Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sercan Akçelik
Sercan Akçelik
1,872 UP
Üye 21 Kasım 2020 2 Cevap
1

Dünyadaki bütün su kütleleri bir biri ile karışıyorsa farklı tuzluluk oranları nasıl oluşuyor?

Soru net zaten daha fazla açıklamaya gerek olmadığını düşünüyorum?
302 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 21 Kasım 2020

merhabalar Sercan Akçelik

sorunun cevabı gayet basit = ekvatora yaklaştıkça sıcaklık artacağından buharlaşma artar, bu yüzden ekvatorda Tuzluluk fazla kutuplara gidince azalır. Farklı tuzluluk oranları olmasının sebebi, devasa su kütlelerinin hemen birbirine karışamıyor olması. Aynı denizde bile farklı yerlerinde aynı orana sahip değildir.

suların birbirine karışmasını sende deniyebilirsin. 2 bardak suda farklı tuz oranları ile karıştırmayı dene. SULAR HERYERDE HER ZAMAN KARIŞIR!

Tüm Reklamları Kapat

bir maddenin bir başka madde ile karışmasının sebebi kimyasal olarak, aynı yapıda olmaları. polar polarla, apolar apolarla karışır. yani karışmak için yoğunluk değil aynı kimyasal yapı olması gerekir. zeytin yağı apolar yapıdır, su polar bir yapıdır. yani bu ikisinin bile karışmama sebebi yoğunluk farkı değil, kimyasal yapılarından dolayı.

büyük ihtimal Arap dinindeki birkaç bilim dışı şey okudun ve ayet bükücüler de aklını karıştırdı. sana tavsiyem bilimsel konularda gerçek profosorleri dinlemen, konunun proflarını takip etmen, hayatı boyunca kuranı kerim dışında başka bir kitap okumamış kişileri değil.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi 21 Kasım 2020

Yukarıdaki cevaba ek olarak ;

Tüm deniz suyu tuzludur, ancak tuzluluğun dünyanın okyanuslarında bir bölgeden diğerine değişir. Sadece bu değil, aynı zamanda buharlaşma ve yağıştaki değişiklikler, okyanus akıntıları, eriyen buzlar ve nehirlerden veya akarsulardan gelen tatlı su akışı, deniz yüzeyindeki tuzluluk modellerini etkileyerek bazı bölgeleri daha tuzlu ve diğer bölgeleri zamanla daha taze hale getirebilir.

Ve yine bu değişim direkt tüm denizlere aynı anda yansıyamayacağından tam homojenize bir su oluşmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C.Kennedy. Shifting Ocean Surface Saltiness From 2004-2013. (21 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. NASA. Salinity. (21 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close