Obsesif kompulsif bozukluk, aslında oldukça çokça basitleştirilen fakat ciddi bir rahatsızlıktır. İnsanları etkilediği gibi evcil hayvanlarımızı da etkileyebilir. Kedilerin kum kabı ya da belirli şeylere takıntılı olması OKB olarak değerlendirilebilir. Amerikan Doberman cinsi köpeklerin ise, %28'inde obsesif kompulsif bozukluk olduğu araştırmalar ile tespit edilmiştir. Çoğu evcil hayvan sahibi, birtakım takıntılı davranışları 'cezalandırarak' çözmeye çalışsa da genellikle bu yaklaşım, hayvanın sorunlarını daha da kötü hale getirir. Bu yüzden veteriner ya da hayvan terapisti desteği almak oldukça önemlidir.
Alzheimer hastalığı birçok evcil hayvanda, özellikle köpeklerde, kedilerde ve oldukça ileri yaştaki atlarda sık sık görülebilen bir durumdur. Bu rahatsızlığa sahip hayvanlar, çok iyi tanıdıkları ortamları ya da rutinleri tamamen unuturlar, amaçsızca dolaşmaya başlarlar, agresyon gösterebilir ya da kaybolabilirler. Ayrıca kontrolsüz su tüketimi ya da yemek yememe de bunama ya da Alzheimer başlangıcı belirtisi olabilir.
Depresyon burada bahsi geçen diğer tüm rahatsızlıklara oranla, veterinerlik biliminde hakkında en fazla bilgi sahibi olunan bozukluktur demek mümkün.Özellikle hayvanat bahçesinde tutulan hayvanlarda görülen depresyon, kendini farklı yollardan belli edebilir. Sık sık hastalanma, aşırı bitkinlik, hiçbir şey yapmama isteği, yemeğe karşı isteksizlik, takıntılı davranışlar, cinsel isteksizlik ve kendine zarar verme en sık görülen depresyon belirtilerdir.