Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Cumhuriyet dönemini en iyi hangi kaynaklardan öğrenebilirim?

363 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Miralay Cevdet
Miralay Cevdet
1,944 UP
Araştırmacı

Öncelikle Cumhuriyet Tarihi ne kadar küçük gibi gözükse de derin ve anlatımı uzun bir dönemdir. Bu yüzden sınıflandırma yapacağım ona göre kaynak seçebilirsiniz.

Milli Mücadele ve Kuruluş Dönemi

Nutuk: Kesinlikle okunması gereken bir tarih kaynağıdır. Mümkünse piyasadaki kısa kopyaları yerine tam metnini almanızı tavsiye ederim.

Şu Çılgın Türkler (Turgut Özakman)

Tüm Reklamları Kapat

Cumhuriyet 1-2 (Turgut Özakman)

Buraya bir parantez açıyorum. Yukarıdaki iki eser benim için çok değerlidir. Ayrıca tarih ve gazetecilik camiasında büyük ilgi çekmiştir. Bunun yanında TRT tarafından iki kitabın da dizisi çekilmiştir. Dizileri de kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Kaynakça bölümüne TRT'nin arşivini bırakırım oradan izleyebilirsiniz.[1]

Çankaya (Falih Rıfkı Atay): Aslında Atatürk'ün yaşamına ışık tutan bir hatıran örneği olsa da dönemi anlatan kıymetli bir eserdir.

Milli Mücadele Tarihi (Halil İnalcık)

Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı (İlber Ortaylı): İlber Ortaylı ve hocasını eklemesem olmazdı. İkisi de anlatım ve kaynaklandırma yönünden müthiş eserlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

1923-1960 Dönemi:

Kısa Türkiye Tarihi (Kemal Karpat): Bu kitap ise Cumhuriyeti esas alarak anlatmasa da yine günümüz tarihlerine kadar geçen tarih akışını yazıya dökmüştür. Okuyabilirsiniz.

Türk Siyasi Tarihi (Kemal Karpat): Tam başlıktaki döneme ait bir eserdir.

Tek Adam (Şevket Süreyya Aydemir): Bana göre Atatürk Dönemini en iyi anlatan eserlerin başında gelmektedir. Şiddetle tavsiye ederim.

İkinci Adam (Şevket Süreyya Aydemir): Tek Adam'ın devamı olabilecek İsmet Paşa dönemini anlatan yine kıymetli bir eserdir.

İkinci Parti 1-2 (Cemil Koçak): Bana göre fazlasıyla ağır gelmiş ve dipnotlar belgelerle dolu akademik sayılabilecek bir eserdir. Türkiye'nin demokratikleşme adımlarını ve Demokrat Parti dönemini anlatmaktadır.

Atatürk ve Demokratik Türkiye (Halil İnalcık): Yine Türkiye'nin ilk demokratikleşme adımlarını anlatan bir eserdir.

Modernleşen Türkiye'nin Tarihi (Erik Jan Zürcher): Anlatımı uzun ve geriden gelse de en iyi yabancı kaynaklardan birisidir.

Defterler (İsmet İnönü): İsmet Paşa'nın kendi anılarının yayımlandığı bir eserdir. Milli mücadele döneminden vefatına kadar ki dönemi barındırmaktadır. Ayrıca eserde bir çok kez sigara bırakma olayına şahit olacaksınız :)

1960'dan Günümüze:

Bu dönem için biraz daha siyasi ve akademik kitaplar önereceğim

Başlangıcından Günümüze Türkiye Cumhuriyeti Tarihi (Temuçin Faik Ertan): Akademik ve tüm cumhuriyet dönemini barındıran bir eserdir.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’nin Yakın Tarihi (İlber Ortaylı)

12 Eylül Türkiye'nin Miladı (Mehmet Ali Birand): Buraya bir parantez daha açıyorum. Mehmet Ali Birand'ın 32. Gün programını izlemenizi tavsiye ederim. İnanın size çok şey katacak

1960'dan Günümüze Türkiye Tarihi (Suavi Aydın, Yüksel Taşkın): Tam olarak belirttiğim döneme karşılık gelen güzel bir kitaptır. Ecevit döneminden 12 Eylül'e ve günümüze kadar ki dönemi güzel bir anlatımla sağlamışlardır.

Ayrıca bir şey daha eklemeliyim ki o da akademik makaleler olacaktır. Dergi Park gibi makale platformlarından istediğin döneme ait somut bilgilere ulaşabilirsin.

Kaynaklar

  1. Cumhuriyet | Diziler | TRT İzle. Cumhuriyet | Diziler | Trt İzle. (12 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2022. Alındığı Yer: Cumhuriyet | Diziler | TRT İzle | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close