Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Doğal afetlerin (sel, deprem, orman yangınları, kasırga, toprak kayması...) yeryüzüne olan faydaları nelerdir?

Örneğin orman yangınlarının yeni bitki türlerini oluşturup canlandırması, depremlerin yeni dağ ve su yataklarını oluşturması vb. faydalarının olması gibi, kasırga ve seller gibi diğer yıkıcı afetlerin de olumlu yönleri var mı? eğer mümkünse bu konuyla ilgili detaylı bir makale hazırlayabilir misiniz?
572 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Öncelikle buradan bir makale istemeniz ne kadar etik emin değilim. Heleki bu makaleyi hazırlamak sizin vasifeniz ise...

Sonraki konu, bir doğa olayının illa olumlu sonucu olacak diye bir şey yok. Çünkü doğa olaylarının öyle bir gayreti yok. Yani deprem bir neden değil. Sonuç. Haliyle sonucun olumlu ve olumsuz yönlerine bakılmaz. Sonuca bakılır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bu sorunuzun matematiksel örneği herhalde şöyledir, 2+2= 4 olmasının olumlu ve (ya) olumsuz sonuçları nedir? Yani 4 ün veya 2 nin böyle bir gayreti veya amacı yok.

Doğa olayları bir sonuçtur. Afet konusu beşeri bir yorumdur. Halbuyken depremin olumlu veya olumsuz olmak gibi bir durumu olamaz. Depremler deniz tabanlarında da olabiliyor. Ve hiçbir olumlu sonucu yok. Bazen hiçbir olumsuz sonucu da olmuyor...

Tüm Reklamları Kapat

Hal buyken bizler depremin veya başka afetlerin nedenlerini sorgulamalıyız. Sonuçlarını değil. Bu yüzden de sorunuzun asıl ve öncelikli cevabı budur. Doğa olayları ister tektinik olsun ister volkanik ister metorolojik iyi veya kötü olma gibi bir gayesi yok. Bilinçsiz bir kural, olaydır.

Kısacası yağmur bize faydalı olsun, su getirsin diye yağmadığı gibi koca kıta da bizi öldürmek için kaymaz :)

Lakin olası bir okul projesi veya öğretmen sorusu için sizlere yol gösterici birkaç cevap vereyim. Sellerin sonuçlarından bir tanesi de toprak ve kayaç döngüsüne yardım etmesidir. Seller bir noktadaki toprağı alır ve akarsu yardımıyla bir başka noktaya taşır. İlk başta gücünün yavaşladığı yerde bırakır. Alüvyal Toprak tipini oluşturur. Daha sonrasında hemen her akarsu bir çukura boşalır. Bu bazen göldür, bazen deniz... Akarsuların çukura boşaldığı yerlerde delta ovaları oluşturur. Bu delta ovaları tarım için oldukça verimli arazilerdir. Bknz: Çarşamba Ovası, Bafra Ovası, Çukurova, Selçuk Ovası, Amazon Deltası, Nil Deltası, İndus Deltası...

Ayrıca sel ve taşkınlar ile dağlardan inen toprak ve kayaçlar bir çukurda toplanarak burada toplanarak Taban Seviyesi Ovasını oluşturur. Bu mekanlar yine oldukça verimli sahalardır. Bknz: Adapazarı, Köyceğiz, Dalaman, Manavgat ve Serik Ovaları.

Veya yine sel sayesinde kolüvyal araziler oluşarak yeni tarım sahaları oluşur. Tüm bu bahsettiğimiz oluşumlar dışında buradan kalkan toprağın ana materyali (A Horizonu) bölgede kalır. Ve üst toprağın altı korumasından oluşan durum ortadan kalktığı için yeni bir toprak oluşum süreci doğa tarafından aslında taksiri olarak başlar.

Aslında Azonal toprakların tamamı bu ve buna benzer durumlarda oluşur. Azonal toprak tiplerine ve oluştuğu bölgelere bakarak siyasi coğrafyadan yararlanıp yeni bir sentez bilgi yaratarak belki de daha da doğru ve kendinize ait olan bilgiye ulaşabilirsiniz...

Toprak Kaymasından kastınız sanırım heylan. Heylanlar sayesinde de yine bir bölgede toprak oluşumu başlarken bir bölge de tarıma hazır hale gelmiş oluyor.

Bu heylanlar bazen bir akarsuyun önünü kapatarak Heylan Set Göllerini oluşturabiliyor... Bazen bir akarsuyun yönünü değiştiriyor. Hatta kim bilir bazen bir bataklık oluşturarak yeni bir petrol havzası yaratıyor :)

Tüm Reklamları Kapat

Kasırga diye bir olay yok. Kasırga aslında bir rüzgar tipidir. Yani çok şiddetli rüzgarlara verilen isimdir. Az sel, çok sel diye bir sınıflandırma yok :)

Rüzgarların beşeri faydalarını geçiyorum. Ancak rüzgarlar da toprak döngüsüne yardım eden bir ögedir. Ayrıca rüzgarlar Amazon ve Yağmur Ormanlarının varlık sebebidir. Sahra çölünden rüzgarlar sayesinde kalkan fosfatlı kum deryası (toz fırtınası), başta Avrupa bölgesinin güneyi(Alp dağları ve civarındaki ormanlar), Brezilyadaki Amazon ormanları, Güney afrikadaki ormanlar, Yağmur ormanlarının fosfat yani gübre taşır. Aslında varlık sebebidir de :)

Hatta en öldürücü ve çaresiz volkanizma bile maden, mineral ve verimli araziler için bulunmaz bir mücevherdir.

Ancak doğa sonuçlardan ilerler. Meterolojik olaylar, tektonik hareketler, volkanizmalar veya volkanizmanın olumlu olmak veya olumsuz olmak gibi bir gayesi yok. Doğada canlılık bir neden olduğu gibi bir sonuçtur da. Ancak astoronomik (özellikle gezegenimiz) açısından canlılık varmış veya yokmuş önemli bir nokta değildir. Çünkü dünyamız canlı değil. Bugün bizim varlık sebebimiz olan oksijen ve su, belli bir zaman kadar evvele gittiğimizde (4 milyar yıl kadar) dünyamızda var olsaydı yokluk sebebimiz olacaktı :) Neyse bu konudakş felsefi tartışmaları siz gençler ve öğretmenlere bırakıyor, bol araştırmanızı ve kolaya kaçmamanızı önererek bilginin yarattığı keyifle tanışmanızı niyaz ediyor hayırlı günler diliyorum 😊

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close