Merhabalar, alerjik astım hastasıyım, kedi tüyüne ve toza alerjim var, herhangi bir ilaç kullanmamı gerektirecek kadar rahatsızlık vermiyor bu iki şeyden uzak durduğum taktirde, zaman zaman nefes darlığı yaşıyorum, yeni tip corona virüsüyle enfekte olursam ekstra sıkıntı yaşar mıyım? (yaş:24)
Astım alt solunum yollarının kronik (müzmin) ve mikrobik olmayan iltihabı sonucu gelişen bir hastalıktır.
COVİD -2019'un insanları nasıl etkilediğini hala öğrenirken, yaşlı kişiler ve önceden var olan tıbbi durumları olan kişiler (yüksek tansiyon, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, kanser veya diyabet gibi) diğerlerinden daha sık ciddi hastalıklar geliştiriyor gibi görünüyor. Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Bugünkü verilerle hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.
Tedbirinizi almalı, bir süre izole kalmalı, evden zorunlu olmadıkça çıkmayın. Alacağınız tedbirler Covid_19' dan güçlü değildir. İyi günler diliyorum.
Sorunuzdan astım tanısı nedeniyle tedavi almadığınızı anlıyorum. Astımın erken evresi de olsa tedavi düzenlenmesi gerekebilir. Astımın ortaya çıkmasında bronşiyal hiperreaktivite denilen havayollarının aşırı yanıtı rol oynayabilir. Bu nedenle rutin alışkanlıklarınızı değiştirecek belirtiler farkettiğinizde lütfen hekiminize başvurun. Kontrol altında olmayan (ilaç tedavisi ile birlikte) ya da atağa sebep olan astım akciğerde enfeksiyona zemin hazırlar. Coronavirus enfeksiyonundan korunmanız için diğer insanlardan farklı bir tedbir almanıza gerek yoktur. Ancak bu durum eğer astım hastası iseniz hastalığınızın kontrol altında olduğu durumda geçerlidir.
Kronik solunum yolu rahatsızlığı olan bir kişi coronavirus ile enfekte olduğunda hastalığı daha ağır geçirmesi mevcut bilgilerimiz dahilinde olası bir durumdur. Diğer yandan uzun dönemli etkileri hakkında şu anda fikir beyan etmemize yardımcı olacak verilere sahip değiliz.
Genel tababet bilgilerimize göre, astım ve KOAH gibi hastalıklara sahip olan kişilerin ciddi akciğer enfeksiyonlarından sonra akciğer fonksiyonlarında kalıcı düşüşler olduğunu söyleyebiliriz.
Özetle astım, viral enfeksiyonu, viral enfeksiyon da astım ataklarını tetikleyebilir. Coronavirusten korunmak için önerilen rutin uygulamaları yerine getirirken yanında astım atağı yaşamamanız için de gerekli önlemleri almanızı öneririm.
Önleminizi alın, sağlıkla kalın.