Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 8 Haziran 2023 1 Cevap
1

Dikenleri bulunan bitki ve hayvanlar sivri bir yapının daha fazla basınç uygulayabileceğini nereden biliyordu?

185 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 8 Haziran 2023

Bu sorunun cevabı, evrim kavramını anlamakla ilgilidir. Evrim, canlıların ortama uyum sağlamak için zaman içinde değişmesidir. Bu değişim, canlıların genlerinde meydana gelen rastgele mutasyonlar ve doğal seçilim adı verilen bir süreçle gerçekleşir. Mutasyonlar, genlerdeki harflerin değişmesi veya kaybolması gibi hatalardır ve canlıların özelliklerini etkiler. Doğal seçilim ise, ortamda yaşamaya ve üremeye en uygun özelliklere sahip olan canlıların hayatta kalma ve genlerini gelecek nesillere aktarma şansının daha yüksek olmasıdır.

Dikenli bitki ve hayvanların evrimi de bu şekilde gerçekleşmiştir. Dikenler, bitki ve hayvanların kendilerini yırtıcı veya otçul hayvanlardan korumak için geliştirdikleri bir savunma mekanizmasıdır. Dikenlerin oluşumu, mutasyonlar sonucu bitki ve hayvanların dokularında sertleşme, uzama veya sivrileşme gibi değişiklikler meydana gelmesiyle başlar. Bu değişiklikler, bitki ve hayvanlara avantaj sağlar, çünkü dikenleri sayesinde saldırganlara karşı daha fazla direnç gösterir, yaralama veya kaçırma şansını artırır. Bu da onların hayatta kalma ve üreme oranını yükseltir. Zamanla, dikenli bitki ve hayvanlar daha çok yaygınlaşırken, dikensiz olanlar azalır veya yok olur.

Bu süreçte, bitki ve hayvanlar sivri bir yapının daha fazla basınç uygulayabileceğini bilmezler. Onlar sadece genetik olarak farklı özelliklere sahip olurlar ve bunların sonucunda ortamda daha başarılı veya başarısız olurlar. Evrim, bilinçli bir tasarım değil, doğanın bir sonucudur. Bitki ve hayvanlar, ortama uyum sağlamak için değişmezler; ortama uyum sağlayabilenler değişim sonucu ortaya çıkarlar.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close