Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Semih Peker
Semih Peker
69K UP
Üye 3 gün önce 3 Cevap
2

Devlet, büyük İstanbul depremine hazırlıklı olunmadığını bilipte insanları megakentte yaşamaya teşvik ederse bu ne kadar etiktir? İş gücünü doğuya nasıl sistematik şekilde yayarız?

İstanbul, yoğunluğuyla fazlasıyla ağır bir şehir. Bu şehrin iş gücünü azaltmak, daha geniş çevrelere, doğuya yaymak nasıl yapılabilir?
320 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Muhammet Miraç Bulut
Dile getirmek istediğim fikirlerim var 1 gün önce

İnsan hayatının göz ardı edilmesi etik değildir. Depreme karşı mutlaka önlem alınmalıdır. Bu önlemler mühendislik dışında sosyoekonomik planlamaları da kapsamalıdır. İş gücünü farklı bölgelere dağıtmak, toplanma alanlarını artırmak ve deprem sonrası müdahale kuvvetlerini güçlendirmek bu sürecin parçası olmalıdır. 6 Şubat depremlerinin ikisini de yaşamış biri olarak şunu net söyleyebilirim: Ülke olarak çok ağır bir bedel ödedik ve bu acının bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapmak zorundayız.

İstanbul bugün hâlâ Türkiye’de en fazla imkâna sahip şehir konumundadır. Ancak bu durum ciddi bir yoğunluk, yüksek yaşam maliyeti ve risk anlamına geliyor. İş gücünün İç Anadolu gibi bölgelere yayılabilmesi için, bu bölgelerde yaşam standartları yükseltilmeli. Devlet, bu alanlara yatırım yapanlara vergi indirimi sağlamalı, ayrıca firmaların lojistik ve altyapı sorunları yaşamaması için gerekli yatırımları yapmalıdır.Bu tür teşviklerle birlikte, İstanbul’daki birçok işletmenin İç Anadolu, Ege ya da Akdeniz kıyılarına kayabileceğini düşünüyorum. Zaten İstanbul’da yüksek kiralar ve kalabalık birçok kişi için ciddi sorun. Eğer diğer bölgeler cazip hale getirilirse, insanlar bu alanlara göç etmeye başlayacaktır.Tarihte buna benzer bir süreç Cumhuriyet Dönemi sanayileşme politikalarında görüldü. Kayseri, Eskişehir, Nazilli, Malatya ve Ereğli (Zonguldak) gibi şehirlerde devlet eliyle kurulan Sümerbank gibi fabrikalar, bu bölgelerde ekonomik hareketlilik yaratmış, iş gücü çekmiştir. Bu örnek, planlı kalkınmanın ve doğru teşviklerin olumlu sonuçlar verebileceğini gösteren somut bir kanıttır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mercan Yurdakul
Öğrenciyim 11 saat önce

İnsan genelde yaşadığı yerde erkadaşlar edinir, bir çevre oluşturur yani bağlanır ve bu yüzden de oradan taşınması kolay değildir fakat imkansız değil...

İnsanlara depremin etkilerini; kaç binanın yıkılacağı, kaç kişinin öleceği, kaç kişinin evsiz, işsiz, yalnız, ailesiz kalacağı gibi bilgilerin olabildiğince çok yerden gösterilmesi işi kolaylaştırır...

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mesut Kose
Mesut Kose
5K UP
Astsubayım 2 gün önce

Sosyal medyada insanları etkileyen süslü yaşamları, etkileşimleri kesip, iş ve sosyal olanakları farklı bölgelere kaydırarak. Tabi bu kısa vadede mümkün değil o nedenle en kestirme yol İstanbulda yaşamanın ölümcül olduğu korkusunu tüm platformları kullanarak insanlara aşılamak. Büyük kamu kuruluşlarını farklı bölgelere kaydırmak.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close