Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sudenur Uruç
Üye
4

Dini inançlar azalsa bile neden hala çok güçlü bir şekilde var olmayı sürdürüyorlar?

487 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berkay Görür
Konuyla ilgili kitap okudum.

Dinler, son yıllarda güç kaybetmelerine rağmen günümüzde hala milyarlarca üyeye (inanan insana) sahipler. Bunun başlıca sebeplerinden biri ise inanan insanların, başlarına iyi bir şey geldiğinde de kötü bir şey geldiğinde de bunun arkasında tanrıyı görmek istemeleridir. Bir şey kazandıklarında tanrıya şükrederler, tanrının onlara yardım ettiğini düşünürler. Tam tersi durumda bir şey kaybettiklerinde ise tanrının kendilerini sınadığını düşünürler ve tanrıya sadık kalmaya devam ederler.

Peki insanlar neden arkalarında sığınabilecek bir tanrıyı ararlar? Birinci sebep; sırtlarını dayayabilecekleri süper güçlü, evreni yaratabilecek kadar kudretli bir varlık olması onları rahatlatıyor. Böyle güçlü bir varlığın gölgesinde olmak insana motivasyon ve güven hissi sağlıyor. İkinci sebep ise, kendi fikrimce ödül mekanizması olabilir.(kendi fikrimce diyorum çünkü bu konuda herhangi bir kitap/makale okumadım tamemen öznel fikrim) Süper güçlü bir tanrı ''bana itaat edin karşılığında sonsuz cenneti kazanın'' diyorsa insanlar da ödül mekanizması gereğince tanrıya ibadet ve itaat ederler karşılığında ise cennete, sonsuz huzurlu yaşama sahip olmak isterler.

Bana göre bu iki sebep dinleri ayakta tutan en büyük etkenlerdir. insanlar bu iki etkene o kadar bağlıdır ki, inandıkları dinde yanlış bir şeyler bulduklarında dini bırakmak yerine onu değiştirirler. Son zamanlarda bazı dini konuların konuşulduğu sitelerde ''tesettür farz değildir'' tarzında yazılar görüyorum. Yani insanlar dinde kendilerine uymayan bir şey gördüklerinde dini terketmek yerine onu eğip bükmeye başlıyorlar. Çünkü birinci sebepte bahsettiğimiz gibi kudretli bir tanrının varlığını hissetmeden yaşamaktan korkuyorlar. Tanrısız bir hayatın anlamsız olacağını, eğer tanrı yoksa hayatın da bir anlamı olmayacağını düşünüyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir

Herşeyden önce bunun en önemli sebebi bir yaratıcının varlığı düşüncesi ve argümanına kadar uzanır. Bir yaratıcının varlığına inanmadan zaten bir dine inanmaya ihtiyaç duymazsınız. Tabi deizim gibi yaratıcı görüşü içeren ama dinleri kabul etmeyen inanışlar da var. Ancak genellikle bir dine inanmak için ön koşul olarak bir yaratıcı düşüncesine sahip olmanız gerek. Bilindiği üzere bir yaratıcı var mı yok mu tartışması da felsefe tarihinin en kadim tartışmalarından biridir. Dolayısıyla dinleri bir kenara koyarsak bu mesele sanıldığı kadar argümansız ve felsefi olarak dayanaksız değildir. Her iki görüş arasında kıran kırana çarpışacak kadar hararetli tartışmaların olduğu bir konuda farklı şekillerde ve özellikle de kendi felsefi kabullerine dayanarak ve o noktadan bakarak izahatlar getirmek açıkçası konuyu oldukça basitleştirmek olur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close