Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünya'nın geoit olduğu ilk ne zaman ortaya atıldı?

1,463 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Dünyanın şekli ile ilgili tarih öncesi medeniyetlerde de bir araştırma içerisindeydi. Disk veya düzlem olarak algılanmıştır. Çinli gök bilimci Zhang Heng (MS 78-139) tarafından "Yumurta modeli" gökleri küresel olarak tanımlamak için şu şekilde ifade etmiştir;

"Gökler tavuk yumurtası gibidir ve Tatar yayı mermisi kadar yuvarlaktır; Dünya, yumurtanın sarısı gibidir ve merkezde yatar."[1]

Dünyanın şekli ile ilgili çalışma olarak 1893'te Hot Springs, Güney Dakota'da Orlando Ferguson tarafından "Map of the Square and Stationary Earth" adıyla ortasında bir höyük olan bir havzaya yayılmış dünyayı tasvir eder[2]. Orlando Ferguson'un tasvir ettiği şekil:

Tüm Reklamları Kapat

Map of the Square and Stationary Earth.
Map of the Square and Stationary Earth.
Atlas Obscura

Bu yapılan tasvir araştırmaların ilk adımı olmuştur. 1609 yılında, Galileo Galilei'nin Latince kaleme aldığı "Sidereus Nuncius" ( Türk.: Yıldız Habercisi) eserinde kendi yaptığı bir teleskopla önemli gözlemler yapmış, gözlemlerini aktarmış. Bir diğer önemli eseri, İtalyanca olarak yazdığı "Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo ( İng.: Dialogue Concerning the Two Chief World Systems: Türk.: İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog)" doğada oluşan hareket yasaları, Güneş merkezli Kopernik sistemini eleştiren ve savunan görüşler, gel-git olayları gibi konuları hakkındadır.

Şeklini kanıtlayan Portekizli kaptan ve kaşif Ferdinand Macellan, 10 Ağustos 1519'da İspanyol İmparatorluğu desteğiyle beş gemiyle beraber Sevilla limanından yola çıkmıştır. Macellan, Filipin yerlilerinden Lapu-Lapu önderliğindeki 27 Nisan 1521'de girdiği Mactan Savaşı'nda öldü. Mürettebatından kalanlar 1525'te İspanya'ya ulaşmaya başarmıştır. Ferdinand Macellan ve mürettebatını;

Macellan'ın seferleri
Macellan'ın seferleri
St. Nicholas Magazine. Vol. 48, No. 1: S.: 498

Bu yapılan araştırmalara rağmen, "yüzyıllar boyunca bilinmesine karşın, günümüzde “Düz Dünyacılar” (İng.: Flat Earthers) denen bir kesim hâlen görülmektedir."[3] Bu görüşü savununlar aynı isimle 1956 yılında Samuel Shenton tarafından bir dernek olarak kurulmuştur. Konuyu bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım, umarım yazdıklarım ile aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.

200 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Needham. (1959). Science And Civilisation In China: Volume 3, Mathematics And The Sciences Of The Heavens And The Earth. ISBN: 978-0-521-05801-8. Yayınevi: Cambridge University Press. sf: 219.
  2. E. Morton. A 19Th-Century Map Of Our ‘Square And Stationary’ Earth. (25 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2022. Alındığı Yer: Atlas Obscura | Arşiv Bağlantısı
  3. A. B. Acar: Ç. M. Bakırcı, et al. Düz Dünya Komplosu: Dünya Düz Mü? Daha Önemlisi, Dünya Düz Olabilir Miydi?. (2 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close