsuzu sever. Bu nedenle sınırlı bir yüzeyin kaplanmasıyla değil, bir düzlemin geometrik şekillerle kaplanması problemi ile ilgilenirler. Bu geometrik şekillere gerçek hayattaki kullanımlarından yola çıkarak “karo” diyoruz.

Kaplamalarda tek bir şekilden oluşan karolar kullanabileceğimiz gibi farklı şekillerden oluşan karo kümeleri de kullanılabiliriz. Günlük hayatta karşılaştığımız kaplamaları incelediğimizde, çoğunda kaplamanın bir kısmının kendini tekrar ettiğini görebiliriz. Bu tür kaplamalara “periyodik kaplamalar” diyoruz. Peki hangi şekillerle periyodik kaplama yapılabilir? Bu amaçla eşkenar üçgen, kare ve dikdörtgen kullanabiliriz. Aslında periyodik kaplamalarda tekrar eden kısımlar paralelkenarlar ile gösterilebilir. Aşağıdaki kaplama örneklerinde paralelkenarları istediğiniz gibi şekillere ayırabilirsiniz. Sonuçta elde edilen kaplama periyodik olacaktır. Düzgün çokgenler göz önüne alındığında, yalnızca arıların favori şekli olan altıgen karo kullandığımız zaman periyodik kaplamalar yapılabiliyor. Sadece düzgün beşgen kullanarak herhangi bir kaplama yapılamadığını da belirtelim. Bunun nedeni, beşgenin bir iç açısının 108 derece olması. Üç tane beşgeni ortak bir noktada birleştirmeye çalıştığımız zaman arada 36 derecelik bir boşluk kalıyor. Benzer şekilde 7 ve daha fazla kenara sahip düzgün çokgenlerde de çokgenin bir iç açısı 120 dereceden fazla olduğu için, üç tanesini ortak bir köşede birleştirmek mümkün değil. İki tanesini birleştirmeye çalıştığımızda da yine arada boşluk kalıyor. Ancak bunları farklı şekildeki karolar ile beraber kullanarak bir düzlemi kaplamak mümkün.Sekizgen ve eşkenar dörtgen karolar kullanılarak yapılan bir periyodik kaplama

Periyodik kaplamalar kadar periyodik olmayan kaplamalarla da son derece ilginç desenler ortaya çıkarılabiliyor. Bu tür kaplamalar ayrıca fizikçiler ve kimyacıların kristalimsi olarak isimlendirilen malzemelerin doğasını ve davranışını anlamalarına yardımcı oluyor.Bazı şekiller farklı biçimde bir araya getirilerek hem periyodik hem periyodik olmayan kaplamalar yapılabilir. Matematikçiler sadece periyodik olmayan kaplamalar yapmak için nasıl şekiller kullanılması gerektiği üzerine uzun zamandır çalışıyorlardı.

1961'de matematikçi Hao Wang, periyodik olmayan kaplama yapılabilecek her karo kümesinin düzlemi periyodik olarak da kaplayabileceğini iddia etmişti. Ancak kendi öğrencisi Robert Berger, sadece periyodik olmayan kaplama yapılabilen 20.426 şekilden oluşan bir karo kümesi bularak bu iddiayı çürüttü. Sonra periyodik olmayan kaplama yapılabilecek karo sayısını 104’e indirdi.

Tüm Reklamları Kapat

1974’te Nobel ödüllü fizikçi Roger Penrose biri altılı, diğer ikisi ikili olan üç tane farklı karo kümesi buldu. Penrose bu karoları beşgen şeklinin dönel simetri özelliğini kullanarak oluşturdu. Bu yüzden bu karolara “pentapleks karolar” adı verildi. O zamandan beri, matematikçiler periyodik olmayan kaplama yapılabilecek karo sayısını bire indirmeye çalışıyorlardı. Amaç sadece tek bir şekilde karo kullanarak düzlemi periyodik olmayacak biçimde kaplamaktı. Bu karoya einstein ismi takıldı. Bu isim, bildiğimiz ünlü fizikçinin adından değil, ifadenin Almanca “tek taş” anlamana gelmesinden kaynaklanıyor.

Aranan bu einstein İngiltere’nin Yorkshire bölgesinde yaşayan ve emekli bir matbaa teknisyeni olan David Smith tarafından keşfedildi. Smith, beraber çalıştığı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi üç araştırmacı ile “şapka” ismini taktıkları şekli nasıl keşfettiklerini ve bunun olası kullanımlarını anlatan bir makale yazdı. Aşağıdaki bağlantı adresinde şeklin adım adım nasıl oluşturulduğunu görebilirsiniz. https://www.geogebra.org/m/wtv5zeyx[5]

Kaynaklar

  1. D. Smith, et al. An Aperiodic Monotile. (20 Mart 2023). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Yirka. A Geometric Shape That Does Not Repeat Itself When Tiled. (23 Mart 2023). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
  3. P. Sutter. Newly Discovered 'Einstein' Tile Is A 13-Sided Shape That Solves A Decades-Old Math Problem. (31 Mart 2023). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. Non-Periodic Tiling With The Additional Property That It Does Not Contain Arbitrarily Large Periodic Patches. (30 Temmuz 2004). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  5. Bilim Genc. Bir Yüzeyi Desen Tekrar Etmeyecek Şekilde Kaplamaya İmkân Veren Şekil: “Şapka” | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close