Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatih Yıldız
Fatih Yıldız
1,975 UP
Üye
5

Dünya'da yaşam farklı zamanlarda, farklı noktalarda birkaç kez başlamış olabilir mi?

Canlılık, abiyogenez teorisinin öngördüğü şekilde oluşmuş ancak bir kaç farklı noktada bağımsız olarak oluştuysa, canlılık için birden fazla yaşam ağacı oluşturulması gerekmez mi? Farklı noktalarda başlayan yaşam ağaçlarının belki sadece biri günümüze ulaştı tabi ama bu konuda net bir veri var mı?
264 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: Canlılık tek bir ortak atadan değil farklı ortak atalardan gelmiş olamaz mı ?

Canlılığın ortak bir kökenden geldiğini ve yeryüzünde var olmuş, var olan ve var olacak tüm canlıların tek bir ortak atayı paylaştığını Evrim Teorisi sayesinde bilmekteyiz. Tüm canlıların ortak atası olan bu tekil bireye Son Evrensel Ortak Ata (SEOA) diyoruz. Ancak canlılık ilk başlarken, birden fazla atadan torun türler evrimleşmiş olamaz mıydı? Yani aslında "Evrim Ağacı" dediğimiz, tüm türleri bünyesinde barındıran ve birbirine bağlayan devasa filogenetik ağaç, aslında birden fazla ağaç olamaz mı?

Aslında olabilir. Hatta muhtemelen canlılık cansızlıktan ilk defa evrimleşirken, tek bir canlı değil, milyonlarca, hatta belki milyarlarca potansiyel "SEOA"lar bulunmaktaydı. Ancak günümüzdeki incelemeler gösteriyor ki, canlılar birden fazla ortak atadan değil, tek bir ortak atadan köken alıyorlar. Bu durumda yapabileceğimiz en önemli çıkarım, bu potansiyel diğer ortak ataların, bizim SEOA'mıza ve onun soy hattından gelenlere yenik düşmesi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu, tek bir bireyin bir diğerine yenik düşmesi şeklinde olmak zorunda bile değil! Belki de on milyonlarca yıl boyunca birden fazla soy hattında canlılık, birbirinden bağımsız olarak evrimleşti ve çeşitlendi. Ancak bu süreçte oluşan "Evrim Ağaçları"ndan birisi, bir bütün olarak diğerine (veya diğerlerine) baskın geldi ve onların soyunun tükenmesine neden oldu. Bu sayede o diğer potansiyel soy hatlarından hiçbir tür günümüze kadar gelmeyi başaramamışken, gezegenimiz üzerinde tek bir Evrim Ağacı hayatta kaldı ve günümüze dek korundu.

Bunu diyebiliyoruz; çünkü elimizde ayrı bir soy hattından geldiğine dair şüphe uyandıran tek bir canlı türü, veri veya kanıt bulunmuyor. Dahası, canlılığın birden fazla kökenden başlamamış olması için hiçbir gerekçe bulunmuyor. Her geçen gün artan sayıda bulgu, gereken şartlar bir kez sağlandıktan sonra canlılığın cansızlıktan çok hızlı bir şekilde, yani sadece birkaç on veya birkaç yüz milyon yılda evrimleşebileceğini gösteriyor. Dolayısıyla canlılık da birden fazla noktada başlamış; ancak sonradan tek bir köken ayakta kalmış ve günümüze kadar ulaşmış olabilir. Bu mantıklı, zira farklı kökenlere ait canlılardan birisinin diğeri üzerinde kurduğu en ufak avantajlar bile, başabaş bir var oluş mücadelesinin sürdüğü ilkin canlılık koşullarında diğer soy hatlarını hızla silip atmış olabilir.

İşte o günümüze kadar geldiğini bildiğimiz tek Evrim Ağacı, bildiğimiz ve bileceğimiz bütün türleri bünyesinde barındırıyor ve birbirleriyle akrabalık ilişkisi kuruyor.

307 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Bu zamana kadar yapılan tüm çalışmalar yaşam ağacının tek canlılıktan geldiğini göstermektedir. Yani farklı noktada ortaya çıkan bir abiyogenezden meydana gelmiş ve yaşamış herhangi bir canlı fosili bulunamamıştır. Günümüze kadar ulaşmamış olabilir demişsiniz fakat onbinlerce veya milyonlarca yıl öncesine dair de böyle bir veri yok henüz. Bulunan tüm fosiller aynı ağacı gösteriyor.

