Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırst Kıng
Fırst Kıng
1,299 UP
Üye
0

Diş macunu yutmak beyne zarar verir mi?

Diş macunundaki florürü yutsak beynimize zarar gelir mi; açıkçası fazla florürün idrarla atıldığını biliyorum ama ne süre ve ne kadar florür almak beyne zarar verir?
3,649 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
81K UP
Biyoloji Öğrencisi

Flor çürük oluşumunu ve ilerleyişini önlemek adına kullanılan ve uygun miktarlarda kullanıldığında güvenilir olan bir elementtir. Neredeyse tüm ağız bakım ürünlerinde kolaylıkla rastlayabiliriz.

Ağız florasında bulunan çeşitli bakterilerin artık yemeklerle beslenimi sonucunda oluşturduğu asitler dişlerimizde mineral kayıplarına yol açar. Böylece dişlerimizde başlayan demineralizasyon diş çürüklerine sebep olur. Florür ise bu demineralizasyon sürecine karşı dişlerde kalsiyum-florür oluşturarak direnç sağlar remineralizasyon dengesi sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Flor lokal bir etki prensibine sahiptir. Bu yüzden sadece diş fırçalandığında yeterli etki görülmez. Asıl etki uygulama sonrası görülür. Diş yüzeyinde ve tükürükte etkisini bir süre daha devam ettirmelidir ki biyofilm artışı ya da etkinliği mümkünsüz olsun. [1] Diş fırçalanırken diş fırçası direkt sudan geçirilmemeli ve fırçalandıktan sonra ağız su ile çalkalanmamalıdır, sadece fazlası tükürülmelidir.

Sağlıklı insanlarda vücuda günlük olarak alınan florürün yaklaşık olarak %50'si vücuttan idrar yoluyla atılır.Yüksek seviyelerde absorbe edilen flor çocuklarda %80-90, yetişkinlerde ise %60 oranında vücutta tutulum göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa sürede ve toksik kabul edilen 5 mg/kg flor alımı akut flor zehirlenmesine, uzun dönemde sürekli olarak olması gereken dozdan fazla kullanımında da kronik flor zehirlenmesi görülür. Akut flor zehirlenmesi oldukça nadir görülürken kalp arresti, ventriküler fibrilasyon ya da solunum felcine yol açarak, genellikle ölüme neden olmaktadır.[3][1][1][3]

Kronik flor toksisitesi sonucunda dental florozis gibi dental hastalıklar haricinde ileri vakalarda vücutta birikimi sebebi ile iskeletsel florozis görülebilir. Flor kemikte birikir ve böylece kalsiyum alımı azalır, deforme olan kemikler sebebiyle büyümede gerilik oluşabilir.

Hayvan deneylerinde yüksek miktarlarda alımı sonrasında karaciğer, böbrek, beyin ve beyincik gibi yumuşak dokularda da birikim zararlı etkiler oluşturabilmektedir. Florun yüksek dozlarda kullanımı sonrasında merkezi sinir sisteminde nörodejeneratif (basitçe nöron hasarı veya işlevsizliği) değişiklikler gösterilmiştir.[2]

Kronik flor toksisitesi deney hayvanlarında nöronal ve serebrovasküler bütünlüğü bozmakta, anormal davranışlar açığa çıkarmakta ve beyinde metabolik lezyonlar meydana getirmektedir. Yüksek dozda uzun süre flor alımını içeren hayvan çalışmaları sonuçlarına dayandırılarak insanlarda da uzuvlarda paraliz, vertigo, eklemlerde spastisite ve mental keskinlikte bozulma gibi nörolojik komplikasyonların olabileceği yönünde değerlendirmeler yapılmıştır. Hayvanlardan elde edilen histolojik bulgularda; beyin yarım küresinde, beyincik ve medulla oblongata bölgesinde DNA, RNA ve proteinde alınan flor dozuna bağlı belirgin azalma bulunmuştur. Yetişkin ratların (keme, kemiricilerden) beyin hücrelerinde DNA hasarı kaydedilmiştir. Flor lipit peroksidasyona da yol açar. Bu nedenle beyin hücresel membranında nörotoksik etki görünür. (Hücre membranında lipit yapılar mevcuttur ve bunlar bozunmuş olur.)

Florun zararlı etkileri yaşamın erken dönemlerinde daha etkilidir. Gelişim döneminde nörodejeneratif değişimlere sebep olur ve bu da büyüme, gelişme, öğrenme ve hafıza gibi olguları etkiler.

Bütün bunların yanında diş çürüğünden korunmada uygun konsantrasyonlarda ve doğru teknikle uygulandığı sürece son derece güvenilirdir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bilimle kalın!

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Uysal, et al. (2018). Review: Agents Used In Remineralisation Of Early Enamel Lesions. dergi.dentistry.ankara.edu.tr. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. EDEN, et al. (2017). Florun İnsan Sağlığına Olumsuz Etkisi Var Mı?. TrDizin, sf: 13-20. | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç.Elbek, et al. İnsanda Flor Toksi̇koloji̇si̇. (1 Ocak 2001). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: dergi.dentistry.ankara.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Akbaba
Lise öğrencisi

Zararlı değildir. Eğer 15ml fazla yutarsan bi doktora gözükmelisin . Florür sadece diş macunlarında yoktur sularda da vardır . Eğer vücudundan florürü atmak istiyorsan (soğan, sarımsak,buğday,et) gibi ürünleri tükete bilirsin .

.[1]

Tüm Reklamları Kapat

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Florür Zararlımı. (14 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2022. Alındığı Yer: MorTilki | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close