Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tahir Gün
Tahir Gün
112K UP
Üye 9 Temmuz 2023 1 Cevap
2

ChatGPT neden bu kadar popüler oldu? Benim bildiğim ondan önce de ona benzer yapay zekalar vardı, onlar niye bu kadar popüler olmadı?

Neredeyse aynı şeyleri yapan yapay zekalar olmasına rağmen onlar bu kadar bilinmedi ve ChatGPT bunlar yerine daha popüler oldu. Bunun nedeni sadece algı ve piar mıdır, yoksa ChatGPT'nin özel bir özelliği mi var?
399 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 1 ay önce

Öncelikle Transformer mimarilerinin doğal dil işleme (NLP) dünyasında devrim yarattığını söylemek lazım.

GPT (Generative Pre-trained Transformer): Temelleri atarak geniş metin korpuslarında gözetimsiz ön eğitim yaptı.

GPT-2: Parametreleri (1.5 milyar) ve veriyi büyüterek etkileyici metin üretimleri gösterdi ancak kötüye kullanım endişeleri nedeniyle kısmen paylaşılmadı.

Tüm Reklamları Kapat

GPT-3: 175 milyar parametreyle büyük bir sıçrama yaparak birkaç örnekle öğrenme yeteneklerini mümkün kıldı.

ChatGPT ise GPT-3.5 ve sonrasında GPT-4'ten ince ayarlandı, ama onu özel kılan şey İnsan Geri Bildiriminden Öğrenen Pekiştirmeli Öğrenme (RLHF) entegrasyonu.

RLHF şunları içeriyor:

  • Demo verileri üzerinde eğitim.
  • İnsan değerlendiriciler çıktıları sıralayarak bir ödül fonksiyonu oluşturur.
  • Proksimal Politika Optimizasyonu (PPO) kullanarak modelin ince ayarı yapılır.

Bu da işte modelin insan tercihleriyle daha uyumlu hale gelmesini sağlayarak etkileşimleri daha doğal ve bağlamsal olarak uygun kılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Önceki modeller API entegrasyonları veya teknik bilgi gerektirirken ChatGPT basit bir web arayüzüyle sunuldu. Yükleme yok, ayar yok—siteye gir ve yazmaya başla.

  • Sohbete odaklanan minimalist tasarım.
  • Hızlı yanıt süreleri kullanıcı bağlılığını artırıyor.
  • Araştırma önizlemesi sırasında ücretsiz erişim.

Daha önceki modeller ya ücretli duvarların arkasındaydı ya da yerel olarak çalıştırmak için hesaplama kaynakları gerektiriyordu.

OpenAI sadece bir model çıkarmadı; bir hikâye de kurguladı.

  • YZ'ye olan ilginin zirvede olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü.
  • Teknoloji gazetecileriyle etkileşim kurarak geniş kapsamlı bir tanıtım sağlandı.
  • Erken benimseyenler etkileyici çıktıları sosyal medyada paylaştı.

E hal böyle olunca da insanlar, aman tanrım bu ney la demeye başladılar, çünkü piyasada yani halk arasında yaygın değildi. Normalde yıllaaaaaaaaaaaaaardır bu teknoloji var, sadece yeterince işlem gücüne sahibiz o kadar. Yani kökte bir şey değişmedi, yeteri kadar enerjin ve işlemci gücün varsa, belirli bir noktaya kadar istediğini yaptırırsın elinde yeteri kadar veri varsa.

Güvenlik ve uyumu vurgulayarak, OpenAI ChatGPT'yi sorumlu bir AI olarak konumlandırdı ve kontrolsüz AI sistemlerine dair korkularla tezat oluşturdu.

Gartner'ın Hype Döngüsü yeni teknolojilerin nasıl ilgi gördüğünü de gösteriyor:

  • İnovasyon Tetikleyicisi
  • Abartılı Beklentilerin Zirvesi
  • Hayal Kırıklığı Çukuru
  • Aydınlanma Eğimi
  • Verimlilik Platosu

ChatGPT, AI için Abartılı Beklentilerin Zirvesinde sahneye çıktı, şüphecilik oluşmadan önce hayal gücünü yakaladı.

