Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İrem Kaplan
İrem Kaplan
107K UP
Üye
4

Dondurarak kurutma (Dry- Freezer) hakkında bilginiz var mı?

Ben inovasyon yarışmasına katılıyorum. İnovatif fikirleri araştırdığımda kurutup dondurulan ürünlerin popüler olduğunu gördüm ama bu ürünlerde uv ışınlarından, nemden dolayı patojen ürüyormuş. Bu patojenler nasıl yok edilebilir? Bu sistem nasıl kusursuz hale getirilir? Bu sistem hakkında bilgileriniz var mı? Kaynak belirtirseniz okumak isterim.
471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Liyofilizasyon olarak da bilinen dondurarak kurutma, bir ürün dondurulduktan ve onu korumak için vakum altına yerleştirildikten sonra içindeki suyun çıkarıldığı bir işlemdir. İşlem, gıdalar, ilaçlar ve biyolojik numuneler gibi ürünler için yaygın olarak kullanılır.

Sorduğunuz soru birçok farklı açıdan yanıtlanabilir. Ben düz ilerleyeceğim ve birkaç şeyden bahsedeceğim.

Dondurularak kurutulmuş ürünlerde patojenlerin büyümesini önlemenin bir yolu gama radyasyonu kullanmaktır. Gama radyasyonu, bakterileri, virüsleri ve diğer patojenleri etkili bir şekilde öldürebilen bir tür iyonlaştırıcı radyasyondur.

Tüm Reklamları Kapat

Patojenlerin büyümesini önlemenin bir başka yolu da "Dry-Freezer adı verilen bir yöntem kullanmaktır. Kuru Dondurucu, gıdaları vakum altında düşük sıcaklıklarda dondurarak muhafaza etme yöntemidir. Bu yöntem patojenik bakterilerin büyümesini önlemede etkilidir.

Dondurarak kurutma sürecini mükemmelleştirmek için, işlem sırasında sıcaklık ve nemi dikkatli bir şekilde kontrol etmenin yanı sıra yeniden hidrasyonu ve patojenlerin büyümesini önlemek için bitmiş ürünü uygun şekilde saklamak önemlidir.

Kaynaklar

  1. K. R. Ward, et al. (2021). The Principles Of Freeze-Drying And Application Of Analytical Technologies. Cryopreservation and Freeze-Drying Protocols, sf: 99-127. doi: 10.1007/978-1-0716-0783-1_3. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Pisano, et al. (2019). Achieving Continuous Manufacturing In Lyophilization: Technologies And Approaches. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, sf: 265-279. doi: 10.1016/j.ejpb.2019.06.027. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. C. Kasper, et al. (2013). Recent Advances And Further Challenges In Lyophilization. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, sf: 162-169. doi: 10.1016/j.ejpb.2013.05.019. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close