Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Corona döneminde oruç tutmak sağlıklı bireylerin bağışıklığını azaltır mı, tutmakta bi sakınca var mıdır?

452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
Bilim İnsanı

Korona günlerinde oruç meselesine iki ayrı noktadan yaklaşacak ve bu yaklaşım ise tam sağlıklı bir bireyin ev dışında faaliyette bulunduğu yani tam olarak kendisini izole edemediği varsayımı ile yapacağız.

Oruç öncelikle oruç tutmaya inanan bir birey için, tutulmaması halinde strese ve hatta kimi durumlarda cehennem korkusu nedeniyle yüksek oranda bir kaygı ile birlikte strese sebep olabilir. Böyle bir durumda Kocabaşoğlu'nun da belirttiği gibi, stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Öyleyse, oruç tutmak bu stresten uzak durmak için, içten bir biçimde oruç tutma arzusu taşıyan bireye önerilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktada ise oruç, beslenme düzeni ve salgın içerisinde olan bireyin enfekte olma ihtimalleri üzerine de bir durum değerlendirmesi yapmak gerekecektir. Buna göre, Kapucu'nun dikkat çektiği gibi oruç tutmak, hasta bireylere önerilmez. Salgın günlerinde ise kendisini izole etmeyen şahıs yüksek bulaşma oranına sahip Covid - 19 virüsü ile her an enfekte olabilir ve anlaşılmaktadır ki uzun kuluçka süresi bu virüsün bünyede olup olmadığını anlamamızı zorlaştırır. Öyleyse, basından da takip edilebildiği gibi, bu virüsü izole olamayan herkesin taşıma ihtimali vardır. Buradan hareketle de izole olamayan bireyler hasta olarak kendilerini saymalıdırlar.

Bu şartlarda oruca yaklaşım bu şekilde iki türlü olarak ele alınmalıdır. Net cevap; kişinin özel sağlık durumu, yaşadığı şartlar, izole olma oranı gibi etmenler ile ve muhakkak ki kendi ailesinde kronik sağlık sorunu olup olmaması gibi değişkenlerle ilgili olacaktır. Son kertede ise hekim görüşü de bireyin tıbbi geçmişine göre daha açıklayıcı bir sonuç verebilecektir.

287 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Stres Ve Anksiyete . (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Diyabet Ve Oruç. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close