Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Dünyanın en alçak noktası neresi?

Dünyanın en alçak noktasının Lut gölü olduğuna veya olmadığına dair iddialar doğru mu?
3,307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

"Dünya'nın en alçak noktası" çok net bir tanım değil; ancak bu şekilde kullanıldığında genelde coğrafyada/jeolojide kastedilen, "Dünya'nın kıta kabuğunun en alçak noktası" oluyor ve bu durumda en alçak nokta, tabii ki deniz seviyesinden 11.034 metre aşağıda bulunan Mariana Çukuru oluyor.[1]

Ama "en alçak nokta"dan kasıt, "kuru kara parçaları arasındaki en alçak nokta" ise, bu durumda Lût Gölü olarak da bilinen Ölü Deniz, deniz seviyesinden 432.65 metre aşağıda kaldığından, en alçak kuru kara parçası oluyor (ve her yıl 1 metre kadar daha kuruyor).[2] "Kuru kara parçası" dediğimiz için ve Lût Gölü tamamen kurumuş olmadığı için, rekoru şu anda gölün kıyı şeridi taşıyor ve rekor da kıyı şeridiyle birlikte yükselip alçalıyor. Eğer göl, önümüzdeki milenyum içinde beklendiği gibi tamamen kuruyacak olursa, gölün deniz seviyesinden 730 metre kadar altında kalan en derin noktası bu rekoru ele geçirecek.

Eğer sıvı su haricinde kalan şeylerle kaplı yerleri de sayacaksak, en alçak nokta deniz seviyesinin 3500 metre altında bulunan, Antarktika'da buzlarla kaplı olan Denman Buzulu oluyor.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Yok eğer yer altında kalan ve insanlarca erişilebilir noktalar arasından en alçağı merak ediliyorsa, o zaman Abhazya/Gürcistan'daki Veyovkina Mağarası, su seviyesinden 2212 metre aşağıda bulunuyor.[4]

Bu ekstremitelerin zamanla değiştiğine veya değişebileceğine dikkat çekmekte fayda var: Mesela Lût Gölü 18.000 yıl kadar önce kurumaya başladı, dolayısıyla ondan önce bir noktada "en kuru kara parçası" değildi. Ayrıca milyonlarca yıllık zaman dilimlerinde tektonik faaliyete bağlı olarak karaların şekli ve nitelikleri değişiyor, iklim değişimine bağlı olarak da deniz seviyeleri değişiyor. Dolayısıyla bu tür rekorlar sadece belli zaman dilimleri için geçerli ve gezegenimiz için genelgeçer ekstremiteler değiller. Ama insan ömrüyle kıyaslanabilecek makul jeolojik süreler içinde yukarıda verdiğim liste geçerli diyebiliriz.

698 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. V. Gardner, et al. (2013). So, How Deep Is The Mariana Trench?. Informa UK Limited, sf: 1-13. doi: 10.1080/01490419.2013.837849. | Arşiv Bağlantısı
  2. National Geographic. Elevation. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2024. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Morlighem, et al. (2019). Deep Glacial Troughs And Stabilizing Ridges Unveiled Beneath The Margins Of The Antarctic Ice Sheet. Springer Science and Business Media LLC, sf: 132-137. doi: 10.1038/s41561-019-0510-8. | Arşiv Bağlantısı
  4. T. Machemer, et al. World’s Deepest Freshwater Cave Is Twice As Deep As Previously Thought. (2 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2024. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close