Hiçbir ötegezegeni görüntüleyecek teknolojiye henüz sahip değiliz. Kendi güneş sistemimizdeki çoğu gezegeni bile ancak çok düşük çözünürlüklerde görüntüleyebiliyoruz. Üsteki fotoğrafta Hubble teleskobunun çektiği Plüton fotoğrafını görebilirsiniz, daha çok bir gaz gezegenini andırıyor.
Bize yalnızca 33 AU (Astronomik Birim) uzaklıkta olan bir gök cismini bu şekilde görüntüleyebiliyoruz. 1 AU mesafe yaklaşık 8 ışık dakikasına denk gelir. Dikkat edin ışık yılı bile değil. Bize en yakın güneş sisteminin 4.4 ışık yılı uzaklıkta olduğunu düşünürsek, (yaklaşık 278.260,40 AU) bu uzaklıktan görmeye çalıştığımız gezegenin yuvarlak olup olmadığını bile söyleyemeyiz ki; 4,4 ışık yılı astronomik ölçüde kapı komşumuz sayılır.
Evet, dünyaya benzer olduğunu varsaydığımız bir çok gezegen keşfedildi. Bunları ışık spektrumu yardımıyla gözlemleyebiliyoruz ve atmosferindeki materyalleri tespit edebiliyoruz. Böylelikle kendi atmosferimizdeki materyaller ile karşılaştırıp, gezegenin yörüngesini, yıldıza uzaklığını, kütlesini de hesaba katarak, ötegezegenin dünyaya benzeyip benzemediği tahmin ediyoruz. Eğer gezegen, goldilocks kuşağındaysa yüzeyinde sıvı su bulanabilir diyoruz. Tabi ki bunların hepsi, bilimsel veriler ışığında yürütülmüş mantıklı tahminler, gerçeği yansıtmayabilir.