Işık hızındaki elektromanyetik dalgaları (örneğin radyo dalgalarını) bugün zaten tespit edebiliyoruz. Işık hızını aşan bir dalga ise evrende yoktur. Sanal parçacıklar sadece matematiksel araçlardır. Varlıklarına dair delil henüz yoktur. Ancak bu parçacıklar matematiksel olarak işlem yapılmasını sağlayan ve işe yarayan araçlardır. Bir çok fizikçi içinde bunların gerçekte olmadığını da düşünenin var olduğundan bahsediliyor.
Işıktan hızlı olan tek bilinen şey evrenin genişleme hızıdır. Bunun dışında ışık hızı evrende evrensel bir limittir. Işık hızı aşılırsa evrende tutarlılık ihlal edilir. Bu açıdan ışık hızından daha hızlı bir şey olmadığı hemen hemen kesin düşünülmektedir.
Peki böyle bir şey olsa tespit edilebilir miydi. Söz konusu dalgalar olunca hız denilen şey esasen dalga boyu ve frekans ilişkisine bağlıdır. Bu nedenle ışığın en yüksek frekansını aşan ve en kısa dalga boyundan da daha kısa bir dalga olmasını düşünmek ve hayal etmek gerekir ki böyle bir dalga bütün fizik yasalarını ihlal ederdi ve bu dalgayı tespit etmek mümkün olmayabilirdi. Çünkü elinizde ölçüm yapacak tüm cihaz ve aletler ışık hızı ile aynı elektromanyetik temelde ve ilintili madde yapıdadır. Işık hızını aşan bir dalga ise muhtemelen bu madde yapıdan başka bir formatta olur ve sizin elinizdeki cihazlarla vs etkileşime girmezdi. Mesela ışıkla etkileşime giren elektron atom çekirdeğinin etrafında en küçük birim olarak planck mesafesi aralığında hareket eder. Planck mesafesi ise ışık hızı ili ilişkili bir birimdir. Eğer ışık hızını aşan bir dalga söz konusu olsa bu birimin dışında olacağından normal madde ile hiç bir etkileşime girmeyebilirdi.