Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Darwin öjeni ve ırkçılığı savundu mu?

Okumakta olduğum Barbar,Modern,Medeni adlı kitabın 79 ve 80. sayfalarında bilimsel ırkçılıktan bahsediyor ve bilimsel ırkçılığı Darwinin de savunduğunu söylüyor yazar peki bu doğru mu?
582 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Öncelikle şunu bilmek gerekir: hiçbir kendini yetiştirmiş bilim insanı etik değerler dışında eylemlerde bulunmaz.Bu soruya yanıt vermemin nedeni, "öjeni" kavramının yanlış bilinmesi ve boş yaftalar atılmasıdır.Uzağa gitmeye gerek yok, COVID-19 döneminde de bu konuda açıklamalar belirten ismi malum çok değerli bir bilim insanımız da bu yaftaların hedefi haline geldi.Durum şu:Hocam,ortada bir gerçek varki dünyada en önemli iki şey var: birincisi zaman ikincisi ise kaynaklar.(Kaynaklar aklınıza gelebilecek her türlü kaynak olabilir.Yiyecek bazlı kaynaklardan tutun da maden kaynaklarına kadar).Ve şu da bir gerçek ki kaynaklarımız tükeniyor, üstüne üstlük tüketim orantısızca artıyor.Bilim insanları son 200 yılda şunu söylüyor: "Kalıtsal hastalığa sahip olan insanlar öncelikle tespit edilmeli.Bunlar sınıflandırılmalı.Kalıtsal hastalığa sebebiyet veren DNA'deki o ilgili perçem'de bulunan hatalı kodlar düzeltimeli.Teknolojimiz, çok şükür ilerledikçe, zaman içerisinde Tay-sachs gibi Turner gibi Şizofreni gibi hastalıkların sebebi olan hatalı kodların yerleri saptanabilir hale geldi ve bu hatalı kodlar düzeltimleye çalışılıyor.CRISPR DNA REGÜLASYONU olayı ise bunun için bir devrim.Ve bilim insanları şunu söylüyor:"Ailenizin bir hastalık şablonunu çıkartın.Ailede genetik hastalık var ise bunu belirleyin.Evlendiğiniz zaman yuva kuracağınız kişinin de aile şablonunu inceleyin ki sizde bulunan genetik hastalıkların çocuklarda tezhür etme olasılığını düşürün.Aksi taktirde doğacak çocuğunuz, kalıtsal hastalıklı olur ve bunu insanlığa yapmayın.Ebeveynlerin kendileri yıpranacağı gibi kaynakların da azaltılması hızlanacaktır.İlaçlar,tedavi,denetim bir sürü olay biraraya gelerek kişinin topluma yararından çok zararı olacağını belirtiyor."Bu ifadeler amacından saptırılarak "Naziler","Üstün ırkçılar" gibi anlamsız yaftalar atılıyor.Bu yanlıştır.Bir de bu ifadeler söyleniyor ama neden söyleniyor? Çünkü denetim dünyada çok az, ülkemizde koca bir sıfır.Avrupa'da durum ne bilmiyorum ancak ABD'de Boston'da yahudilerin kurmuş olduğu bu konuya mütehasıs bir laboratuarları var.Ülkemizde neden sıfır çünkü sadece bu iş için görevlendirilmiş Ankara'da biricik laboratuar var ve sonuçların çıkması aylar sürebiliyor.Herkes bilinçli değil ki, kim Ankaraya örnek göndermeyle uğraşacak? Hele akraba evliliklerin normal karşılandığı coğrafyalarda.

338 görüntülenme

Kaynaklar

  1. GATA halk sağlığı. (2020). Ülkemizde Kalitsal Hastaliklar Ve Maliyetleri. Healthy care in turkey. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close