Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Meyra K.
Meyra K.
2,390 UP
Üye
2

Dünyada zorunlu askerlik ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Machiavelli'nin düşüncelerinden ortaya çıktığını biliyorum. Bu açıdan bakarsak İtalya oluyor fakat bazıları Fransız ihtilalinden sonra Fransa'da ortaya çıktığını söylüyor? Hangi ülkede çıkmıştır?
370 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Leonidas I
Leonidas I
1,500 UP
Konu hakkında bilgili.

Baktığınızda zorunlu askerliğe çoğu ülke seferberlik gözüyle yaklaşmıştır. Antik Mısır döneminde zorunlu askerlik tarzı bir yaklaşım vardı. Şuana en yakın odur. Sizin dediğiniz Fransız İhtilali sonrası başlamıştır evet çoğu tarihçi böyle kabul eder ve yazar. Bildiğim kadar böyle.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye

Antik Yunan ve erken Roma Cumhuriyeti döneminde bir vatandaşlık görevi olarak zorunlu askerlik mevcuttu.

Yeni Asurlularda(şu sık sık işkence kabartmaları yapan devlet) yetişkin erkek 1 yılını muharip asker 1 yılını geri hizmet 1 yılını da sivil geçirdiği bir döngüde yaşardı.

Mete(Modu Şanyü) sonrası Türk-Moğol göçebeleri askeri amaçlara göre ondalık sistemle düzenlenmiş yapay kabileler halinde yaşarlardı ve ergenlik cağından itibaren her erkek aynı zamanda askerdi. Genellikle her çadırdan bir erkek akınlara katılırdı. Bunun en abartılı boyutu Cengiz Han dönemi Moğollarıydı ve eğer Moğolların Gizli Tarihi'nde geçen bilgileri doğrudan kabul edeceksek Moğol olarak anılan nüfusun(Cengiz Han'ın ondalık sisteme göre düzenlediği Moğolistan'daki gocebeler)%40 cıvarı(neredeyse 13-60 yaş arası tüm erkekler) Jin Hanedanı ve Harezmşahlara yapılan seferlere katılmıştır. Aynı zamanda vassallarının da Moğol orduları için silah, yiyecek vs üretip erkek nüfusunun %10 ile savaşa katılmaları gerekirdi(ki bunlar daha çok ok yemi olarak kullanılıyordu).

Tüm Reklamları Kapat

Aynı şekilde Çin'de de siviller milis kuvvetler olarak savaş zamanı orduya alınıyordu. Bunlar bir haneden bir kişi veya bellir bir hane sayısından bir kişi olacak şekilde alınırdı.

Osmanlı bir süre kırsalda yaşayan, zanaatkar veya rahip çoçuğu olmayan, birden fazla oğlu olan kırk Rum hanesinden bir çocuk(genellikle ergen) zorunlu olarak devşirmeye tabi tutulurdu. Gönüllü olarak da Müslümanlardan düzensiz kuvvetler toplanıyordu.

Machiavelli tarihe ve doğudaki imparatorluklara bakarak bu öneride bulundu. Floransa'nın hazırladığı milis kuvvetleri pek bir işe yaramadı. Malum Orta Çağ için profesyonel askerler acemilere göre çok üstün kalıyordu. Savaş ekipmanları pahalı, lojistik imkanlar sınırlı, devletler zayıftı. Ayrıca hemen hepsi kas gücüne dayanan silahlar, uzun süre talim olmadan verimli bir şekilde kullanılamıyordu. At sürmek, ok, teber, mızrak kullanmak, uzun süre talim gerektiriyordu. Moral kaynakları sıradan insanlar için kısıtlıydı. Bu kendi ekipmanını, eğitimini bir şekilde sağlayabilen; kendi savaş koduna sahip biraz kabadayı tiplerin savaş alanını domine etmesine sebep oldu. Askerler bazen atadan deden savaşçı aristokrasiden (şovalyeler, sipahiler, alpler, samuraylar), bazen köle veya paralı asker olarak temin edilmiş yabancılardan (İsviçreli Mizrakçiĺar, yeniçeriler, memlükler, Varegler) ya da savaşçı kabilelerden temin ediliyordu.

18.yy tüfekleri ucuz ve seri üretime uygun hale getirdi. Devletlerin vergi ve birçlanabilme kaynakları arttı. Artık 2 haftalık talimle siradan insanlar işe yarar askerler olabildiler. Özellikle Fransız ihtilalinin etkisiyle ortaya çıkan milliyetçilik akımı sıradan insanlar için yağma, nam, savaşçı yetiştirilme, maaş, din, kabile aidiyeti gibi moral kaynakları yerine geçen daha ucuz ve güçlü moral kaynakları sundu. Bunlar eşitlik, milliyet, vatan ve demokrasiydi. Vatan-millet anlayışı kan bağı, inanç ötesi kimlik, ve haklara sahip bir toplumu teoride herkesin aristokrat veyahut kabile üyesi olduğu korkunç büyüklükte bir asabiyyeye çeviriyordu. Böyle zorunlu askerlik uygun zemini bulmuş oldu. Vatandaşlık gorevleri bir millete mensup herkesin sorumluluğu ve zorunluluğuydu. Savaşları kazanmak herkesin kazanması anlamına geliyordu. Savaşa katılmamak ise tüm miletin fertlerine ihanet etmekti.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close