Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
1

Diyabet nedir diyabete ne iyi gelir?

175 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Temiz
Merve Temiz
6K UP
Ordu Üniversiesi Moleküler Biyoliji Ve Genetik bölümü öğrencisiyim.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ve beraberinde bir çok hastalığı da getiren diyabet oldukça ciddi bir hastalıktır. Dünyanın dört bir yanında görülen yaygın bir hastalıktır.

Hastalığın tam adı Diabetes Mellitus olup Yunancadan dilimize şekerli idrar olarak geçmiştir.

Hastalığın çok sayıda belirtisi olsa da bilinen en yaygın belirtileri ağızdaki kuruma hissi,sık su içme ve sık sık idrara çıkma,doyma hissiyatındaki eksikliktir. Bunların haricinde :

Tüm Reklamları Kapat

+ Bulanık görme

+ Halsizlik

+ Hızlı kilo kaybı

+ Yaraların normale nazaran çok daha geç iyileşmesi

Tüm Reklamları Kapat

+ Kaşıntı ve ciltte kuruluk

+ Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi

Hastalığın farklı çeşitleri olsa da ikisi en öenmli olanlarıdır. Bunlar tip1 ve tip2 diyabettir.

TİP1: Tip 1 diyabet, pankreasta insülin üretiminin eksik veya hiç olmamasından kaynaklanır. Genellikle çocukluk döneminde baş gösteren Tip 1 diyabet tedavisinde insülin kullanımı zorunludur. Bu nedenle hastalığın bu çeşidi, birçok yerde insüline bağımlı diyabet olarak nitelendirilir. Ani ve hızlı bir başlangıç gösteren Tip 1 diyabet; sık idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, bulanık görme, baygınlık hissi ve ağızda aseton kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir.

TİP2: Tip 2 diyabetin oluşumunda genetik, obezite ve fiziksel açıdan hareketsiz bir yaşam etkenler arasındadır. Bu hastalığın tetiklenmesinde insülin direnci ve insülin salgısının azalması söz konusu olandır. Tip2 diyabet hastası olabilmek için ailede de Tip2 diyabet hastası olan biri olmalıdır. Bunun dışında obezlik, 45 yaş üstü, hipertansiyon hastalığı olan, tiroid problemi olan için de olanlarda risktedir.

Ek olarak Tip 1 diyabette insülin üretimi yoktur, Tip 2 diyabette vardır ancak üretemiyordur. Tip 1 diyabette insülin tedavisi hastalığın en başından itibaren başlatılır, Tip 2 diyabette insülin direnci haplarla düzene konulmaya çalışılır. Tip 2 diyabette hastalar genelde orta yaşlarda ve kiloludur. Tip 1 diyabette bebek, çocuk, genç, yaşlı fark etmez.

Kan şekerini normal seviyede tutmak, diyabet hastasının daha iyi bir hayat yaşamasına olanak sağlayacaktır. Bunun için de; sağlıklı bir beslenmenin yanında düzenli ve ideal bir egzersiz Programı oluşturulmalıdır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten şeker ya da şeker içeren ürünlerin tüketimini azaltmak ya da tamamen kesmek gerekir. eyaz undan yapılan ekmek, makarnalar, pirinçler, mısır ve mısır ürünleri, şekerli gıdalar gibi zararlı ürünler yerine meyve, sebze, tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve düşük oranda yağa sahip olan süt ürünleri gibi karbonhidratlar tercih edilir.

[2]

Kaynaklar

  1. Ö. D. C. Hastanesi. Diyabet Nedir? Diyabet Çeşitleri, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? » Sağlık Rehberi | Özel Denizli Cerrahi Hastanesi. Alındığı Yer: Özel Denizli Cerrahi Hastanesi | Arşiv Bağlantısı
  2. Prof. Dr. Alper Çelik. Tip 2 Diyabet. Alındığı Yer: Prof. Dr. Alper Çelik | Arşiv Bağlantısı
  3. Prof. Dr. Alper Çelik. Şeker Hastaları Ne Yemeli? ⋆ Prof. Dr. Alper Çelik. (15 Ocak 2021). Alındığı Yer: Prof. Dr. Alper Çelik | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close