Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Depremler Ne Zaman Bitecek?

Merhabalar, Bilindiği gibi herşey gibi dünya cekirdegi de soguyor, bu da zamanla magma tabakasının hareket etmeyecegi, haliyle depremlerin de olmayacagı olsa bile cok derinde olacagı için insanlıgı cok da etkilemeyecegi anlamına geliyor. Peki bu ne zaman olur, Dünya Ne kadar hızla soguyor?
307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Jeomorfolog

Sorunuza cevap üretmeden önce, "umarım depremler, en azından bir kaç milyar yıl daha devam eder" tespitini yapmak isterim. Bu cümleyi söyleme nedenimi cevabı okurken anlayacaksınız.

Öncelikle çekirdeğin ısısı nerden geliyor ona bakalım: Dünya'nın ilk oluşum aşamasında (oluşum diski esnasında) milyonlarca kaya çok büyük hızlarda çarpıştı ve proto gezegenin ısısını aşırı miktarda yükseltti. Eriyik hale gelen metaller (Özellikle demir ve nikel) kütle çekim merkezinde yoğunlaşmaya başladı ve çekirdek bu günkü halini aldı. Bu durumu, bir bardağın içine koyduğunuz farklı yoğunluktaki malzemeleri çalkaladığınızda ağır olanların bardağın altında, hafif olanların yukarıda toplanması gibi düşünebilirsiniz. İkinci ve uzun süreli ısısını kaybetmesine engel olan durum; radyoaktif elementlerin (En bilinenleri Potasyum-40, toryum-232, uranyum-235 ve uranyum-238) bozunmasıdır. Bu bozunma sürekli ısı açığa çıkmasına neden olur. Özellikle bu ikinci durum, çekirdeğin uzunca bir süre, muhtemelen Güneş'in ömründen daha uzun, ısısını koruyacağı anlamına gelmektedir (Güneş, ömrünün son aşamalarında kımızı deve dönüşüp bizi yok edinceye kadar, depremler devam edecek gibi görünüyor).

İç çekirdeğin meydana getirdiği konveksiyon akıntıları, yeryüzünde bulunan levhaların hareket etmesine neden olur. Sürekli yer değiştiren levhalar birbirlerine iterler veya sürtünürler, bu esnada biriken enerji kritik bir dayanma sınırından sonra tektonik depremlere neden olur ve biriken enerji aniden boşalır. Buraya kadar anlattıklarımız, "keşke iç çekirdek soğusa da depremler olmasa" şeklinde düşündürebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi de Dünya'nın jeodinamosundan bahsedelim. Dış çekirdeğin alt ve üst yarısında zıt yönlü akıntı halkaları oluşur. Akıntı halkalarınca taşınan iletken sıvı demir elektrik akımına neden olur . Dünya manyetik alanının tamamına yakını sıvı dış çekirdekten kaynaklanan elektrik akımı üretir, bu etki jeodinamo olarak adlandırılmaktadır (Kaynak: Geoced). Tanımdan da anladığınız üzere, iç çekirdek soğur ve akıntılar durursa, Dünya manyetik alanının büyük kısmını kaybeder. Güneş ve uzayın tüm zararlı ışınları savunmasız gezegenimizi yakıp kavurur ve canlı yaşamını neredeyse imkansız kılar. Bu durumda hangisini tercih edelim? Depremlerin ve canlıların olmadığı bir gezegen mi, depremlerin ve canlıların olduğu bir gezegen mi?

Sonuç olarak; depremler gezegenimizin bir gerçeği ve neyse ki varlar, umarım var olmaya da devam ederler. [1]

Kaynaklar

  1. S. Huang. How Has Earth's Core Stayed As Hot As The Sun's Surface For Billions Of Years?. (24 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close