Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Dinozorlar nasıl öldüler?

137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ilgaz Çınar Çalım
8. Sınıf Öğrencisi
Orijinal Soru: Dinozorlar nasıl öldü?

Yaklaşık 201 ila 252 milyon yıl önce ortaya çıkan Dinozorlar varlığını 174 milyon yıl sürdürmüştür. Yaklaşık 66 milyon yıl öncesine kadar yaşamış olan dinozorlar önce bir köpek veya at büyüklüğünde olmuştur ve zamanla karada yaşamış en büyük canlıya dönüştüler. Yine zaman geçtikçe bazı dinozorlar küçüldü ve kuş haline büründü. En eski dinozor fosili ise 231 milyon yıl öncesine aittir.

Asteroit çarpması sonucu şok dalgası, ısı darbesi, orman yangınları, tsunamiler, volkanik patlamalar, ölümcül asit yağmurları ve depremler ile büyük bir yıkıma neden oldu. Asteroidin havaya fırlattığı toz ve kir gökyüzünde asılı kaldı. Bu sıcak toz yağmuru çarpmadan sadece saatler sonra küresel sıcaklığı yükseltti ve barınağı olmayan büyük canlı hayvanları yaktı. Ve bunlardan birisi dinozorlardı.[1]

Şimdi söyleyeceğim kendi düşüncem, hiçbir kanıtı yoktur. Bence asteroit çarpması sonucu tüm dinozorlar yok olmadı. Bazıları hayatta kalıp bir kaç milyon yıl daha yaşadılar. Fosilleri ise yer altında bekliyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Alpkunt. Dinozor Nedir? Ortaya Çıkışı, Türleri, Özellikleri Ve Yok Oluşu - Ungo. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2022. Alındığı Yer: UNGO | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şanı Küçük Eren Paşa
Biyoloji hastası (özellikle de zooloji)
Orijinal Soru: Dinozorlar nasıl öldü?

Dinozorlar tam olarak ölmedi. Kuşlar, günümüzde yaşayan dinozorlardır ve kuş olmayan dinozorların doğrudan atasıdır. Ama muhtemelen sen nonavian dinozorlardan bahsediyorsun. Nonavian dinozorlar 66 milyon yıl önce büyük volkanik patlamalar, sıcaklık ve deniz seviyesi değişimi sırasında çarpan büyük bir göktaşı ile yok oldu.

Kaynaklar

  1. onlinelibrary.wiley.com. The Extinction Of The Dinosaurs. Alındığı Tarih: 1 Ekim 2022. Alındığı Yer: onlinelibrary.wiley.com doi: 10.1111/brv.12128. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Özbek
Yiğit Özbek
1,942 UP
ilgili şahıs

Dinozorların neslinin tükenmesi üzerine pek çok teori öne sürülmüştür, ancak genel olarak kabul gören teori, Kretase-Tersiyer yokoluş olayı olarak adlandırılan olaydır. Bu olay, yaklaşık 66 milyon yıl önce gerçekleşmiştir ve gezegenimizdeki tüm dinozor türlerinin neslinin tükenmesine neden olmuştur.

Kretase-Tersiyer yokoluş olayı, büyük olasılıkla büyük bir meteor veya asteroit çarpışmasına bağlı olarak meydana gelmiştir. Yaklaşık 10 km çapında bir nesnenin Dünya'ya çarpması sonucu, devasa bir krater oluşmuş ve atmosferde büyük miktarda toz ve gaz salınmıştır. Bu olayın neden olduğu yoğun toz bulutu, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engellemiş ve dünya genelinde soğuma ve fotosentez için gerekli olan güneş ışığı azalması meydana gelmiştir.

Bu olay sonucu, bitkiler ve diğer canlılar için gerekli olan fotosentez işlemi azalmış, yiyecek zincirinde üst sıralardaki canlılar olan dinozorlar da dahil olmak üzere pek çok canlı türü besin sıkıntısı yaşamıştır. Ayrıca, olay sonucu oluşan toz bulutu, asit yağmurları gibi çevresel etkiler de yaratmış ve bu da pek çok canlının yaşama şansını azaltmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kretase-Tersiyer yokoluş olayı, dinozorların yanı sıra birçok deniz canlısı ve bitki türünün de neslinin tükenmesine neden olmuştur. Bu olayın ardından, memeliler ve kuşlar gibi diğer canlı türleri, boşalan ekolojik nişleri doldurarak evrimleşmiş ve günümüzde yaşamaya devam etmiştir.[1][1][1]

Kaynaklar

  1. Maureen A. O'Leary, Jonathan I. Bloch, John J. Flynn, Timothy J. Gaudin, Andres Giallombardo, Norberto P. Giannini, Suzanne A. J. Lerat, Christian A. Sidor, David W. Krause, et al. (2019). What Really Killed The Dinosaurs? Here’s A New Theory.. yok. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close