Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atakan Çelik
Atakan Çelik
1,121 UP
Üye
6

DNA Polimeraz neden 5' - 3' yönünde replikasyon yapar? Polimeraz enzimi 5' 3' ucunu nasıl tanıyor?

Yani dna polimeraz 5 '3' üssü ucuna ekleme yapıyor ama 3' 5' ucunda farklı davranıyor, peki dna polimeraz bu üssleri tanıyarak ona göre davranması gerektiğini nasıl biliyor?
3,170 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Hiçbir kimyasal hiçbir şey bilmiyor. Bilemez de zaten, "bilmek" denen şey sadece sinir sistemi olan canlıların bir kısmında anlamlı olan bir fiil.

Her element ve molekül, sahip olduğu atom ve elektron konfigürasyonu nedeniyle belirli tepkimelere girip, diğerlerine giremiyor. Hatta bu konformasyon çeşitli sebeplerle (örneğin mutasyonlar sonucunda aminoasit sırasının değişmesiyle) değişecek olursa, oluşan molekülün tepkime karakteristikleri de tamamen değişiyor. Dolayısıyla kimyasal moleküllerin tepkimeye girmek için "bilmesi" gerekenler, serbest bırakılan bir topun düşmek için "bilmesi" gerekenlerden tamamen farksız.

Tüm Reklamları Kapat

Spesifik soruya gelecek olursak... Öncelikle soruyu yanlış sormuşsunuz: Çünkü DNA polimeraz, kalıp DNA'nın 5' ucuna yapışmıyor, 3' ucuna yapışıyor ve 5' ucuna doğru okuyor. Bundan üretilen kardeş DNA şeridi de kalıbın zıttı olduğu için 5' ucundan 3' ucuna doğru üretilmiş oluyor.

Ama fark etmez tabii, sorunuzdaki rakamların yerini değiştirerek aynı şeyi sormak mümkün. Cevabı da basit: DNA polimerazın atomik konfigürasyonu, serbest hidroksil (OH) grubuna tutunabilecek yapıda.[1] Bu serbest OH da sadece DNA'nın sadece 3' ucunda bulunuyor (ki bunun ortaya çıkmasını da önce DNA'yı yırtan helikaz, sonrasında 10-12 nükleotitlik diziyi oluşturan primaz enzimleri sağlıyor). 5' ucunda serbest OH bulunmuyor, dolayısıyla polimeraz da oraya herhangi bir ekleme yapamıyor. Bir nedenle oraya da OH tutunursa veya yapay olarak eklenirse, polimeraz ne yaptığını bilmediği için ona da tutunacak ve şuursuzca nükleotit eklemeye çalışacak.

Bu arada söylemeye gerek yok muhtemelen ama bu süreç kusursuz değil. Hem tutunma sırasında hem de replikasyon sırasında bol bol hata oluşuyor. Tutunmada oluşan hatalar hücrenin ölümüne kadar gidebilecek genetik bozulmalara neden olabiliyor. Replikasyon sırasındaki hatalarsa genelde yerinde düzeltiliyor; fakat bu düzeltme süreci de kusurlu olduğu için her 1000-10.000 nükletotit üretiminde 1 kez mutasyonlar oluşabiliyor.[2]

540 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. M. Cooper. (2000). Dna Replication. Sinauer Associates. | Arşiv Bağlantısı
  2. B. D. Preston, et al. (2010). Dna Replication Fidelity And Cancer. Seminars in Cancer Biology, sf: 281-293. doi: 10.1016/j.semcancer.2010.10.009. | Arşiv Bağlantısı
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sercan Palancı
Sercan Palancı
3,695 UP
Phd Virology
Orijinal Soru: DNA Polimeraz neden 5' - 3' yönünde replikasyon yapar?

Moleküler yapı ile alakalı bir durum. DNA'da bulunan şeker "deoksiriboz" isimli 5 karbonlu bir molekül. Bir nükleotit şeker halkasındaki karbon atomları 1', 2', 3', 4' ve 5' olarak ifade edilmektedir. Nükleik asitlerin sentezlenmeleri sırasında büyüyen zincirin bir ucundaki şeker grubunun serbest bir 3' hidroksil (-OH) grubu vardır, öbür ucundaki şekerin ise serbest bir 5'-OH grubu vardır ve zincir oluşması esnasında bu uçlar asimetriktir (bu iki uca, sırasıyla 3' ve 5' uçları da denir). Nükleik asit sentezi anında DNA polimeraz enzimi bu iki şeker moleküllerinin 3'-OH grubuna bir fosfodiester bağı ile yeni bir nükleotit bağlar bu bağlama esnasında yön 5. atomdan 3'e doğru olduğu için 5'-3' şeklinde ifade edilir. Yani şeker molekülünün 5. karbon atomundaki fosfat ile başka bir nükleotidin 3' hidroksil grubu arasında bir fosfodiester bağı oluşabilmektedir ve bu sayede iki nükleotit ligasyona uğrayıp replikasyon ilerleyebilir. (Detaylı bilgi için DNA replikasyonu ve moleküler doğrultu konularına bakabilirsiniz)

296 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close