Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Düşünce malzemesi dış dünyanın ürünleri ile sınırlıdır diyebilir miyiz? Olmayan, bilinmeyenden bir tasarım türetebilir mi zihin?

202 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Zihinsel tasarım, nöronal aktiviteyle yakından alakalı. Düşünce bu nedenle sadece dış uyaranlardan elde edilen malzemelerle değil, aslında o malzemeleri analiz etmek için kurulmuş sinir ağları ile oluşur daha çok. Beyin, bilinen en kompleks yapı olmasının getirisiyle, gerçeği modelleyerek, hiç olmamış olasılıkları üretebilir. Yeni bir evren tasarlayabilir - elbette ki ne kadar orijinal olursa olsun, bildiğimiz evren malzemesini esas alarak bunu yapabilir-, yepyeni organizmaları kendine has biyolojisi ile tasarlayabilir. Ancak canlı, organizma ve tasarlamak bile bu evrene ait kavramlar.

Evet, sinir sistemi dış uyaranlara bağlı gelişir, ancak ŞEYler arasında farklı ilişkiler kurma, ŞEYlerin yapısı hakkında tutarlı yeni tasarımlar oluşturma gibi düşünsel üretimlerde bulunabilir.

Aslında felsefe, bu konuda oldukça ileri bir sofistike sonuç insanlık açısından. Felsefenin malzemesinin salt dünyaya ait olduğunu söylemek bazen oldukça zorlaşacaktır. Varlığı anlamlandırma çabası, o varlığı büyük resimde ele alma çabası olarak ŞEYLER ÜSTÜ bir sonucu aramaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Matematik de bu anlamda salt kendi başına doğada olmayıp, bizim doğadaki ilişkileri ele alarak ürettiğimiz bir sonuç. Hem gerçek malzemesi olan, hem de olmayan bir dal bu açıdan. Hibrit bir düşünce ürünü denilebilir. Çok bilinmeyenleri denklemlerden başlayıp ileri matematiğe doğru gittikçe kullandığımız fizik evren malzemesi buharlaşmaya başlar.

Bilinç gelişimi mağaradan beri oldukça ilerledi. Şu anda halen fizik evrene bağımlı bir zihinsel tasarıdan bahsediyoruz olmamız, yeni bilinç düzeylerinin de bu sınırlarda kalacağı sonucunu doğurmaz. Şimdilik gerçeği simüle edebiliyor, yeni yorumlar getirebiliyoruz. Ancak bilincin gelişimiyle oluşacak yeni nöronal yapıların neler yapabileceği -belki de yapay zekanın da katkılarıyla- tahmin edilemez.

Ya da kesin konuşmamak gerek, hiç böyle bir şey olamaz yerine, olasılıklara açık olmak gerek. İçinde bulunduğumuz zamana ait teknoloji, bir zamanlar tamamen gerçekleşmesi İMKANSIZ şeyler idi. Değil mi...

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İyi Bir Kaynak . (2 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close