Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samet Cirpan
Samet Cirpan
52K UP
1 ay önce Üye
1

Çin'in yapay güneşi gibi birşeyle güneşi uzak gezegenlere yansıtan bir sistem kurulabilir mi? Tıpkı büyüteçle güneşi maddeye yansıtıp ısıtmak gibi?

Mesala Saturn'ün uydusu Europaya güneş ışınlarını yansıtarak orada daha uygun hava sıcaklığı oluşturulabilir mi ? Yani buzları çözüp sıvı hale getirebilir miyiz?
246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
1 ay önce Bilim Sever Okuyucu

Bu çok ilginç bir fikir aslında. Çin'in yapay güneşi yani plazma teknolojisi kullanarak enerji üreten deneyler gelecekte enerji üretimi için devrim yaratabilir. Ancak bu tür bir sistemin güneş ışınlarını uzaktaki gezegenlere yansıtmak için kullanılabilirliği oldukça karışık.

Öncelikle büyüteç gibi bir sistemle güneş ışınlarını yansıtmak teorik olarak mümkün olsa da pratikte çok sayıda zorluk var. Uzaydaki ortamda ışınları doğru bir şekilde yönlendirmek için çok büyük ve hassas aynalar veya lensler gerekecek. Ayrıca bu sistemin kurulumu ve çalıştırılması çok yüksek maliyetler ve teknolojik zorluklar içerebilir.

Örneğin Saturn'ün Europa uydusunda güneş ışınlarını yansıtmak oradaki su buzu tabakalarının ısınmasına yardımcı olabilir ancak yeterli ısıyı sağlamak için çok büyük bir alan kaplamanız gerekir. Europa'nın yüzeyi oldukça soğuk ve buzu eritmek için gereken enerji miktarı oldukça büyük. Ayrıca bu tür bir müdahale Europa'nın doğal yapısını ve potansiyel olarak yaşam barındırma olasılığını da etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle teorik olarak güneş ışınlarını uzak gezegenlere yansıtmak mümkün olsa da bunu gerçekleştirmek için gereken teknoloji ve kaynaklar şu an için oldukça sınırlı. Ancak gelecekte uzay araştırmaları ve teknolojileri geliştiğinde bu tür fikirlerin uygulanabilirliği artabilir. [1][2][3][4][5]

Kaynaklar

  1. B. Özcan. Çin’in Yapay Güneşi - Barış Özcan. (9 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: Barış Özcan | Arşiv Bağlantısı
  2. günder, et al. Yapay Güneş Olarak Bilinen Nükleer Füzyon Deneyi Sırasında 100 Milyon Santigrat Derece Sıcaklıkta Rekor Sürede Kalındı - Güneş - Solarist - Güneş Enerjisi Portalı. (2 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: Solarist - Güneş Enerjisi Portalı | Arşiv Bağlantısı
  3. B. İ. Gülten. Yapay Güneş Ile Enerjinin Geleceği Nasıl Olacak?. (19 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: Sürdürülebilir Evren | Arşiv Bağlantısı
  4. B. Turner. China's $1 Trillion 'Artificial Sun' Fusion Reactor Just Got Five Times Hotter Than The Sun. (6 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  5. 马驰. Chinese 'Artificial Sun' Sets New World Record. Alındığı Tarih: 21 Ekim 2024. Alındığı Yer: global.chinadaily.com.cn | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close