Bir tabloyla ChatGPT'yi önceki modellerle karşılaştıralım:

OpenAI ayrıcva büyük hesaplama taleplerini karşılamak için bulut altyapısını kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

  • GPU/TPU kümelerinin kullanımı ayrı rol oynadı.
  • Gecikmeyi azaltmak için verimli toplu işleme ve önbellekleme mekanizmaları vardı.
  • Yükleri ve çalışma süresini yönetmek için gerçek zamanlı analizler yapıldı.

OpenAI araştırma önizlemesi sırasında kullanıcı geri bildirimlerini teşvik ederek kalite güvenceyi adeta kitle kaynaklı hale getirdi.

  • Kullanıcılar yanıtları derecelendirerek model iyileştirmelerine katkıda bulundu.
  • Model değişiklikleri ve davranışları hakkında güncellemeler paylaşıldı.

Potansiyel kötüye kullanımları proaktif olarak ele alarak OpenAI düzenleyici endişeleri yönetti.

  • İzin verilmeyen içerikler için filtrelerin uygulanması.
  • Beklentileri belirlemek için net hizmet şartları.

Hep şunu derim, "AI, eğitildiği veri kadar iyidir." Tüm interneti eğitim seti olarak düşünürsek, ChatGPT partideki her şeyi bilen o tip gibi—sözünü kesmek imkânsız ama en azından eğlenceli. Fakat bunu abartmak yanlış olan çünkü iyi anlamda potansiyeli belli. Fakat zararlı potansiyel açısından tonlarca tehlikesi var. YGZ'ye girmeyeceğim, yakın zamanda var olabileceğini düşünmüyorum ki aslında bakarsanız YGZ'ye girmeye gerek bile yok, YZ'nin zaten yeterince zararı var. Yararı da var ama benim gözümde %30 yarar, %70 zararı iyi gösteremez.

Tüm Reklamları Kapat

Ama tabii ki bizler, büyük dahiler olarak her şeyi daha da karmaşık hale getirmeyi severiz, değil mi? OpenAI ve onun vizyoner liderleri Elon Musk ile Sam Altman, insanlığın kurtarıcıları olarak sahneye çıktılar. Ne büyük bir lütuf! Teknolojinin nimetlerini bizlere sunarken, arka planda neler dönüyor kim bilir? Çağrı'nın son paylaştığı içeriği okumanızı tavsiye ederim.

Elon Musk, bir yandan Mars'a koloni kurma hayalleriyle yanıp tutuşurken, diğer yandan yapay zekânın tehlikeleri konusunda uyarılar yapıyor. Ne büyük bir ironidir ki kendi şirketleri AI geliştirirken, "Aman dikkat edin, yapay zekâ insanlığı tehdit ediyor!" diye tweet atıyor. Şimdi de utanmadan grafikerin birine tweet attırmış 7 büyük matematik problemlerinden birini çözdü, YZ'yi geliştirmeyi durdurucaz çünkü korkuyoruz. Ya 😂 Gerçekten de tutarlılık abidesi bir yaklaşım.

Sam Altman ise teknolojinin insanlığı ileriye taşıyacağına dair nutuklar atıyor. Ama gelin görün ki, işin etik boyutlarını pek de önemsemiyor gibi. Yapay zekânın işsizliğe yol açması, mahremiyetin ortadan kalkması gibi "küçük" detayları es geçmek ne de kolay! Ben verimi ortalığa bırakmam, bir tek Evrim Ağacı'nda rahatım, onun da sebebi bu platforma ve içerideki ekibe güvenmemden dolayı. Öyle bir durumda zaten saldırganı pişman ederim de nefes aldığına, bugüne kadar yaşanmadı öyle bir şey. Şimdi millet bütün özelini her şeyini ortalığa peynir ekmek gibi dağıtırken, Sam de kalkıp bunları topladı... Burası uzar daha da uzatmaya gerek yok.

OpenAI'nin isminde "açık" kelimesi geçiyor ama çalışmalarını kapalı kapılar ardında yürütmeyi tercih ediyorlar. Şeffaflık yok. Belki de sadece seçkin bir zümrenin erişebileceği bir bilgi havuzu oluşturmak daha cazip geliyor onlara. Halkın yararına teknoloji geliştirmek yerine kontrolü ellerinde tutmayı tercih ediyorlar sanki.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ hayatımızı kolaylaştırıyor, evet, ama bedeli ne? İnsan etkileşimini minimize eden, empatiyi yok sayan bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Tabii ki teknoloji devleri için bu bir problem değil; onlar için önemli olan bir sonraki büyük atılımı yakalamak.

