Evet, Evrim Ağacı'nın buradaki yazısında bu cımbızlamaya detaylıca yer verilmişti. Bu, evrim karşıtlarının meşhur cımbızlarından bir tanesidir.
Sözün hemen devamını aktarıyorum.
Güneş’in sabit, Dünya’nın onun etrafında döndüğü ilk defa söylendiğinde insanlığın sağduyusu bu doktrini reddetmişti. Ancak “Halkın sesi Tanrı’nın sesidir.” deyişine bilimde güvenemeyeceğimizi biliyoruz. Mantığım bana söylüyor ki; basit ve kusurlu bir gözden karmaşık ve kusursuz bir gözün, her bir basamağın kendisinden önce gelene göre daha faydalı olacak şekilde oluşabileceği gösterilebilir. Dahası, eğer ki göz yapısında çeşitlilik varsa ve bu çeşitlilik aktarılıyorsa, ki kesinlikle durum budur; ve eğer bu varyasyonlar yaşamın değişen koşullarında herhangi bir hayvana avantaj sağlıyorsa, kusursuz ve karmaşık bir gözün doğal seçilim ile oluşabileceğine inanmadaki zorluk; her ne kadar hayal gücümüz için aşılmaz gibi gözükse de, teori için herhangi bir güçlük oluşturmamaktadır. Bir sinirin ışığa nasıl duyarlı hale geldiğiyle, hayatın nasıl başladığıyla ilgilendiğimiz kadar ilgilenmeyiz; ancak hatırlatmam gerekir ki, sinirleri bile ayırt edilemeyen bazı organizmalar ışığı algılama kapasitesine sahiptir ve bu canlıların yapısındaki ışığa hassas kısımların kümelenerek sinirlere doğru gelişmesi ve özelleşmiş bir hassaslığa erişmesi imkansız gözükmemektedir.
Not: Türlerin Kökeni, Bölüm-6: Teorinin Güçlükleri, sf. 202; Darwin bu cümleden sonra sayfalar uzunluğunda gözün nasıl evrimleştiğini anlatmaktadır; Darwin'in tahmini açıklaması, bugün net bir şekilde gösterilerek gözün teori için herhangi bir yıkıcılığı olmadığı ispatlanmıştır. Gözün evrimi ile ilgili detaylı bilgiyi buradaki yazıdan alabilirsiniz.
Tüm Reklamları Kapat
142 görüntülenme
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Darwin'in, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!. (12 Mayıs 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı