Din felsefesi üzerine kitap okumak istiyorum, daha önce hiç okumadım. Başlangıç seviyesi diyebileceğimiz ve çok komplike olmayan bir kitap önerebilir misiniz?
Merhabalar,
Taner Beyter ile beraber Evrim Ağacı için yazdığımız Din Felsefesine Giriş yazısının sonunda hem Türkçe hem de İngilizce olarak konu hakkında kapsamlı okuma önerilerimiz mevcut.
Yazı için buraya tıklayabilirsiniz.
Özellikle giriş için uygun olan kitaplar şunlar:
Ek olarak Türkçe makale derlemelerinin yer aldığı şu kitapların giriş kitaplarının ardından yararlı olacağını düşünüyoruz:
Din felsefesine başlamadan önce ilk önce felsefe tarihi daha sonra da analitik felsefeye giriş okursanız daha iyi olacaktır. Sonrasında Türkçe o Akıl ve İnanç: Din Felsefesine Giriş kitabını öneririm. Eğer İngilizce biliyorsanız bunu ileriye taşımak adına teistlerden Alvin Plantinga, Richard Swinburne, William Lane Craig gibi isimlerin kitaplarını öneririm. Mesela kelam kozmolojik argümanı ilginizi çektiyse Craig'in sırf kelam argümanı üzerine yazılmış kitaplarını okuyabilirsiniz. Ateist filozoflardan da Graham Oppy, J.L. Mackie ve Paul Draper gibi isimleri okuyabilirsiniz. Oppy ontolojik argümanları eleştirmeye yoğunlaşan bir filozof. Paul Draper ise evrim kuramı ve kötülük üzerinden natüralizmi destekleyen argümanlar üretmekte.
Din Felsefesi’ne giriş yapmak için felsefe tarihi ile başlamak gerekmez. Hatta bana öyle geliyor ki felsefeye giriş yapmak için de felsefe tarihi ile başlamanız gerekmez. Felsefe tarihi eğer çok kapsamlı bir çalışma değilse (Türk felsefecilerin çalışmaları genelde kapsamlı değildir); size üstünkörü bilgi verir sadece. İddiamı daha ileriye götürürsem felsefenin neredeyse bütün alanlarına giriş yapmak için felsefe tarihi ile başlamak yanlış olacaktır. Spesifik konu odaklı çapraz okuma yapmak; makale, blog ve derlemeler ile başlamak daha makul görünüyor.
Arthur Schopenhauer'in din ile ilgili yazılarından seçilen içeriklerle oluşturulmuş Say Yayınları'ndan çıkan ''Din Üzerine'' isimli kitabı okuyabilirsiniz. Schopenhauer ''İnsan metafiziksel bir hayvandır.'' demesine rağmen her türlü dine karşı olan (Budizm'i ayrı bir kefeye koyar) ve bu konudaki görüşlerini mükemmel bir üslûp ile açıklayan ender filozoflardan biridir.
Ben de Din üzerine bir kaç kitap önerebilirim basit kolay anlaşılabilir eserler hepsi
Din Bu 1-2-3 TURAN DURSUN
Müslümanlık ve Nurculuk TURAN DURSUN
Şeriat Böyle TURAN DURSUN
Kuran Eleştirisi İLHAN ARSEL
Şeriat ve Kadın İLHAN ARSEL
Ama Din felsefesine direkt giriş yaparsanız okuduğunuzu yarım anlarsınız. Önce bir felsefe tarihi ile ilgilenmek lazım. Çözümleyici felsefeyi de kavramak lazım. Çünkü din felsefesinde sonuca neden ve nasıl ulaşıldığını kavramak önemli.
Bunları zaten biliyorsanız önerdiğim kitap size çok şey katabilir.
Arkadaşlar çok güzel cevaplar vermişler bencede felsefe hakkında çok fikrin yoksa ve hiç okumadıysan öncelikle felsefe tarihi oku zaten içerisinde din felsefesi de bulunuyor. Bende 2 kitap önereyim
Sofi nin Dünyası (açıkçası bununla başla hatta ilk kitabın olmalı felsefi bir roman ancak felsefe tarihi üzerine açıkçası mükemmel internetten yine kitabın arka kapağını oku kalın ama çok güzel beğenimi nasıl aktarabilirim bilmiyorum tek tavsiyem OKUmalısın.)
Felsefenin Kısa Tarihi (Neil Warbrught yazarı alfa yayınları tarafsız bir şekilde felsefe tarihi buda 2. Kitabın olsun)
Birde felsefeye mutlaka tarihinden başla çünkü felsefe ile tanışmak için en TARAFSIZ tür felsefeye başlarkan olabildiğince tarafsız kaynaklarla başla
İyi felsefeler