Işık hızındaki bir kum tanesiyle Dünya ile voleybol oynamaya kalkarsan sonuç fena yanık olur. Öyle böyle değil. Dünya'yı buz devrine sokacak kadar. Bir anda kavrulur sonra da donar. Kum tanesi küçücük olabilir ama bu hızda taşıdığı enerjiyle cüssesinin lafı olmaz.
İlk başta bir kum tanesi ışık hızında Dünya'ya çarptığında göreli hızı nedeniyle muazzam bir enerji salınımı olur. Bu enerji salınımı Dünya'nın mevcut enerji dengesinin önemli bir kısmına eşdeğer olacaktır.
Çarpmanın ardından, patlama büyük miktarda malzemeyi atmosfere fırlatır. Bu kalıntılar, büyük bir volkanik patlama sonrasına benzer şekilde güneş ışığını engelleyebilir ve bu da "nükleer kış" etkisine yol açar. Azalan güneş ışığı, Dünya yüzeyine daha az güneş radyasyonu ulaştığı için küresel sıcaklıkların düşmesine neden olur.
Soğuma etkisi geçici olacak ve atmosferdeki partikül madde miktarına ve bunların ne kadar süre askıda kalacağına bağlı olacaktır. Çarpmanın başlangıçtaki enerji patlaması kısa süreli yoğun bir ısınmaya neden olsa da, güneş ışığını engelleyen uzun vadeli etki, net bir soğuma etkisi ile sonuçlanacaktır.[1]
Ancak bu baştan aşağı teoridir. Yani daha çok teorik olarak incelenir ve çeşitli simülasyonlar ve spekülatif tartışmalarla keşfedilir; pratik deneyler veya gözlemlerle değil. Aslında hipotetik olayların aşırı sonuçlarını anlamak için yüksek enerjili fizik ve gezegen biliminin etkileşimini vurgulanmak istenir.
Kaynaklar
- P. Plait. Is Earth Being Bombarded By Teeny Ultra-High-Velocity Meteors Moving At Near Lightspeed?. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: SYFY | Arşiv Bağlantısı