Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Gezgin
Ufuk Gezgin
25K UP
Üye
4

Dünyamızda bulunan sular ayın çekim etkisine bağlı olarak değişik şekiller alır peki mars ta su olsaydi Jüpiter'in çekim etkisiyle nasıl olurdu?

Dünyamızdaki sular ayın çekim etkisiyle değişik şekiller alır marstada eskiden bolca su olduğu düşünülüyor peki eskiden Jüpiterin çekim etkisinin marstaki sulara etkisi nasıldı?
187 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Mars gezegeninin ilk dönemlerinde yüzeyinde su bulunduğuna dair kuvvetli deliller mevcuttur. Güneş Sistemine göre Mars'ın devamında gelen gezegen devasa büyüklüğü ile Jüpiter'dir ve ortalama (yörünge hareketlerinden dolayı ortalama uzaklık alınması gerekiyor) uzaklığı 3,68 AU olarak hesaplanır. Her bir gezegen sırasıyla değerlendirildiğinde Dünya Jüpiter'e göre Mars'a çok daha fazla yakındır. Dünya'nın Güneş'e uzaklığı 1 AU temel birim olarak değerlendirilir ve Güneş'e olan uzaklığımızı yaklaşık 150 milyon km. olduğunu düşünürsek Mars'ın Jüpiter'e uzaklığının yaklaşık 550 milyon km. olduğunu hesaplayabiliriz.

Jüpiter büyüklüğü ile çevresinde bulunan uydu ve gezegenleri etkileyebilir ancak, Mars'ın yüzeyinde gel-git hareketlerine neden olacak şekilde bir etkisi olması söz konusu değildir. Öncelikle Mars'ın yörünge mekaniğini oluşturan asıl etken Güneş'in kendisidir ve yıldızına uzaklığı yaklaşık 227 milyon km.(Jüpiter'e göre nerdeyse iki kat daha yakın), yani eğer bir gel-git hareketi olacak ise asıl etki edenin Güneş olması gerekir ki bu da dikkate alınamayacak ve gözlemlenemeyecek kadar azdır.

Bu açıdan bakıldığında gezegenimizde de gel-git hareketine asıl etki edenin Güneş olması gerektiği fikri ortaya çıkabilir ancak, durum böyle değildir. Dünyanın yarı çapını yaklaşık 7000 km alalım ve Ay'ın bize olan uzaklığı ile oranlayalım 7000/380.000=0,018. Görüldüğü gibi Ay bize en yakın olduğu kabul edilen nokta ile diğer uç arasında yaklaşık %1,8 gibi dikkate değer bir fark oluşuyor. Şimdi aynı hesabı Güneş ile yapalım 7000/150.000.000= 0,0000046 gibi dikkate alınamayacak kadar küçük bir değer ortaya çıkıyor. Güneş'in bize uzaklığının fazlalığı nedeniyle küre olmamızdan kaynaklı en yakın ve en uzak nokta arasında ciddi bir fark oluşmuyor, yani Güneş'in çekimi neredeyse küresel olarak tüm bölgelerde eşit etki yaratıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close