Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Naz Alagöz
Naz Alagöz
16K UP
Üye 2 gün önce 2 Cevap
2

Dinozorların Nesli nasıl tükendi?

Bir çok dinozor türünün yaşam dönemleri arasında çok uzun yıllar olduğunu öğrendim. Hepsi tek bir göktaşıyla yok olmadıysa türleri nasıl tükendi?
374 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tarihçi Pamuk
İlgiliyim 2 gün önce

[3]Jura Dönemi'nin iklimi, genel olarak günümüzden yaklaşık 5-10 °C (9-18 °F) daha sıcaktı ve atmosferdeki karbondioksit seviyesi muhtemelen yaklaşık dört kat daha yüksekti. Bununla birlikte, bu zaman diliminde aralıklı olarak "soğuk dalgası" dönemlerinin yaşandığı bilinmektedir ve bu durum, diğer türlü sıcak olan sera iklimini kesintiye uğratmıştır. 66 milyon sene önce Meksika'ya düşen göktaşı sonrası 10 yıl boyunca Güneş görmeyen Dünya içerisinde yaşayan türlerin %75'i tükenmiş idi.

Volkanik ve tektonik etkilerde etkili olmuştu.

[1][2][3][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Harry Cockburn. Dünya'nın Dinozorlar Yok Olmadan Önce "Yıprandığı" Açığa Çıktı. (14 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2025. Alındığı Yer: Independent Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  2. Vivien Cumming. İklim Değişikliği: Dinozorlar Antarktika'da Gezerken Kıta Nasıldı?. (21 Temmuz 2025). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2025. Alındığı Yer: BBC Earth | Arşiv Bağlantısı
  3. Ayşenur Okatan. Dinozorlar Nasıl Yok Oldu?. (28 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2025. Alındığı Yer: bilimgenc | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Kuzu
Mehmet Kuzu
54K UP
Biyoloji Lisans eğitimim var, kamuda çalışıyorum. 15 saat önce

Yaklaşık 66 milyon yıl önce günümüz Meksika-Yucatan sınırlarında bulunan Chicxulub kraterinin oluşmasına sebep olan büyük meteorun dünya yüzeyine çarpması; dinozorların neslinin tükenmesine yol açan olayları tetikledi. Meteorun çarpmasıyla birlikte yaşanan ilk şok dalgası ve geniş çaplı yangınlar ekosisteme büyük hasar vermiş ve besin zincirinin bozulmasıyla otçul ve etçil dinozor türlerinin zaman içinde yok olmasına sebep olmuştur.

Günümüz Meksika-Yucatan bölgesindeki Chicxulub kraterinde yapılan araştırmalar; bölgedeki Kretase-Paleojen sınırına denk gelen jeolojik katmanlarda yoğun şekilde iridyum elementinin bulunması meteor çarpmasının en büyük kanıtı kabul edilir, çünkü iridyum elementi meteorlarda yoğun olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda bu katmanlardaki kuvars, tektit gibi oluşumlarda yüksek şiddetli çarpışmalar ile meydana gelen oluşumlardır.

Meteor çarpmasının aynı zamanda birçok tektonik olaya ve bunların sonucunda volkanik hareketliliğe sebep olduğu düşünülmektedir. Günümüz Hindistan sınırları içinde çok büyük bir alanı kapsayan Deccan tuzakları adı verilen bölgede meteorun çarpmasından sonra başlayan yoğun volkanik faaliyetlerin ekosistemin tahribatına katkı sunduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Büyük bir meteorun çarpmasının tetiklediği yoğun volkanik faaliyetler ve bunların sonucunda ekosistemin bozulması, deniz seviyesinin değişmesi, tektonik faaliyetler, asit yağmurları, güneş ışığının uzun süre yeryüzüne ulaşamaması sonucunda dinozorlar ile beraber bir çok tür ortadan kalkmıştır.[1][2][3][1][2][3][4][1][2][3][4][1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. Luis W. Alvarez, et al. Https://Archive.org/Details/Sim_Science_1980-06-06_208_4448/Page/1094/Mode/2Up.
  2. A. V. Sanat. Dinozorların Yok Oluşu, Volkanik Patlamalar Ile Çakışıyor. Alındığı Tarih: 24 Nisan 2025. Alındığı Yer: Arkeoloji ve Sanat | Arşiv Bağlantısı
  3. Courtney J. Burkulma, Paul R. Renne , Loÿc Vanderkluysen, et al. (2019). Kretase-Paleojen Sınırına Göre Dekkan Volkanizmasının Patlama Temposu. www.science.org. doi: 10.1126/science.aav1446. | Arşiv Bağlantısı
  4. Blair Schoene, et al. (2019). Kretase Sonu Kitlesel Yok Oluş Döneminde Deccan Tuzaklarının Darbeli Püskürmesinde U-Pb Kısıtlamaları. www.science.org. doi: 10.1126/science.aau2422. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close