Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuğçe Tiken
Tuğçe Tiken
52K UP
Üye 6 Ekim
5

Dmitri Mendeleyev periyodik tabloyu rüyasında mı gördü?

Açıkcası ben buna pek inanmiyorum.
779 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 6 Ekim

Böyle bir şeyi bağımsız olarak doğrulamak imkansız olsa da, evet, Dimitri Mendeleev'in kendi iddiası bu yönde. Günlüğünde şöyle yazıyor:[1]

Rüyamda, tüm elementlerin gerektiği gibi yerine oturduğu bir tablo gördüm. Uyandığımda bunu hemen bir kâğıda yazdım.

O kağıt da şu:

Yalnız görebileceğiniz gibi, Mendeleev'in rüyasından sonra aldığı notlar gerçek bir "tablo"ya karşılık gelmiyor. Tablolaştırma çok sonra mümkün oluyor. Ayrıca Mendeleev zaten bu tür bir keşfin eşiğindeydi; yani bu konuya hiç kafa yormazken birdenbire rüyasında böyle bir keşif yapmadı. Paul Strathern bunu şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Mendeleyev'in gözleri bir kez daha artan atom ağırlıkları çizgisi boyunca ilerlerken, aniden nabzını hızlandıran bir şey fark etti. Bazı benzer özellikler, elementlerde düzenli sayısal aralıklarla tekrarlanıyor gibi görünüyordu. Burada bir şey vardı! Ama ne vardı? Aralıklardan birkaçı belli bir düzenlilikle başlıyordu, ama sonra örüntü sönüyor gibiydi. Buna rağmen Mendeleyev, kısa süre içinde, büyük bir buluşun eşiğinde olduğuna ikna oldu. Bir yerlerde kesin bir düzen vardı ama o bunu tam olarak kavrayamıyordu... Bir an için yorgunluğa yenik düşen Mendeleyev öne doğru eğildi ve tüylü başını kollarının üzerine koydu. Neredeyse hemen uykuya daldı ve bir rüya gördü.

Böyle bir durumdayken görülen rüyanın bilgilendirici olması çok da şaşırtıcı değil. Beyin, uyku sırasında gün içerisinde düşünülen ve öğrenilen şeyleri derlerken, bilinçdışı bir şekilde yeni keşiflere kapı aralayabilir. Bu, keşfin ana metodu olabilecek kadar güvenli ve istikrarlı bir yöntem elbette değil; ama milyonlarca araştırmacı ve düşünürden ufak bir kısmının keşiflerinin çok daha ufak bir kısmının bu şekilde gelmesi istatistiki ve bilimsel anlamda o kadar da şaşırtıcı değil.

Mesela benzen molekülünün halka yapısı da çok benzer bir şekilde keşfedildi:[2]

Kekulé burada teorinin yaratılışından bahsetmiştir. Benzen molekülünün halka şeklini, kendi kuyruğunu yakalayan bir yılanın hayalini kurduktan sonra keşfettiğini söyledi (bu, Ouroboros veya Sonsuz düğüm olarak bilinen birçok eski kültürde yaygın bir semboldür). Bu vizyonun kendisine, karbon-karbon bağlarının doğasını yıllarca inceledikten sonra geldiğini söyledi.
233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Popova. How Mendeleev Invented His Periodic Table In A Dream. (8 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 6 Ekim 2024. Alındığı Yer: The Marginalian | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Read. (1995). From Alchemy To Chemistry (Dover Science Books). ISBN: 9780486286907.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close