Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Doğaya daha az zarar vermek için neden toplu taşıma araçları kullanılmıyor?

Toplu taşıma araçlarının sayısını artırıp örneğin 25 dk bir gelen otobüsü 10 dk düşürüp, insanların şahsi araçlarını kullanmasını neden engellemiyoruz. Bu daha mantıklı değil midir? Her 100 şahsi araçtan 60 ı eksiltip İETT otobüs sayılarını 3 kat artırmak bence daha mantıklıdır. Hem doğaya yararlı hem karlı.
1,019 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Aslında dediğiniz fikir oldukça verimli bir fikir. Hem doğa için hem maliyet için hem de zaman tasarrufu için.

Ancak şu durum gözden kaçırmışsınız. Kapital. Sistem az ve verimli işleri sevmiyor. Daha çok döngüsel işleri seviyor. Örneğin ulaşımda ucuz ve oldukça hızlı bir sistem var. Demir yolu. Ancak demir yolunun maliyeti az olduğu için kazancı da az.

Ancak karayolunda bu söz konusu değil. Ne kadar çok yakıt alınırsa bu devletin kasasına o kadar vergi demek. Buna aracın vergisi, aracın bozulduğunda yeni parçalar ve lastikler satın almanız dahil değil bile. Heleki kaza gibi durumlarda sıfır araç almanız vs bunlar hep devletin cebine bir para demek. Sadece devletin değil tüm otomativ sektörü için de geçerli bu. Bu döngüselliği sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi buna yol yapım ve bakım masrafları dahil değil. Bunlar da istihdam ve bir gelir demek. Bir demir yolu yüzlerce yıl kullanılabilirken karayolunun ömrü çoğu yerde 10 yıl sürmez. Muhakkak ciddi onarımlar getirir.

Ancak burda şu durumlar da ortaya çıkıyor. Bireyler bir yere acil yetişmek için veya gecenin ilerleyen saatlerinde araçlara yine de muhtaçlar.

Ayrıca doğayı düşünmek istiyorsak bu durumu otomativ sektörünün saldığı zararlı gazlara vermek de doğru değil. Çünkü tüm ulaşım sektörünü temiz enerjiye geçip ulaşımda tüm dünya olarak 0 carbon emisyonuna ulaştırsak bile sadece hava kirliliğinden %5 bilemediniz %8 gibi çok düşük oranda temizlik sağlayabiliyoruz.

Bu konuda sanayi tesislerine çözümler bulmak gerekli. Tabi biz bunları konuşurken yağmur ormanlarından birkaç yüz dönüm arazi çoktan yok edilmiş olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyadaki kirliliğin 3 te 1 i Çin den kaynaklı.

Dünyayı temizlemek istersek ABD ile Çin'i ortadan kaldırsak zaten işin yarısını elde ederiz hele bir de yanlarına Rusya'yı eklersek bu durum 4 te 3 e çıkar.

Haliyle temiz çevre için evet toplu ulaşım gerekli. Ancak çevreyi temizlemek için maddeler oluştursak, toplu ulaşım ilk 10 a bile giremez.

Kaldı ki Pasifik Okyanus'unda Türkiye'den büyük bir çöp havzası şu anda var. Yapmamız gereken çok iş var kısacası...

Ancak her şey ufak bir adımla başlar. Tabi buna tüm dünya olarak birlikte denersek.

Yoksa sizin evde çeşitli yollarla yapacağınız su tasarrufunun yıllık kârını, bir kumaş fabrikası birkaç saatini bile almadan harcar. Bu gemide hep birlikteyiz, bu gemi su alıyor. Ancak kimsenin umrumda değil.

292 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
A B
A B
Toplu taşıma kullanıcısı

Çünkü toplu taşıma hem pahalı, hem konforsuz. 5 KM gibi mesafede genellikle şahsi araç, toplu taşımadan ucuza geliyor. 4-5 kişilik arabada tek başına rahat rahat gitmek varken kimse kapasitesinin neredeyse 2 katı dolmuş otobüse ayakta sıkışa sıkışa binmeyi tercih etmez diye düşünüyorum.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close