Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Çift yarık deneyinde anlatılan gözlemcinin özelliği nedir?

Örneğin, o anda aynı ortamda bulunan bir elektron, diğer bir elektronun gözlemcisi niteliğine sahip olup desenin niteliğini (yani iki çizgi mi yoksa birçok çizgi mi meydana geleceğini) etkileyebilir mi?
626 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Adnan Baysal
Adnan Baysal
3,288 UP
Matematik lisans mezunuyum.

Çift yarık deneyinde gözlemci ile ölçüm yapan dedektör kastedilmektedir[1]. Dedektörün ölçüm yapabilmesi için elektronla etkileşime girmesi gerekir, ve bu etkileşim zorunlu olarak elektronun durumunu değiştirir. Günlük hayattan daha anlaşılabilir bir örnek lastik basıncının ölçülmesidir. Bunun için lastiğin havasının bir kısmı, basınç ölçer tarafından kullanılır ve sonuçta lastik basıncı bir miktar değişmiş olur. Örneğinize gelince, ortamda bulunan diğer elektronlar, aynen ortamdaki diğer atom ve parçacıklar gibi dedektör, yani gözlemci olarak kullanılıp elektron ile etkileşime girmediği sürece deney sonucunu etkilemez diye düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. Squires, Euan J.. (1994). The Mystery Of The Quantum World. ISBN: 9781420050509. Yayınevi: Taylor & Francis Group.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Karadeniz
Elektrik teknisyeni, Biyomedikal cihaz teknikeri

Deneyde kullanılan gözlemci dedektörün mahiyeti nedir bilmek gerekir. Verdiğiniz örnek çok güzel. Dedektör olarak kullanılan her ne ise deney esnasında ortamdaki parçacıklar ile etkileşiminin olmadığı ispatlanıncaya kadar deneyin tamamlanmaması gerekirdi. Farklı ölçme teknikleri denenmiş mi ? Bu konular ile ilgili bir bilgiye şahsen ulaşamadım. Bir örnek vermek gerekirse yükmetre tipindeki devreye seri bağlanan ampermetreler ölçülmek istenen devredeki ana akımı değiştirebilir. Bunun yerine pens tipi ampermetre kullanılırsa devreye temas etmeden, hattan geçen akımın oluşturduğu manyetik alanı ölçmek üzerine değer göstereceğinden ana akımda değişikliğe neden olmayacak, şayet faydalanılıyor ise manyetik alanda değişime neden olacaktır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close