Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Agageldi Asyrow
Üye 1 gün önce 2 Cevap
6

Ödüllü Soru Eğer bir liderin önünde hiçbir engel yoksa, en iyi niyetli kişi bile zamanla otoriterleşebilir mi? Durum böyleyse suç diktatörün değil onun insafını bekleyen halkın olabilir mi?

Sorum siyasetle ilgili değil demek istediğim gerçek den de ahlaklı dürüst bir insan psikolojisi onca gücü kaldırması mümkün mü? Evet adil yönetilen devletler olabilir ama onlara bakarsan halkın tepki göstermesi ve rakiplerinin eşit güç de olması yatıyor yani buna mecburlar. Toplumun yönetimini bir insanın ahlakına bırakmak ne kadar doğru?
276 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 gün önce

Kuvvetle Muhtemel!

Biz toplumsal varlıklarız ve öznemiz toplumdur, birey asla değil. Bu nedenle ne kadar iyi niyetli olursa olsun, bireyin kutsandığı, öne çıkarıldığı ve özneleştiği her yapı eninde sonunda bireyin menfaatlerinin de özneleştiği bir seyir izler.

İşte toplumsal yapıların, ancak toplumsal araç ve argümanlar ile ve ancak toplumun ortak çıkarı için inşa olduğu kollektif emeğin bir çıktısı olarak varlığını sürdürebileceği realitesi bundandır.

Tüm Reklamları Kapat

Ve işte bu nedenledir ki, bu realiteye uygun olmayan yapılar, önce kendi ve zorunlu toplumsal özlerine yabancılaşır, bu yabancılaşma bir virüs gibi yayılıp yozlaşmaya ve vesilesi ile önce bireysel, ardından toplumsal çürümeye kadar varır.

Bu, birilerinin topluma lokomotif olmayacağı, peşinden sürüklemeyeceği, önderlik yapamayacağı anlamına gelmez. Fakat dikkat edin; donanımı, niteliği ve niyeti ne denli istendik olursa olsun, onu yaratan toplumsal özden uzaklaşıp, ortak yaratılanı (değer adına) aynı toplumsal öze ve hakkıyla iade etmeyen kim var ise önce otoriterleşir ardından diktatörleşir.

Hırsızın hiç mi suçu yok diyebilirsiniz? Evet, ve hatta suçun tamamı hırsızdadır…

Hiçbir diktatör, ben diktatör olacağım diyerek yola çıkmaz. Hep toplumsal yapıya atıflar yaparak ve güya toplum için kendini feda edecek denli fedakarlık söylemi ve başlarda nispeten eylemi üzerinden kendini var eder.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat o toplum, kendisi için toplum olabilme yetilerini kazanamamış yahut bu yetileri zamanla ve çaktırmadan, kendiliğinden toplum (sürü) olacak şekilde aşınmış ve zamanla önemsizleşmiş ise; haliyle bunu ilmik ilmik ören de “emeğinin” karşılığını “heyl” olarak alır… ( Heyl selam anlamına gelir ve Hitler faşizmi ile özdeştir)

İşte sütten ağzı yanan kimi toplumlar, görece Avrupa toplumu, yoğurdu üfleyerek yemenin güvencelerini ikame etmeyi akıl edebilmiş ve toplumsal yapılarında denge-denetleme unsurlarına muazzam yatırımlar yapmıştır.

Meclis, Anayasa Mahkemeleri, Evrensel Hukuk vb. gibi. Çünkü gerek ortaçağ boyunca gerek kendi içlerinde yaşadıkları 30 ve 100 yıl savaşları gerekse mimarları kendileri de olsa 2 tane emperyalist paylaşım savaşı, bu bedellerin toplamıdır.

Üçüncü dünya ülkeleri yahut az gelişmiş olan ülkeler yahut daha doğru bir ifade ile geri bıraktırılmış ve nispeten yüzü demokrasiye ( burjuvası da olsa) dönen ülkeler; gerek onları ayakta tutacak ekonominin dışa bağımlı gelişimi gerekse ithal hukuk denemeleri, söz konusu ülkeleri yukarıdaki kategorinin dışına itmiş ve bu ülkelerde toplumsal denge- denetleme argümanları daha kolay çiğnenir hale gelmiştir. Hele ki var olan artı kazanımları arttıracak, hatta var olanı koruyacak kültürel devrimlerden de yoksun oldukları için daha kolay teslim olur hale gelmişlerdir.

Cidden geri olan ve henüz kapitalist ahlakın bile doğrudan giriş yapmadığı, ancak yerel erkleri ve onlara doğrudan bulaşmadan kukla gibi oynattığı ülkelere değinmeye bile gerek yok. Orada toplum ve katılım, demokrasi ve diktatörlük arasındaki çizgiler o denli yavan, özünden uzak ve o denli iç içe geçmiş ki; bunu Uganda diktatörü Jdi Amin’in ağzından dinleyelim: “İfade özgürlüğü var ama ifade ettikten sonra olacakları garanti edemem.”

Sonuç ve özet olarak: Genel bir ifadedir ve “Her toplum hak ettiği şekilde yönetilir.” derler.

Belki de sihir burada. Ancak sorumluluğun büyüğü bu tespiti yapanın omuzlarınadır ve şikayet etme hakkı da yoktur. Sevgiyle…

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eftal Oturakçıibogil
Öğrenciyim 1 gün önce

Sosyal bilimler sayesinde biliyoruz ki mutlak güce sahip herkes öyle veya böyle eninde sonunda yozlaşır. Bu durum sadece liderler için değil herhangi bir insan için geçerli. Bu nedenle kimsenin elinde sonsuz güç olmamalı ve elindeki gücü arttırmaya çalışanların böyle bir sona ulaşacağı fark edilmelidir.

Burada sorumluluk herkesindir. Herkes demokratik haklarını savunmalıdır ve güçlenmeye başlayan insanlara dikkat etmelidir. Bir bireyin mutlak güce sahip olmasını sağlayan insanlar da hatalıdır, böyle bir güce sahip olup yozlaşan kişi de hatalıdır, çünkü en iyi insan bile güç karşısında yozlaşır.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close