Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Öztürk
Efe Öztürk
50K UP
Üye 3 Ekim 2023 1 Cevap
2

Çoğumuzun aşina olduğu "Buz Devri" karakteri Sid gerçek bir hayvandan mı esinlenildi, yoksa şekli garip dursun diye mi böyle tasarlanmış?

5,400 görüntülenme
Çoğumuzun aşina olduğu "Buz Devri" karakteri Sid gerçek bir hayvandan mı esinlenildi, yoksa şekli garip dursun diye mi böyle tasarlanmış?
Çoğumuzun aşina olduğu "Buz Devri" karakteri Sid gerçek bir hayvandan mı esinlenildi, yoksa şekli garip dursun diye mi böyle tasarlanmış?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
341K UP
Düşünür 3 Ekim 2023

Gerçekten yaşadı ve şekli garip dursun diye tasarlandı 2 kısım da doğru. Yani evet bu hayvan gerçekten yaşadı ama bu şekilde görünmüyordu. Aslında Buz Devri animasyonunda bir sürü tasarımsal hata var. Ama bu bir belgesel değil, bilimsel bir çalışma değil o yüzden yargılamak hatalı olur.

Sid= biraz araştırdım bu hayvanı hayali bir hayvan olarak tanımlamışlar yani %100 bu özelliklere uyan bir hayvan yok. Ama genel olarak Megalonyx cinsi devasa tembel hayvanların vücut yapısına bakılarak dizayn edilmiş. Normalde bu hayvanlar çok devasa hayvanlardı. 4 ayak üzerinde 1 metre, 2 ayak üzerinde ise 2 metreden uzun olan türleri vardı. Şimdi mamutların 4 metre olduğunu düşünürsek ve nerdeyse Sid Manny’nin vücudunun yarısına geldiğini düşünürsek boyut doğru ama cüsse hatalı oluyor. Bu hayvan çok ağır ve iriydi. Yaklaşık 1.5-2 ton ağırlığındaydı ve hiç de güçsüz değildi. Yüksek ihtimalle Latince adı Megalonyx wheatleyi ama dediğim gibi geçmişteki bu hayvana çok da bakarak tasarlamamışlar, biraz çocuksu ve şapşal görünmesini istemişler.

Manny= kürklü mamut türüdür. Latince adı Mammuthus primigenius. Dizayn olarak çok da hatalı görünmüyor aslında. Kafasının üstünde, hortumunda ayaklarında her yerini saran genelde açık kahverenkte kürkü vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Diego= kılıç dişli kaplan Türkçesi, Latince ise Smilodon populator. Dizayn olarak şöyle hatalı bu kadar iri değildi bu hayvan. Daha küçüktü. Neredeyse 1.70 metre boy ve 500 kg ağırlığa kadar ulaşabiliyordu. Yani Sid’den daha ufak tefek olması gerekirken daha iri ve uzun yapmışlar.

Çizgi filmdeki hayvanlar genelde son buzul çağda (2.58 milyon yıl önce başlamış ve yaklaşık 11.7 bin yıl önce sona erdi) yaşamış ve (yaklaşık olarak 126,000 yıl önce başlayıp yaklaşık 11,700 yıl önce sona eren)Geç Pleistosen döneminde meydana gelmiştir. İlk filmde gördüğümüz neandertaller ise yaklaşık 40.000 yıl önce yok olduklarını göz önünde bulundurursak 120.000-40.000 gibi bir tarihte yaşamıştır o konuda doğru. Ama coğrafya olarak hatalıdır. Coğrafya olarak hapitatları aynı anda aynı yerde hiç kesişmedi. Paleotherium gibi ilkel toynaklı hayvanlar da bu zamanda yaşamamıştır, yani bazı hayvanların tarihi bazı hayvanların coğrafyası uyuşmuyor. Tabi animasyon bize bunu (bu 4 hayvan sürüsünden uzaklaşıp başka memleketlere gitmiştir) gibi bir açıklama yapmıştır ama gerçekçilik açısından çok da doğru değil.

Neyse çok uzattım. Bu sıralar paleontolojiye merak saldım böyle sorular beni heyecanlandırıyor :-D bunları araştırarak elde ettim. Filmde nasıl düşündüler de tasarladılar bilmiyorum. Yanlışım varsa affola.[1]

277 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Heather Hall. Meet All 12 Animals In The Ice Age Movie. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2023. Alındığı Yer: a-z-animals | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close