Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Üye 6 Kasım 2019
0

Düşünce ile yapılabileceklerin sınırı var mıdır?

Düşünce ile yapılabileceklerin sorgulandığı deneyler vs biliyoruz, peki bunun bir sınırı var mıdır, yoksa sınırsız mıyız?
1,205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Boray Dinçer
Boray Dinçer
45K UP
Boray Dinçer 10 Kasım 2019

Teknik olarak insan bilmediği şeyi hayal edemez. Yani, bu dünyada olmayan ama evrenin herhangi yerinde bulunan daha önce hiç görmediğimiz bir maddeyi düşünmemiz imkansız. Yani aslında düşüncenin bile bir sınırı olduğunu düşünüyorum.

509 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaïr Yalom
Yaïr Yalom
25K UP
Okur 19 Kasım 2019

Düşünce; merak etme, pratik hatayı fark edip teoriye yeni katkıda bulunma, şans eseri karşılaşma, ihtiraza karşın itiraz etme, belkicilik vs gibi fiiliyatlardır. Bu fiiliyatların ortak noktası şudur: varolduğu iddia edilen bilgiyi değerlendirmede, gözden geçirmedir, bilinçli ya da bilinçsiz

Olmayan bir şeyin düşününülemeyeceğini görüşü şu açıdan yanlıştır: Eğer şeyleri oluşturan şeyin yani yapıtaşının ne olduğunu biliyor isek öncesinde var olmayan ama oluşabileceğini bildiğimiz bir şeyi oluşturabiliriz.

Bu görüşüme şöyle bir itiraz gelebilir: Oluşturduğumuz şeyler evrende var olan şeylerdir. O şeyleri sadece kopyalıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik evrimden yola çıkarak bir soru sorayım: Dünyada oluşan ilk hücrelerin ile şimdiki canlılara kadar kaç çeşit canlı yaşamıştır?

Olmayan şeyleri ve olduğunu denetleyemeyeceğimiz çoğu şeyi düşünürüz; tanrı(lar), melekler vs.

Düşünmeyi sınırlaştıran şey onun fiiliyatlarını kısıtlamadır. Düşünülen şeyin doğruluğu yanlışlığı gerçekliği ile alakadar olur isek bu düşünceyi bilgi veya fikir haline getirme uğraşıdır.

109 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close