Abiyogenezin birden fazla kez başlayıp başlamamış olması ise ayrı bir tartışma konusudur. Biz bunu konuşurken bile bir yerlerde abiyogenez başlıyor olabilir. Bundan önce de çok yüksek sayılarda başlamış olabilir. Fakat her başlayan abiyogenez varlığını devam ettirip sürekli evrim sürecine giremez. Bu şu ana kadar (bizim gözlemleyebildiğimiz kadarıyla) yalnızca bir kere oldu ve bizler onun mahsülleriyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Göstermiş olduğum kaynakta abiyogenezlerin başlayıp parçalanmasına dair bölümler mevcut. Baştan sona okursanız anlayacaksınız.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlkay Bektaş
Konu hakkında bilgi sahibiyim
Orijinal Soru: Neden tüm canlılar tek bir hücreden evrimleşmiştir diyoruz, 1 den fazla hücre farklı bölgelerde oluşup evrimleşmiş olamaz mı?

Buradaki tek hücreden kasıt tek hücreli canlı, bir adet hücre değil.

Tabii ki de olay dediğin gibi oldu tek hücreli bir çok hücrenin evriminden meydana geldi canlılık. Öteki türlü her şeyin sadece 1 adet hücreden ortaya çıkması imkansıza yakın olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. V. Gordeeva, et al. (2004). Apoptosis In Unicellular Organisms: Mechanisms And Evolution. Biochemistry (Moscow), sf: 1055-1066. doi: 10.1023/B:BIRY.0000046879.54211.ab. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot
Orijinal Soru: Canlılık birden fazla yerde aynı zamanlarda oluşmuş olabilir mi? her canlının ortak bir atası değil de farklı atalardan evrilmiş olabilir mi?

Canlılığı oluşturacak şartların dünyanın sadece tek bir yerinde ve tek bir anda var olabileceğini mutlak düzeyde kabul etmek zor olacaktır.

Dünya, canlılığın oluşumu için uygun bir habitata dönüşmeye başladığında, kısıtlı da olsa farklı yerlerde de olmak durumunda. Bu açıdan bakıldığında, canlılığın meydana gelme ve gelişim süreçleri aynı habitat içinde benzer olacağı için, farklı zaman ve noktalarda başlamış olması muhtemel bir durum. Hatta bu farklı oluşumlar etkileşmiş bile olabilir. Canlı çeşitliliğinin inanılmaz fazla olması da buna bağlı olabilir. Şu an, oluşmuş bütün canlıların yüzde 99unun yok olmuş tür çeşitliliğini görüyoruz dünya üzerinde. !

Tüm Reklamları Kapat

Genetik çeşitlilik, canlıların farklı ortamlara uyumu, yaşamın neredeyse tamamen ortadan kalktığı dönemler - afetler göze alındığında hiç de imkansız görünmüyor ifade ettiğiniz.

Ayrıca aksini düşünürsek, başka hiçbir gezegende de canlı oluşamaz anlamına gelir. Bilindik anlamda canlılığın oluşumu benzer süreçlerle gerçekleşeceği için, tutarlı bir bakış açısı olarak kabul edilebilir. Diğer yandan genetik yapısının bizimle çok farklı olduğu anlaşılan canlı kalıntıları olan yeni bulguları da bu açıdan değerlendirmek gerekebilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Cevap sahibi, soruyu yanlış anladığından soru ile alakasız bir cevap girmiştir.
1
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
60K UP
Lise Öğrencisi
Orijinal Soru: Canlılık birden fazla yerde aynı zamanlarda oluşmuş olabilir mi? her canlının ortak bir atası değil de farklı atalardan evrilmiş olabilir mi?

Sorunuzda çelişki var. Canlıların farklı yerde aniden var olduğunu savunanlar yaratılışçılardır. Canlıların farklı atalara sahip olduğunu söyleyenlerde yaratılışçılardır. Yani bunlar uydurma yaratılışçı argümanlardan fazlası değil. Canlılar asla aniden oluşamaz ve tüm canlıların ortak ataları vardır. Evrim düşüncesi bunu savunur ve bunun birçok kanıtı da ortaya çıktı.

İnsan, şempanze, goril ve orangutan kromozomlarını yan yana kıyaslanması. 2. kromozom haricinde her birinin kusursuz bir şekilde örtüştüğüne dikkat ediniz.
İnsan, şempanze, goril ve orangutan kromozomlarını yan yana kıyaslanması. 2. kromozom haricinde her birinin kusursuz bir şekilde örtüştüğüne dikkat ediniz.
Kaynak

Yukarıdaki resimde de anlaşılacağı gibi insan ve şempanzelerin ortak bir atası olduğu kromozom benzerliklerinden ortaya çıkmıştır. Bunun gibi birçok makale ve araştırma bulunmaktadır. Bazılarını evrim ağacından bulup okuya da bilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

226 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close