Canlılık, abiyogenez teorisinin öngördüğü şekilde oluşmuş ancak bir kaç farklı noktada bağımsız olarak oluştuysa, canlılık için birden fazla yaşam ağacı oluşturulması gerekmez mi? Farklı noktalarda başlayan yaşam ağaçlarının belki sadece biri günümüze ulaştı tabi ama bu konuda net bir veri var mı?
Bu zamana kadar yapılan tüm çalışmalar yaşam ağacının tek canlılıktan geldiğini göstermektedir. Yani farklı noktada ortaya çıkan bir abiyogenezden meydana gelmiş ve yaşamış herhangi bir canlı fosili bulunamamıştır. Günümüze kadar ulaşmamış olabilir demişsiniz fakat onbinlerce veya milyonlarca yıl öncesine dair de böyle bir veri yok henüz. Bulunan tüm fosiller aynı ağacı gösteriyor.
Abiyogenezin birden fazla kez başlayıp başlamamış olması ise ayrı bir tartışma konusudur. Biz bunu konuşurken bile bir yerlerde abiyogenez başlıyor olabilir. Bundan önce de çok yüksek sayılarda başlamış olabilir. Fakat her başlayan abiyogenez varlığını devam ettirip sürekli evrim sürecine giremez. Bu şu ana kadar (bizim gözlemleyebildiğimiz kadarıyla) yalnızca bir kere oldu ve bizler onun mahsülleriyiz.
Göstermiş olduğum kaynakta abiyogenezlerin başlayıp parçalanmasına dair bölümler mevcut. Baştan sona okursanız anlayacaksınız.