Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Dişlerim yeni çürümeye başladı. Şu an sabah ve akşam dişlerimi fırçalıyorum. Ardından ağız gargarası kullanıyorum. Diş macununu flörürlü mü seçeyim?

Dişlerim yeni çürümeye başladı.Şuan sabah ve akşam dişlerimi fırçalıyorum.Ardından ağız gargarası kullanıyorum.Diş ipi kullanmıyorum.Diş macununu flörürlü mü seçeyim flörürsüz mü seçeyim?Flörürün zararı varmı?
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Diyette hiç veya aşırı az karbonhidrat varsa florürsüz seçebilirsin. Ama karbonhidrat çok varsa çürümemesi için florürlü kullanmak zorundasın. Çürüyen dişe de dolgu dışında bir çare yok. Florürlü ürünler en temelinde insanların doğal beslenme şeklinden kopması sonucu kullanmak zorunda kaldığı ürünlerdir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aras Beren Tatlı
Lise öğrencisiyim

Flörür günümüzde pek çok diş macunu markasının ürünlerinde kullandığı bir maddedir.Dişleri beyazlatma özelliğiyle bilinmekle beraber fazla dişlere fazla uygulandığında sararmaya nedem olabilir ancak çürüklerle bir bağlantısı yoktur.Eğer çürüklerin varsa veya oluşmasından kaçınmak istiyorsan diyetindeki şeker miktarını azaltman doğru bir yol olabilir

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İbrahim Paçalı
Diş Hekimi

Florür doğada çeşitli çözeltiler içerisinde yaygın bulunan bir iyondur. Yediğimiz gıdaların bir çoğunda hatta içtiğimiz sularda bile bir miktar florür iyonu bulunur. Normal bir insan normal bir diyet ile vücuduna günlük ortalama 0.5 mg florür iyonu almaktadır. Florürün vücudumuzdaki doğal depo merkezi dişler ve kemiklerdir. Florürün vücudumuzdaki görevi ise dişlerin ve kemiklerin sağlamlığını artırmaktır. Diyetlerinde florür eksikliği olan bireylerin dişleri çürüğe daha yatkındır. Gel gelelim florürün zararlarına. Vücuda alınan her şeyde olduğu gibi florürün de fazlası toksik etki gösterir ancak bu toksisite sınırı 5 mg/kg dır. Yani ortalama ağırlığa sahip bir insanın florür zehirlenmesi geçirmesi için vücuduna yaklaşık 350 mg florür alması gerekir ki bu da yaklaşık 3 tüp diş macununu tek seferde yutmasına denktir. Diş macununun 1 ml'sinde yaklaşık olarak 1 mg florür bulunmaktadır. Bir seferlik diş fırçalamada kullanılan diş macunu ise aşağı yukarı bu kadar florür içermektedir. Elbette bu macun yutulmadan tükürülür ve diş macunu dişlerin minesine çökelen florür iyonlarıyla fonksiyon gösterir. Diş minesine çökelen florür de sistemik dolaşıma geçerek epifiz bezine filan ulaşmaz. Yani günde 3 kez dişlerinizi fırçalasanız dahi vücudunuza giren florür miktarı günlük yediğiniz gıdalarla vücudunuza giren florür miktarından çok daha azdır. Özet olarak florür diğer tüm ilaçlar ve mineraller gibi kararında kullandığında bir ilaç, kullanımında aşırıya kaçıldığında bir zehirdir. Farmakolojinin temel ilkesinde olduğu gibi ilaç ile zehiri ayıran şey dozudur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close