Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Erkekler mizah konusunda daha mı başarılı?

ciddi ciddi böyle bir şeyi tartışıyor insanlar ve ben ne diyeceğimi bilmiyorum bir kere evet kadın ve erkeğin beyininin farklı yerlerinde daha başarılı olduğunu biliyorum da benim bildiğim erkeklerin koordinasyon gerektiren kadınların ise sosyallik içeren konularda başarılı olduğu
503 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Bunun açıklaması kültürel evrimle ilgili. 10.000 yıllık yerleşik hayatta, yerleşik hayata geçmeden önceki değerler tamamen değişiyor ve yeni değerlerin mizojinleştiği görülüyor.

Bunu bazı sosyal antropologlar yerleşik düzen içinde hayvan evcilleştirilmeye başlanmasıyla birlikte erkeğin bebek dünyaya getirmedeki rolünün keşfedilmesiyle ilişkilendiriyor. Daha önce yaratmak, toprağın ve kadının mucizevi bir rolü gibi görülürken evcilleştirilen hayvanlarda üremede erkeğin katkısı da net anlaşılıyor. Bu da tarım toplumunda mülkiyet, mülkiyetin ailede nasıl devam ettirileceği kime devredileceği soruları da babalık kurumunu oluşturuyor. Zamanla düzenin bu şekilde ilerleyişi ile kadının kültür içerisindeki konumu dolayısıyla bazı sorunlar da doğuruyor. Bu konuda insanlığın oluşturduğu mitler ve hikayeler ipuçları vermekte.

Spesifik olarak mizah konusuna gelecek olursak: Mizah için de "trajedi + mesafe" formülü kullanılır. Zamansal, kültürel, statü anlamında veya fiziksel mesafe olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişteki bir trajedi, bugün etkilenen olmadığından, görece zararsız şekilde alaya alınabilir; bir yandan bu uzak trajedilerin başımıza gelme olasılığıyla da baş etmiş oluruz kendimizce. Bazen "ötekilerin" trajedisine güleriz, bazen uygunsuz bir davranışın sadece sözde kalmasını (fiziksel tehlikeyle sembolik olana ilk anda aynı tepkiyi veririz) komik buluruz veya hiç fark etmediğimiz bir benzerliğin "sevimlileştirilerek" ortaya çıkarılmasına güleriz.

Peki trajedi nedir? Trajedi, antik Yunan'da konusunu mitlerden köken alan müzikli, konusu hüzünlü tiyatrolardır. Ve trajedyalarda başkahraman olan erkek bir kadın yüzünden ya acı çekmiş, ya statüsünü kaybetmiş, ya savaşmak zorunda kalmış ve yenilmiştir. Yani trajedilerin müsebbibi anne, sevgili, kızkardeş, kız evladı olarak bir kadındır. Yani trajedi de mizah da ataerkildir. Bir kadın olarak, bunun günah keçisi olarak, yapacağınız hiçbirşey sevimli veya güldürücü olmayacaktır.

Bu konuları derslerinde çok güzel anlatan karşılaştırmalı edebiyat profesörü Nevzat Kaya'nın derslerinden birisi linkte.

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Kaya. Edebiyatta Sembollerin Mizojinleşmesi. (12 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 1 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close