Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Venx Venx
Üye
2

Dünya ya en çok % kaç benzer gezegenler bulunmakta ve onları görüntülemek mümkün mü acaba ?

220 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
240K UP
Astrofizik meraklısı...
Event Horizon sondası ve Hubble Teleskobunun çektiği Pluton fotoğrafı
Event Horizon sondası ve Hubble Teleskobunun çektiği Pluton fotoğrafı
planetery.com

Hiçbir ötegezegeni görüntüleyecek teknolojiye henüz sahip değiliz. Kendi güneş sistemimizdeki çoğu gezegeni bile ancak çok düşük çözünürlüklerde görüntüleyebiliyoruz. Üsteki fotoğrafta Hubble teleskobunun çektiği Plüton fotoğrafını görebilirsiniz, daha çok bir gaz gezegenini andırıyor.

Bize yalnızca 33 AU (Astronomik Birim) uzaklıkta olan bir gök cismini bu şekilde görüntüleyebiliyoruz. 1 AU mesafe yaklaşık 8 ışık dakikasına denk gelir. Dikkat edin ışık yılı bile değil. Bize en yakın güneş sisteminin 4.4 ışık yılı uzaklıkta olduğunu düşünürsek, (yaklaşık 278.260,40 AU) bu uzaklıktan görmeye çalıştığımız gezegenin yuvarlak olup olmadığını bile söyleyemeyiz ki; 4,4 ışık yılı astronomik ölçüde kapı komşumuz sayılır.

Evet, dünyaya benzer olduğunu varsaydığımız bir çok gezegen keşfedildi. Bunları ışık spektrumu yardımıyla gözlemleyebiliyoruz ve atmosferindeki materyalleri tespit edebiliyoruz. Böylelikle kendi atmosferimizdeki materyaller ile karşılaştırıp, gezegenin yörüngesini, yıldıza uzaklığını, kütlesini de hesaba katarak, ötegezegenin dünyaya benzeyip benzemediği tahmin ediyoruz. Eğer gezegen, goldilocks kuşağındaysa yüzeyinde sıvı su bulanabilir diyoruz. Tabi ki bunların hepsi, bilimsel veriler ışığında yürütülmüş mantıklı tahminler, gerçeği yansıtmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

144 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close