Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Begüm Özdal
Begüm Özdal
4,815 UP
Üye 3 Mart 2022 1 Cevap
1

Depresyona iyi gelen besinler nelerdir?

426 görüntülenme
Depresyona iyi gelen besinler nelerdir?
Depresyona iyi gelen besinler nelerdir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Pratisyen Doktor (Emekli) 10 Mart 2022

Depresyona iyi gelen yiyecekler

HİNDİ ETİ: Moral bozukluğuna iyi gelir. Depresyonu düzeltir. Bunu içeriğinde bulunan triptofan içeren protein sayesinde başarır. Trpitofan mutluluk hormonu denen serotonin yapımında kullanılır. Bazı antideprasanlar da serotonin yapımını artırarak depresyonu düzeltir. Tavuk ya da soya protein böyle bir özelliği yoktur.

AY ÇEKİRDEĞİ: Selenyum içerir, selenyum güçlü bir antioksidandır. Hücreleri serbest radikallerden korur ve vücut direncini artırır. Vücudu kansere karşı korur. Diğer selenyum kaynakları; balık, hindi eti, tavukgöğsü, kırmızı et, yumurta, mantar, yulaf, soğan, istiridye, sarımsak ve tahıllar… Yapılan bir çalışmada beslenme yetersizliği olan gençlerde depresyona yatkınlık olduğu tespit edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

HAVUÇ: Bol miktarda beta-karoten içerir. Araştırmalar bu maddenin depresyona iyi geldiğini göstermiştir. Beta-karoten içeren diğer besinler; kabak, ıspanak ve kavundur.

İSTİRİDYE VE MİDYE: Bu deniz ürünleri B12 vitamini yönünden zengindir. Eksikliği depresyona neden olabilmektedir. Bu vitamin beyinde mizacımızı düzenleyen maddelerin yapımına katılmaktadır. Diğer B12 kaynakları kırmızı et, süt ve yumurtadır.

KAHVE: Canlandırıcı etkisi vardır. Beyni uyarır ve performansını artırır. Depresyondan koruyucu etkisi vardır. Ancak lohusalık depresyonu ve panik bozuklukta şikâyetlerini artırır.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: B9 vitamini yani folat içerirler. Bu vitamin de bizi depresyondan korur. Bu vitamin Amerika’da pasta ve pilav gibi besinlere katılmaktadır. Mercimek ve kuşkonmaz folat bakımından zengindir.

Tüm Reklamları Kapat

SOMON: Somon, ringa ve ton balığı gibi diğer balıklar doymamış yağ asitleri yani omega-3 içerirler ve depresyona karşı kalkan görevi yaparlar. Omega-3 yağ asitleri beyinde mizacımızı düzenleyen maddelerin yapımına girerler. Yapılan bazı araştırmalarda depresyonda olan bazı hastalarda omega-3 yağ asitleri düşük bulunmuştur.

SÜT: iyi bir D vitamini kaynağıdır. Eksikliği bazen depresyona neden olabilir. Norveç’te yapılan çalışmada D vitamini alan kişiler almayanlara göre daha seyrek depresyona yakalanmaktadır. D vitamini içeren diğer besinler; Balık yağı, ciğer, peynir, yumurta sarısı ve bazı mantarlardır. Ayrıca yazın güneşlenmekle de vücudumuz bu vitamini depolar.

***[1]

Uzak durmanız gereken yiyecekler ve içecekler

SİGARADAN UZAK DURUN! Az miktarda, mesela günde birkaç tane içildiğinde sinirleri yatıştırıcı etkisi olmakla beraber, fazla içildiğinde ise insan beyninde olumsuz etkiler yapmakta ve psikolojiyi bozmaktadır.

ALKOLDEN UZAK DURUN! Alkol başlangıçta sizi birazcık rahatlatsa da daha sonra sıkıntınızı artırır, depresyonda iseniz daha kötü yapar ve depresyon ilaçlarının etkisini önler. Alkol beynin çalışmasını yani fonksiyonlarını azaltır.

ABUR CUBUR YEMEKTEN UZAK DURUN: Size zaman kazandırabilir, daha doyurucu olabilir ama işlenmiş hazır gıdalar mizacınız için kötü etki yapar. Bilim adamları yediklerimizle kendimizi nasıl hissettiğimiz arasında sıkı bir ilişki olduğunu söylüyorlar. Bu yiyecekler arasında aşırı şeker, rafine karbonhidratlar ve yağlı yiyecekler gelmektedir. İfrata kaçıldığında olumsuz etkileri vardır. En iyisi, sebze, meyve tam buğday ya da çavdar ekmeğinden oluşan dengeli bir diyetle beslenmektir.

Kaynaklar

  1. Dr. Atanur Yıldız. Depresyona Iyi Gelen Yiyecekler. Alındığı Tarih: 10 Mart 2022. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close