Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alper Öztürk
Üye 3 Aralık 2022 2 Cevap
3

Düşünmek bazen beni boşluğa düşürüyor, düşünmemekte istemiyorum çünkü koyun gibi hissederim kendimi ne yapmalıyım?

Herhangi birşey olabiliyor ülke durumunu ele alsam gene karanlığa düşüyorum gelecek kaygısı,dersler, okul, aile, dinler, evren, uzay, aklıma gelen herşeyi düşünüyorum bazem çıkmaza giriyorum
955 görüntülenme
Düşünmek bazen beni boşluğa düşürüyor, düşünmemekte istemiyorum çünkü koyun gibi hissederim kendimi ne yapmalıyım?
Düşünmek bazen beni boşluğa düşürüyor, düşünmemekte istemiyorum çünkü koyun gibi hissederim kendimi ne yapmalıyım?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Selin Brcn
Selin Brcn
59K UP
Kişisel deneyimim. 3 Aralık 2022

2 yıldır fazla düşünmek (overthinking) ile boğuşan bir birey olarak ancak 2 haftadır beni kurtarabilen birkaç adım atmaya başladığımı ve bunların gittikçe daha fazla işe yaradığını söylemeliyim.

Düşünmek, her ne kadar güzel olsa da bunu dozunda yapmak önemlidir ve fazlası günlük yaşamın işleyişini değiştirebilir. Eğer zihniniz düzenli değilse hayatınızın diğer bölümlerinin düzende olması biraz zordur. Bu konuda bir öğretmenim bana düşüncelerimi, onları düşündüğümü fark ettiğimde ikiye ayırmamı söyledi. Kendime şu soruyu soruyorum: "Bu düşünce benim kontrolüm altında mı? Düşündükçe değiştirebileceğim bir şey mi?" Eğer kontrolüm altında değilse meditasyon, yoga deniyorum. Veya düşüncelerimi o an geldikleri gibi bir kağıda veya telefonumdaki notlar uygulamasına aktarıyorum. Çünkü aslında bir düşünceyi büyüten, genelde onun zihnimizde soyut bir şekilde kalması oluyor. Bir kağıda aktardığımızda onu somut yönleriyle görebiliyoruz, bu da onun zihnimizde dallanıp budaklanmasını engelliyor.

Aklınıza gelen şey ne kadar saçma olursa olsun, yazın. Yazmak, birçok şeyin çözümü ve çok büyük bir güç aslında. Örneğin, önceki günlerde kimya dersimde öğretmenimin söylediği şeylere sinirlenmiştim. Bunları olay yaşandığı anda telefonumdaki notlar uygulamasına (Ben Google Keep Notes kullanıyorum.) aktardım ve muhtemelen o anıyı tekrar tekrar düşünerek büyütebileceğim muhtemel bir nefreti engelledim.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, sadece olumsuz şeyleri aktarmamak da önemli. Örneğin, bugün sınavda yüksek bir puan mı aldınız, yazın. Herhangi bir şey kaybetmezsiniz aksine zihninizi düzene sokmada çok büyük bir rol oynar.

Fazla düşünmenin temelinde yatan sorun anda kalamamak olduğu için bununla alakalı kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin, bu sıralar sevmediğim öğretmenlerin derslerine bile katılmaya zorluyorum kendimi. Çünkü ya uyuyacağım, düşüncelere dalacağım veya o öğretmene olan olumsuz hislerimi arttırarak kendime zarar vereceğim, ya da o derse katılarak, o anda kalarak o derse veya öğretmene dair güzel yanları görmeye çalışacağım - ki bu, optimist bir bakış açısına giden bir yoldur aynı zamanda.

Son olarak, yardım almaktan çekinmeyin. Dünyada 8 milyar insan var ve bu, 8 milyar farklı bakış açısı demek. Sizin göremediğiniz noktaları farklı noktalardan bakabilen insanlar görebilir ve düşüncelerinizde size yardım edebilirler. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin.

Özetlemek gerekirse,

Tüm Reklamları Kapat

1- Fazla düşünmenin temelinde anda kalamamak yatar.

2- Düşünceler aklınıza geldiğinde onları sınıflandırmak yardımcı olacaktır.

3- Düşünceleri yazmak, onları somut bir şekilde görmek olduğu için daha kolay anlamanızı veya göremediğiniz noktaları görerek daha kolay bir sonuca varmanızı sağlar. Sonuçta bir elma gibi somut bir kavram hakkında düşünmek, bir tanrı gibi soyut bir kavram hakkında düşünmekten kolaydır.

4- Anda kalmayı meditasyon, yoga veya mindfulness gibi kavramlarla pratik edebilirsiniz. Ayrıca, yazıda belirtmedim fakat sadece yavaşça nefes almak bile işinizi görür çünkü nefesiniz yavaşladığında beyninize güvende olduğunuz sinyali gider, bu da stres hormonunu engeller.

5- Düşünceleriniz çoğaldığında onları başka bir bireye aktarıp yardım alabilirsiniz. Göremediğiniz noktaları görmenize yardımcı olabilirler.

Ne olursa olsun, sizin kafanızın içindeki bir düşüncenin sizi ölüme de götürebileceğini, dünyayı kurtarmanızı da sağlayabileceğini unutmayın ve düşüncelerinizi bu yönde şekillendirin.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Sert
Ali Sert
84K UP
Düşünür çok Düşünür 3 Aralık 2022

Evet insan düşünmeden edemiyor. Ve düşünmek özellikle zeki insanlar için acı çektiren bir anlamda beynini sıkan acıtan bir eylem. Hayatı anlamaya çalışmak, varlığın bütün bir evrenin nasıl ve niçin var olduğunu düşünmek, bu koskoca evrende bir toz tanesi kadar bile olmadığımız gerçeği karşısında ne kadar değersiz ve önemsiz olduğumuzu bilmek, bir hiç olarak dünyaya gelip bir hiç için yaşayıp hiçliğe ve yokluğa gidiyor olmak ve sevdiklerimizin ya da etrafımızdaki her şeyin de aynı şekilde yokluğa ve hiçliğe mahkum olduğunu görmek insanı büyük sıkıntılara sokan gerçeklerdir. Ve modern dünyanın ulaştığı hiç bir bilgi ya da öngörü de bu soru ve sorunların insan duygularındaki tahribatı önleyememektedir.

"Kendini gerçekleştir, kendi gerçeğini ve hayatının amacını bul, hayattan zevk almaya bak, elinin ulaşamadığı ve düzeltemediğin şeyleri oluruna bırak, yanlışlarını kendine itiraf et, kendini iyi tanı neler yapabildiğini ve yapamadığını anla ona göre hayatını yaşa" gibi modern formasyonlar başarılı bir ferd olmak için iyi tavsiyeler olasa da kendi dışımızdaki dünyanın gerçeklerini örtemez. Ve özellikle insanın yaşlandıkça ve aile sahibi olup dünyaya daha çok bağlandıkça anladığı ölüm endişesini bertaraf edemez. Gençken bana ölüm çok kolay geliyordu evlenip çocuk sahibi olunca eşimin ya da çocukların başlarına bir şeyler gelmesi düşüncesi bile beni sıkıntıya sokmaya yetiyor. Bu hayatın bazı gerçekleri var ki ancak o gerçekler insanın bu sorularına cevap olabiliyor ve bu sıkıntılarına ilaç oluyor. Onları aramak ve bulmak ise insanın kendi çabalarına bakıyor.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close