Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Doğu ve batı felsefesinin arasında ne gibi farklar vardır?

1,498 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkemli Mareşal
Medeniyet Bilimciyim

Batı uygarlığının temelleri Antik Yunan dönemine dayanmakla beraber sürekli gelişim içinde (Skolastik Dönem harici) olmuştur. Antik Yunan'dan bu yana bilimsel ve felsefi gelişmeler hep gelişmiştir. Roma, Antik Yunan, Helenistik Dönem, Britanya ve Almanlar bunun en iyi örnekleridir. Gelelim felsefesine.

Öncelikle Batı felsefesi adı sizi yanıltmasın. Batı felsefesi sadece bizim batı olarak bildiğimiz Avrupa'ya özgü değildir. Coğrafi keşifler ile başlayan zincirleme gelişim çağları ile beraber Avrupa birçok kültürü yok etmiş ve Avrupa isminden "Batı" ismine geçmiştir. Bu mantıkla hareket edersek (ki etmemiz lazım) Japonya'da batıdır, Türkiye'de.

Neyse felsefesini inceleyelim. Batı medeniyeti bireycidir, toplumsallığa değil bireye önem verir. Bu da bireyin diğerlerine göre daha özgür olması demek. Doğu felsefesinde toplum önemlidir. Bunu kıyaslamak gerekirse; Batı için birey önemlidir çünkü herşeyin yapı taşı bireydir, Doğu için toplum ve beraberlik önemlidir çünkü insanlar aynı ortamda yaşar, aynı hayatı paylaşır, birbirinin mükemmel ve kusurlu yanları görürler. Mahremiyet bir yere kadardır. Birisi bir hatadan elenirse toplumculuk devreye girer ve elenenin yerine başkası geçer, bu sayede bağlar güçlenir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Batı daha uscudur (Akılcılığın Türkçesi) Doğu ise felsefi. Batı bilime ve akla aşırı önem veren ama bir o kadarda "romantik" denilebilecek küme iken Doğu romantik, gelenekçi, felsefi ve duygusal kümedir. Ancak doğu sadece bu değildir. Doğu felsefe, tıp, matematik, teoloji ve yaşambilim gibi alanlarda Avrupa'ya fark atabilecek kadar gelişmiştir ancak bu yine toplumculuğa bağlıdır. En iyi örneği İslâm'ın altın çağıdır. Sadece Müslümanlar değil diğer dinlerden ve uluslardan olanlar tek bir çatı ve ülkü doğrultusunda el ele verip çalıştılar ve çağdaş bilimin gelişmesini sağladılar.(Not; İslam'ın altın çağına dair kaynak ekleyecektim ancak yeterli kaynak bulamadım, yazdıkların kaynaklardan okuduğum bilgilerin topamıdır, esen kalın)

299 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar yok.. Modern Toplumun Anahtarı: Bireycilik. Alındığı Tarih: 11 Haziran 2022. Alındığı Yer: Major Scope | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close