Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilge Tuna
Bilge Tuna
3,264 UP
Üye 22 Nisan 2023 2 Cevap
2

Eğer kanser normal hücrelerin kontrolsüz bölünmesine verilen ad ise tedavi sürecinde kanser hücrelerini diğer hücrelerden nasıl ayırt ediyoruz?

Bugün arı zehrinin içindeki metinin denen bir maddenin bazı kanser hücrelerini öldürmede etkili olduğunu öğrendim. Ancak aklıma başka sorular takıldı. Kanser hücrelerini öldürmeye yönelik tedavi yöntemleri nasıl uygulanıyor? Bu tür tedaviler sırasında işlevsel hücrelere de zarar verilmiyor mu?
389 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Taylan Acar
Taylan Acar
4,757 UP
Araştırmayı seven biri 22 Nisan 2023

Kanser hücreleri normal hücrelerden farklıdır ve bazı özellikleri nedeniyle diğer hücrelerden ayırt edilebilirler. Kanser hücreleri normal hücrelerin kontrolsüz bölünmesine uğrar, bu nedenle hızlı bir şekilde büyür ve çoğalır. Ayrıca, normal hücrelerin aksine, kanser hücreleri bazı özel proteinler veya reseptörlerin fazlalığına veya eksikliğine sahip olabilirler.

Tedavi sürecinde kanser hücreleri diğer hücrelerden ayırt etmek için birkaç yol vardır. Bunlar şunları içerebilir:

1. Biyopsi: Dokudan örnekler alınarak kanser hücreleri diğer hücrelerden ayırt edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Tarama testleri: Bazı kanserlerin erken teşhisi için tarama testleri yapılır. Bu testler, kanser hücreleri diğer hücrelerden ayırt edebilen belirli proteinlerin veya maddelerin varlığını tespit edebilir.

3. Görüntüleme testleri: Görüntüleme testleri, kanser hücrelerinin vücudun belirli bir bölgesinde yoğunlaştığı bölgeleri tespit edebilir. Bu testler, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi farklı teknolojiler kullanır.

4. Tedavi seçenekleri: Kanser tedavisi, kanser hücrelerini diğer hücrelerden ayırt etmek ve onları yok etmek için tasarlanmış farklı tedavi seçenekleri sunar. Örneğin, kemoterapi kanser hücrelerinin hızlı bölünmesine neden olurken, normal hücreleri daha az etkiler.

Bu yöntemlerin kombinasyonu kanser hücrelerinin diğer hücrelerden ayırt edilmesine yardımcı olur ve etkili bir kanser tedavisi sağlar.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Musa Talha Kayar
Musa Talha Kayar
1,270 UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi 19 Mayıs 2023

Merhaba;

Kanser hücreleri normal hücrelere göre daha sık bölünen hücrelerdir. Böylece metabolizmaları da hızlıdır. Çok sık tüketirler. Özellikle çevresindeki dokunun da besininden yararlanırlar. Kanser hastaları bu yüzden kilo verirler. Çünkü kişinin kendi besinini kanser hücresi tüketir.

Peki kanser hücresi nasıl anlaşılır? Mesela Pozitron Emülsiyon Tomografi (PET) dediğimiz bir yöntemden bahsedelim.

Tüm Reklamları Kapat

Pozitron Emülsiyon Tomografi'de hastanın vücuduna radyoaktif olarak işaretlenmiş glukoz molekülleri verilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tümör hücreleri glukozu normal dokulardan daha çok kullanırlar. Bu verdiğimiz radyoaktif glukozu daha çok tüketecekleri için tümör dokusunda daha çok radyoaktif glukoz birikir. Bu dönemde biz de radyoaktiviteyi gözlemleyen bir görüntüleme yöntemi kullanırsak tümör hücrelerindeki fazla radyoaktiviteyi görürüz ve normal dokulardan ayırmış oluruz.

Tedavi sorusuna gelirsek cevap çok geniştir. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan antineoplastik kemoterapilerden bahsedelim. Kemoterapi tedavisi vücuttaki hücrelerin hepsini etkiler fakat daha çok bölünen hücreleri daha çok etkilerler. Bu yüzden tümör hücreleri daha çok etkilenir. Ayrıca sağlıklı hücrelerden etkilenenler bir süre sonra yeni oluşan sağlıklı hücrelerle yer değiştirebilirler.

Bunun en güzel örneği saçı dökülen hastalardır. Saç hücreleri görece olarak normal dokulardan daha çok bölünürler. Bu yüzden kemoterapiden daha çok etkilenirler. Fakat kemoterapi tedavisi bittikten sonra tekrardan çıkabilirler.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close