Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Stratejik Gamer
Stratejik Gamer
2,606 UP
Üye
0

Devletler ve devlet sistemleri ve diğer ilgili şeyler nasıl ortaya çıktı?

Örneğin doğaya baktığımızda bazı hayvanların sürüler halinde bazılarının ise bireysel yaşam sürdüğünü biliyoruz. Peki bu sürüler nasıl çeşitli kültürlere sahip kabilelere dönüştü? İlk devletler nasıl ortaya çıktı? Kültür ve dinler nasıl ve neden ortaya çıktı? Devletler neden giderek karmaşıklaşıyor? Neden çeşitli dönemlerde farklı sistemler baskın?
232 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Devletin kökenine ve oluşumuna dair çok farklı teoriler mevcut.[1]

Devletin ortaya çıkmadan evvel insanların neden bireysel değil de toplumsal olarak yaşadığının nedenine bakmamız lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bunun cevabı çok basit. 2 ayak üstünde durmamız.

İnsanlık 2 ayak üzerinde durmaya başlayınca kadın rahimi ve plasentası küçüldü ve insan yavruları yeterli gelişim gösteremeden doğumlar başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Sizlerde farkındasınızdır ki insan yavruları doğada ebeveyn bakımına en çok ve en uzun ihtiyaç duyan canlıdır. 2 ayak üstüne kalkmamızdan mütevellit artık yavrular çok daha aciz ve uzun süren bakıma muhtaç halde doğmaya başladı.

Sizler de fark edeceksinizdir birçok canlının yavrusu daha birkaç aylık iken artık ayaklanıp vahşi doğaya hazırlanmaya başlar. Ve ortalama 1 yıl içinde annesinin bakımına ihtiyaç duymaz hale gelir ve (ya) annesi tarafından artık bakılmamaya başlanır. 5-15 yıllık ortalama hayvan ömründe en fazla 1 yıl içinde yavrular genellikle artık vahşi doğaya uygun hale gelir veya hayatını kaybeder...

Ancak insan yavrularına baktığımızda bu durumun emzirme dışında ortalama 10 yıl aldığını görmekteyiz. Yani bir yavru 10 yıldan evvel ebeveynsiz pek yaşaması beklenmez. (Modern zamanda ilk 18 yıl eğitimi vs olarak düşünmeyelim. Hayatta kalması, vahşi hayata adapte olması gibi bakmamız lazım.) Ki modern zaman öncesi yani vahşi dönemlerde (hatta bundan birkaç bin yıla kadar)insanlığın ortalama hayatı 30 ile 40 yıl arasında bir ömrü olduğunu görürsek bu ebeveynin yaklaşık ömrünün 3 te 1 i boyunca yavru bakımı demek. (Kaldı ki ateşin bulunmasından evvel bu ortalama yaş durumu 20-30 idi.) Bu kadar fazla yavru bakımı da evrimsel olarak birçok hayvandan farklılaşmamıza neden oldu. Hatta muhtemelen bu yüzden birçok hayvanda olan kızgınlık yani çiftleşme dönemi insanlarda yok. Çift ve sürüsü sürekli birlikte olmak zorunda.

Hatta belki de yine bu yüzdendir ki, insanlar anne bakımı yüzünden konuşmak zorunda kalmıştır. Ava giden baba. Anneyi bulmak için ya da tehdit altındaki anne yardım istemek için bağırmak zorunda...

Bu durumlar insanları bir arada yaşamaya sürükledi. Hele ki insanlığın ortaya çıktığı zamanlarda yaşanan buzul çağı bu durumu daha da ateşlemiş olmalıydı.

İnsanlar, çıkar ilişkisinden (ekonomik köken), güçlü olanın zayıfı himayesi altına almasından veya zayıf olanın güçlü olanın yanında güvene ulaşmasından(güç teorisi) yahut ailelerin giderek büyümesinden( aile teorsi) vb nedenlerden dolayı birlikte yaşadı ve sayısı giderek arttı.

