Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rana Karaca
Rana Karaca
21K UP
Üye 2 gün önce 1 Cevap
3

Çok yanlız hissetiniz bir dönemde herkes aslında sizin ona verdiğiniz değeri vermediğini fark ettiğiniz de herşeyin sahte geldiği o dönemde neler yapıp nasıl atlatırsınız?

Yeni uğraşlar bulmak vb şeylerden bahsetmiyorum kendi kendine yetebilmeyi öz değer kendini sevebilmeyi kimseye ihtiyaç duymamayı kendi kendime yetebilmeyi nasıl öğreniriz. Kendimizin en iyi arkadaşı olmayı
209 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
113K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 1 gün önce

Merhaba, yaşadığınızı anlıyorum bu yazımda sorunuza hem empatik hem de bilimsel düzeyde cevaplayacağım.

Öncelikle ufak yaşadığım tecrübeden bahsetmek ve dediğiniz o kendine yetme durumuna nasıl geldiğimi kısaca anlatayım: İnsanlara sıkça yardım etmeyi seven, ihtiyaçlarında her soruyu cevaplayan genelde isteklerini geri çevirmeyen biriydim. Bu saflıktan değil sadece yardım edebilmeyi çok seviyordum. Ancak zor zamanlar yaşadığımda yanımda kimsenin olmadığını ve bana onların yardım ettiğim gibi yardım etmek isteyen kimsenin olmadığını fark ettim. Muhtemelen burada aynı duyguyu hissetmişizdir. Emeklerinizin karşılığını alamamak. Bunun sonrasında onlarla olan ortamımı, iletişimi vb. her şeyi kestim. Çünkü ihtiyacım olan yardımı bir başkası veremeyecek kadar farklıydım. Belki de sizde öylesiniz. Emek verdiğiniz kimse sizin karmaşık zihninizi veyahut emeğinizi anlayacak düzeyde değildir. Bundan dolayı sizde yardımı ve emeği kendinizde aramalısınız. Kendinizden başkasını gerçekten tanımaya uğraşmak yerine kendinizi keşfetmelisiniz!

Şimdi sıra bunun bilimsel yanlarına: Öncelikle bahsettiğim geri dönüşü olmayan emeğin, beyinde plan yapmamızda ve motivasyon sahibi olmamıza yardımcı olan dopamin hormonunun beklentinin karşılanmaması yüzüne büyük bir çöküş yaşadığını söylemek isterim. Bu çöküş derin boşluk hislerinden depresyona kadar etkisi vardır. Bundan dolayı beklenti yaratmadan gerekli dinlenme sürecini geçirmeniz gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki yeni hobiler veya kendine yetebilme gibi şeylere nasıl sahip olabiliriz? Tabi ki artık eski şeylere verdiğiniz dopamin bağlarını yıkıp bu bağları kendinizde güçlendirmeniz gerekiyor! Bunu yapmayı sevdiğiniz ancak size yardımı olmayan her şeyi bırakmak ve boşta dopamin olmasını sağlayarak başlayabilirsiniz. Yani sıkılacak kadar boş kalın ve kendinizi keşfetmeye başlayın. Boş kalan dopaminler farklı şeylerden zevk almayı öğrenecektir![1]

En önemlisi kendinize dürüst olun. Gerçekten başkaları hiçbir zaman gerçek bir psikolog veya eğitimci olmadı. Sizi anlamalarını veya anlıyormuş gibi yapmalarına aldanmayın. Bazı gerçeklerle tanıştırın kendinizi. Kendi potansiyelinizi aramaya başlayın emimin bu size daha çok zevk verecek ve başkalarına emek verdiğinizdeki mutluluğunuz yerine başkalarının sizin gelişiminize verdiği tepkiler daha keyifli olacaktır.

Kısaca toparlayayım, bazen yaptığınız bu uyum sağlama ve emek verme çabası gereksiz olabiliyor. Biliyorum insan gibi canlılar paylaşmayı çok sever ve bunu anlıyorum. Ancak benim burada bilimsel bilgi paylaşmam ve geri dönütünü alabildiğim bir sistem kullanmam gibi sizde hayatınızda geri dönüt alabileceğiniz şeylere yönelmelisiniz. Özellikle bu sistem bizzat kendinizsiniz.

(Bu arada bunun gibi detaylı bir konuyu blog olarak paylaşmaya karar verdim. Belki bir gün görürseniz inanırım ki bizim gibilere fayda sağlar.)

Kaynaklar

  1. V. A. Willie. Dopamine Imbalance And Its Effect On Compulsive Behaviors – Emotion, Brain, & Behavior Laboratory. Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2025. Alındığı Yer: sites.tufts | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close