2 yıldır fazla düşünmek (overthinking) ile boğuşan bir birey olarak ancak 2 haftadır beni kurtarabilen birkaç adım atmaya başladığımı ve bunların gittikçe daha fazla işe yaradığını söylemeliyim.
Düşünmek, her ne kadar güzel olsa da bunu dozunda yapmak önemlidir ve fazlası günlük yaşamın işleyişini değiştirebilir. Eğer zihniniz düzenli değilse hayatınızın diğer bölümlerinin düzende olması biraz zordur. Bu konuda bir öğretmenim bana düşüncelerimi, onları düşündüğümü fark ettiğimde ikiye ayırmamı söyledi. Kendime şu soruyu soruyorum: "Bu düşünce benim kontrolüm altında mı? Düşündükçe değiştirebileceğim bir şey mi?" Eğer kontrolüm altında değilse meditasyon, yoga deniyorum. Veya düşüncelerimi o an geldikleri gibi bir kağıda veya telefonumdaki notlar uygulamasına aktarıyorum. Çünkü aslında bir düşünceyi büyüten, genelde onun zihnimizde soyut bir şekilde kalması oluyor. Bir kağıda aktardığımızda onu somut yönleriyle görebiliyoruz, bu da onun zihnimizde dallanıp budaklanmasını engelliyor.
Aklınıza gelen şey ne kadar saçma olursa olsun, yazın. Yazmak, birçok şeyin çözümü ve çok büyük bir güç aslında. Örneğin, önceki günlerde kimya dersimde öğretmenimin söylediği şeylere sinirlenmiştim. Bunları olay yaşandığı anda telefonumdaki notlar uygulamasına (Ben Google Keep Notes kullanıyorum.) aktardım ve muhtemelen o anıyı tekrar tekrar düşünerek büyütebileceğim muhtemel bir nefreti engelledim.
Ayrıca, sadece olumsuz şeyleri aktarmamak da önemli. Örneğin, bugün sınavda yüksek bir puan mı aldınız, yazın. Herhangi bir şey kaybetmezsiniz aksine zihninizi düzene sokmada çok büyük bir rol oynar.
Fazla düşünmenin temelinde yatan sorun anda kalamamak olduğu için bununla alakalı kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin, bu sıralar sevmediğim öğretmenlerin derslerine bile katılmaya zorluyorum kendimi. Çünkü ya uyuyacağım, düşüncelere dalacağım veya o öğretmene olan olumsuz hislerimi arttırarak kendime zarar vereceğim, ya da o derse katılarak, o anda kalarak o derse veya öğretmene dair güzel yanları görmeye çalışacağım - ki bu, optimist bir bakış açısına giden bir yoldur aynı zamanda.
Son olarak, yardım almaktan çekinmeyin. Dünyada 8 milyar insan var ve bu, 8 milyar farklı bakış açısı demek. Sizin göremediğiniz noktaları farklı noktalardan bakabilen insanlar görebilir ve düşüncelerinizde size yardım edebilirler. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin.
Özetlemek gerekirse,
1- Fazla düşünmenin temelinde anda kalamamak yatar.
2- Düşünceler aklınıza geldiğinde onları sınıflandırmak yardımcı olacaktır.
3- Düşünceleri yazmak, onları somut bir şekilde görmek olduğu için daha kolay anlamanızı veya göremediğiniz noktaları görerek daha kolay bir sonuca varmanızı sağlar. Sonuçta bir elma gibi somut bir kavram hakkında düşünmek, bir tanrı gibi soyut bir kavram hakkında düşünmekten kolaydır.
4- Anda kalmayı meditasyon, yoga veya mindfulness gibi kavramlarla pratik edebilirsiniz. Ayrıca, yazıda belirtmedim fakat sadece yavaşça nefes almak bile işinizi görür çünkü nefesiniz yavaşladığında beyninize güvende olduğunuz sinyali gider, bu da stres hormonunu engeller.
5- Düşünceleriniz çoğaldığında onları başka bir bireye aktarıp yardım alabilirsiniz. Göremediğiniz noktaları görmenize yardımcı olabilirler.
Ne olursa olsun, sizin kafanızın içindeki bir düşüncenin sizi ölüme de götürebileceğini, dünyayı kurtarmanızı da sağlayabileceğini unutmayın ve düşüncelerinizi bu yönde şekillendirin.