Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
113K UP
Üye
3

Dünyada kıtaların az da olsa hareket etmesi canlılığı etkileyecek herhangi bir etkiye sahip mi?

Dünyada kıtaların hareket etmesi, dünyanın merkezine gidildikçe tektonik hareketliliğin artması, dünyanın lav tabanlı katmanları olması vs. gibi dünyanın iç harekete sahip olmasının canlılık açısından bir önemi olabilir mi? Eğer cevap evet ise, acaba dünya canlılığa ortam hazırlamak için canlılar gibi evrimleşiyor olabilir mi?
195 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Jeomorfolog

Dünya'nın çekirdeğinin dinamikliği sayesinde kıta hareketleri gerçekleşiyor. Çekirdeğin soğuması büyük oranda manyetik alanı sonlandıracağından, Güneş rüzgarları ve uzayın derinliklerinden gelen zararlı ışınlara karşı savunmasız kalırız. Bu da yetmezmiş gibi atmosferimiz ve yüzey suları buharlaşarak uzaya savrulur ve sonuçta Mars benzeri, canlıların yaşayamayacağı bir gezegene dönüşürüz.

Manyetik alanı bir tarafa bırakır ve sadece kıta hareketlerine odaklanırsak; Dünya'nın, gezegen üzerinde yaşayan canlıları pek umursamadığını, kafasına göre takıldığını jeolojik tarihimize bakarak görebiliriz. Geçmişte en az 10-11 civarı süper kıta dediğimiz tek bir kara parçası oluştu, yani günümüzdeki gibi aralarında okyanuslar olan kıtalar değil tek bir kıta parçasından bahsediyoruz. Bu durum canlı çeşitliği ve popülasyonları üzerinde yıkıcı etkiye sahiptir. Kıtaların denizden uzak olan kısımlarında aşırı sert karasal iklim yaşanmıştır, mevsimleri bırakın 24 saat içinde bile gece-gündüz sıcaklık farklarının inanılmaz rakamlara çıkması tüm canlılar üzerinde olumsuz etki yapmıştır. Büyük çölleri ve denizlerden uzak Sibirya steplerinde yaşayan canlı türleri ile, Brezilya Amazon Ormanlarında yaşayan çeşitliliği ve popülasyonu gözünüzün önüne getirin.

Geçmişten elde edebildiğimiz fosil kayıtlarına göre büyük yok oluşların özellikle süper kıta dönemleri ile bir korelasyonu olduğu görülebilir. Bir örnek verelim: Rodinya süper kıtası döneminde (günümüzden yaklaşık 900-750 milyon yıl önce) Dünya yüzeyi tamamen buzla kaplanmış ve en büyük yok oluşlardan (çoğu denizel canlı olmakla birlikte türlerin neredeyse %90'nı) biri yaşanmıştır. Her ne kadar aşırı uçlarda iklim değişikliğine lav akıntıları başrol oynasa da, Rodinya'nın ekvator ve çevresinde bulunması, aşırı sıcağa ve rutubete maruz kalan kaya tabakalarının parçalanarak bol miktarda kireç taşını ortaya çıkarması ve lavların ortaya çıkardığı bazalt ile birleşince atmosferden aşırı miktarda karbondioksiti emmesi sonucunda (lavlardan çıkan sülfür de güneş ışınlarını kesti) Dünya aşırı soğumuş ve tüm yüzeyi buzla kaplanmıştır (biliyorsunuz karbondioksit sera etkisi yapar ve Dünya'yı ısıtır).

Tüm Reklamları Kapat

Kıta hareketleri günümüzde de devam ediyor ve gelecekte özellikle Amerika ve Avrasya'nın çarpışması ile bir süper kıta daha oluşacak. Şimdiden ismi bile hazır "Amasya". [1]

Sonuç olarak: Kıta hareketlerinin canlılar üzerinde derinden etkisi vardır. Bu her zaman olumlu yönde değildir, zaman zaman büyük yok oluşlara neden olabilecek kadar olumsuz dönemleri de vardır.

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Kartopu Dünya: Volkanlar Dünya’yı Nasıl Dondurdu? » Kozan Demircan. (10 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2024. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close