Korona günlerinde oruç meselesine iki ayrı noktadan yaklaşacak ve bu yaklaşım ise tam sağlıklı bir bireyin ev dışında faaliyette bulunduğu yani tam olarak kendisini izole edemediği varsayımı ile yapacağız.
Oruç öncelikle oruç tutmaya inanan bir birey için, tutulmaması halinde strese ve hatta kimi durumlarda cehennem korkusu nedeniyle yüksek oranda bir kaygı ile birlikte strese sebep olabilir. Böyle bir durumda Kocabaşoğlu'nun da belirttiği gibi, stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Öyleyse, oruç tutmak bu stresten uzak durmak için, içten bir biçimde oruç tutma arzusu taşıyan bireye önerilebilir.
Bu noktada ise oruç, beslenme düzeni ve salgın içerisinde olan bireyin enfekte olma ihtimalleri üzerine de bir durum değerlendirmesi yapmak gerekecektir. Buna göre, Kapucu'nun dikkat çektiği gibi oruç tutmak, hasta bireylere önerilmez. Salgın günlerinde ise kendisini izole etmeyen şahıs yüksek bulaşma oranına sahip Covid - 19 virüsü ile her an enfekte olabilir ve anlaşılmaktadır ki uzun kuluçka süresi bu virüsün bünyede olup olmadığını anlamamızı zorlaştırır. Öyleyse, basından da takip edilebildiği gibi, bu virüsü izole olamayan herkesin taşıma ihtimali vardır. Buradan hareketle de izole olamayan bireyler hasta olarak kendilerini saymalıdırlar.
Bu şartlarda oruca yaklaşım bu şekilde iki türlü olarak ele alınmalıdır. Net cevap; kişinin özel sağlık durumu, yaşadığı şartlar, izole olma oranı gibi etmenler ile ve muhakkak ki kendi ailesinde kronik sağlık sorunu olup olmaması gibi değişkenlerle ilgili olacaktır. Son kertede ise hekim görüşü de bireyin tıbbi geçmişine göre daha açıklayıcı bir sonuç verebilecektir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Stres Ve Anksiyete . (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Diyabet Ve Oruç. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı