Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Dünyanını kutupları belirlenirken neden şu anki kuzey kutbuna kuzey güney kutbuna güney denmiştir?

Uzayda belirli bir referans almadığımızda, bakış açımıza göre kutupları tam tersi de isimlendirebilirdik. Kuzeyin üstte olması bakış açısı ve karaların büyük çoğunluğunun bu tarafta bulunması, insan algısı ve psikolojik bir nedenle mi, yoksa dünya ve güneş sistemimizdeki hareketlerin mantıklı bir yorumu ile mi belirlenmiştir?
655 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Londra’daki Imperial College Üniversitesi'nden astrofizikçi Daniel Mortlock, bu konu hakkında aşağı güney, yukarı kuzey gibi algıların yanlış olduğunu ama yön bulmada evrenin küçük noktalarında bunun doğru olabileceğini söylüyor.

Peki neden kuzey değil de güney veya güney değil de kuzey diyoruz?

Tüm Reklamları Kapat

Queen Mary Üniversitesi’nden harita tarihçisi, bununla ilgili şu açıklamayı yapıyor: "Kuzey karanlığın geldiği yer olduğu için haritanın üst kısmına pek konmamıştır. Güneşin battığı yer olduğu için batının da yukarıda olması pek mümkün değildir." Çinliler ise tam olarak bunu yapmıştı. Aslında pusulayı çok iyi biliyor olmalarına rağmen kuzeyi harita göstermelerinin sebebi bu değildi. Aksine Çinlilere ait ilk pusulalar güneyi gösteriyordu, fakat imparator kuzeyde yaşadığı ve halkının aşağıdan yukarı doğru baktığı için haritada kuzey hep yukarıda görünürdü.

Peki ne oldu da herkes birden kuzeyi üste koymaya karar verdi? Buna Colombus ve Magellan’nın Kuzey Yıldızı’na göre yönünü belirleme eğiminin neden olduğu söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mercator’un hazırladığı dünya haritası, kuzeyi esas alan harita açısından çok önemliydi. Dünya’nın küre şeklinde olduğuna ilk kez O değinmişti. Bunun sebebi belki de o dönem çoğu keşiflerin Avrupalılar tarafından yapılmasıydı.

Artık kuzeyi haritanın üstünde tutma fikri iyiden iyiye yerleşmişti. Hatta NASA’nın 1973’te çektiği bir fotoğraf, astronotun dönmesi sebebiyle güneyin yukarıda görünmesini "kafa karıştırmasın" diye düzeltilmişti.

Yani kısacası bu durum, tarihsel bir nedene dayanıyor.

Dünya'nın bu görüntüsü bu şekilde fotoğraflandı, ancak yayınlanmadan önce çevrildi.
Dünya'nın bu görüntüsü bu şekilde fotoğraflandı, ancak yayınlanmadan önce çevrildi.
183 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Williams. Maps Have ‘North’ At The Top, But It Could’ve Been Different. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. -. Haritalarda Kuzey Neden Hep Yukarıda Kalır?. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Şahin. Haritaların Kuzeyi Neden Yukarıda Gösterdiğini Hiç Merak Ettiniz Mi?. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2021. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
  4. -. Dünya'nın Ters Görüntüsü. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Sorduğun soru ne astronomi ile ilgili ne de fizikle. Bu bir etimoloji sorusu.

"Kuzey" sözcüğü Eski Türkçe'de "gölge, güneş görmeyen yer" anlamına gelen "kuz" sözcüğünden türemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

"Güney" sözcüğü "gün" kelimesinden gelir. Gün, Eski Türkçede "güneş" anlamında kullanıldığından güney de "güneşi çok olan, güneş gören yer" demektir.

Kaynaklar

  1. Anonim. Kelimelerin Kökeni. (5 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2021. Alındığı Yer: Etimoloji Türkçe | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close