İnsanlık farklı coğrafyalara gitmesi nedeniyle de farklı kültürler ortaya çıktı. Kültür de zaten toplumun yaşadığı coğrafyaya uyumundan oluşan ve bu coğrafyanın sunduğu şartları, aktiviteleri bir nevi kurallaştırmış halidir denebilir. Ve bu yüzden kültür inanılmaz derecede dirençlidir. Çünkü coğrafya ile uyum sağlamış haldedir. İklim veya coğrafya değişmeden değişmesi çok çok güçtür ki değişse de kendini koruyabilir. (Bknz Orta asya Türk kültürü ve Türk paganizmi)

Kültürler bir süre sonra kendi inancını ortaya çıkartır. Değişik coğrafya değişik inanç sistemi demek. Aynı din bile farklı coğrafyada farklı ibadet ve inanç algısı ortaya çıkarır. Bunu çıplak gözle bile görebilirsiniz. Ancak kültür, dinden daha dogmatik ve dirençli bir yapıdır. Öyle ki Türklerin islamiyetle tanışması ortalama 10 asırdır olan bir süredir. Ve buna rağmen Türk kültürü dini bükerek kendini korumaya devam etmiştir. Evet Türk kültürü islamiyeti bükmüştür. Mevlüt,3-5-40ı gibi günler hatta şölenler, ateşten atlamalar, çaput bağlamalar, türbeler hatta türbede dilekler hatta direkt mezar ziyaretleri ve mezarlar, adak adamalar islamiyet ile alakasız ve tamamen türk kültürünün getirileridir. Ve islamiyet bunları değiştirememiş üstüne türk kültürü bunları islamiyete benimsetmiştir...

Tüm Reklamları Kapat

İlk inançların ortaya nasıl çıktığını henüz tam bilmiyoruz. Elimizde Göbeklitepe, Boncuklutarla,Nevaliçori gibi mükemmel korunmuş arkeolojik sit alanları olsa da bu durum hala ilk inançların nasıl çıktığı konusunda hem fikire ulaşmamıza yetmedi. Çünkü bahsettiğim alanlar m.ö 10 bin yıllarına dayansa da (ki insanlığın yaklaşık 20 bin yaşında olduğunu düşünürsek oldukça erken yapılmış yapılardır.) gelişmiş din veya toplanma merkezleridir. Bunların çok daha öncesinde din ve kültür oluşmuş olmak zorunda. Ne kadar öncesi ? Henüz tam bilmiyoruz...

İnsanlar bir araya geldikçe çeşitli nedenlerden kutuplaşma oldu. Ve biri çeşitli nedenlerden dolayı bu gurubun başına geçti. Ve diğerlerini ya himayesi altına aldı ya da yağmaladı. Evet artık devletlerimiz var. Bu durum ilk başta köy, sonra şehir devleti (bronz çağ) en son ise demir çağında merkezi krallıkların oluşmasına kadar gitti...

Sanayi inkilabıba kadar meslek çeşidinin az olması ve durumun genellikle fiziksel güç olmasından dolayı da insanlık ve toplumlar çok karmaşık bir hal alamadı. Lakin teknolojini ve ulaşımın, haberleşmenin gelişmesi ile artık birçok kültür inanılmaz hızlı şekilde bir etkileşime girdi. Bu durum kültüre karşı bir durum. Mantığına karşı. Kültür tamam etkileşime açıktır lakin bu kadar hızlı, fazla kültürle etkileşime alışkın olamaz. Olursa da bugünun durumu ortaya çıkar. Kültürleme işleminin yapılamadan çocukların kendi kültürünü oluşturması.

Şu anda birçok ebeveynin şikayet ettiği durumdur. Bizden çok farklılar, anlaşamıyoruz, kültürümüzü bilmiyorlar vs...

Tüm Reklamları Kapat

Normaldir çünkü bu kadar hızlı bir değişim kültürü yıkar. Bir komplo teorisi midir bilmiyorum ama bu durum belirli politikacılar veya kişiler tarafından yönetilirse farklı kültürleri çok yakın zamanda tek kültür altında toplayabilir. Ancak şöyle bir durum var. Anomi. Kültürün yıkılması desek caiz bir tabir yaparız. Kısaca toplumun tüm norm ve değerlerini, ahlakını, hislerini, maneviyatı vb şeyleri kaybetmesi, anlamsızlaşmasıdır. Tek bir sonu vardır. Tedavi edilmezse, bireyselde intihar toplumsalda ise kaos ve toplumsal /kültürel yozlaşma...

O yüzden teknolojinin getirdiği iletişim çılgınlığı ve farklı meslekler giderek farklı ekonomik sistemleri, toplumsal sistemleri bizlere getirdi. Ve daha da karmaşık hale gelecek. Toplumlarda canlılar gibi evrimleşir. Lakin burda teknoloji mi baskın gelecek yoksa coğrafya mı bunu yaşayarak göreceğiz...

Sevgilerle...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close