Şurada iki etkileşim kuralım, insanlar birbirini bilgilendirsin, platform büyüsün diyoruz, kalkıp birisi geliyor chatgpt cevabını kopyalayıp yapıştırıyor buraya, ya fark edilmeyeceğini zannediyor, ya da kimseyi takmıyor, öylesine yapıştırayım ilgi toplayayım falan dertleri herhalde bilmiyorum ya da up puanı kasayım da listede yukarıya oynayayım, herkes beni görsün, egomu tatmin edeyim, aman çok akıllıyım vuuuu vuu falan dertleri herhalde, ya puan için yapıyosan gel profilime yaz hatta utanıyosan git discorddan yaz ben atayım sana puanı, ben etkileşimi artırmak için kullanıyorum zaten bunu kendi egomu tatmin etmek için değil ki ki diğer cevap yazan arkadaşlarımız da öyle.

Bu boş boş yapay cevap yazanlardan kastım, özgünleştirip bir şey katanlara değil sözlerim. Özgünleştirildiği halde bile işin içinde nispeten olan birisi fark ediyor zaten neyin yapay neyin gerçek olduğunu, ancak burada bunun bir önemi yok çünkü o kişi sadece bir araç olarak kullanmış, içerisinde bir şeyler katmış gelmiş cevabını vermiş, bu güzel bir şey. Bir soruya sırf cevap verebilmek için 3-4 saat araştırma yapacak çoğu kişinin zamanı yok burada, "Doğru metod ve Doğru komutlarla" ve gerçek, doğru bilgilerle kullanıldığında zaten 15 dakikaya indiriyor cevabınızı eğer ki soru komplike değilse. Sonrasında oradan edindiğiniz bilgilerle özgün cevabınızı kendiniz yazarsınız bitti gitti. Bu da iyi bir şey işte etkileşimi artırıyor. Ama diğerleri chatbotluğu yapıyor. Gerek yok arkadaşım yani senin o bot cevabına, yazıp ekleyelim bir tane evrim ağacına, sorunun oto cevabını versin yanda, ya da Evrim Ağacı Otomatik Cevap Botu yazalım, otomatik cevabı eklesin soruyu sorduktan 3-5 dakika sonra, oradaki cevaba benzer görünce kendi cevabınızı yüzünüz olacak mı paylaşmaya merak ediyorum. Bence olur yine ama neyse.

Yani bilmiyorum fark ettiniz mi, insanlar iyi bir şey yaptığını düşünerek hareket ediyorlar, ancak yaptıkları şeylerin iyilikle alakasının olmadığını göremez durumdalar. Senin o kopyalayıp yapıştırdığın cevabı ben kodluyorum, sence onu fark etmeme ihtimalim var mı? Ki işin içinde olmanıza da gerek yok, 2-3 ay her gün 1000 prompt yazsanız zaten kafanızda format oluşacak aslında çalışma prensibi çok basit sadece pratiği ve geliştirilme süreci zor. Ya kullan modeli zaten kimse kullanma demiyor ki ama beynini de kullan onun yanında. Modeli sen yönet, cevabı özgünleştir, içeriğe bir şeyler kat. Yorum kat, farklı bakış açısı sun, alıntı koy ne bileyim ama yani bir insan hissiyatı en azından versin ki insanlar bot mesajını okumasın burada. Yoksa soruyu soran gider chatgpt'ye sorar niye gelsin buraya. Bu kadar kör olunmaz ya...

Konuya dönecek olursak AI bize daha fazla boş zaman vaat ediyor ancak bu boş zamanı nasıl değerlendireceğiz? İşsiz kalan milyonlarca insan ne yapacak? Belki herkes influencer olur, sosyal medyada vakit geçirir. Ne de olsa, gerçek işler ve üretkenlik artık modası geçmiş kavramlar. Biz şanslıyız Evrim Ağacı var olmasa ne yapacaktık kim bilir.

Etik sorunlar mı? Yapay zekânın karar alma süreçleri tamamen bir kara kutu. Şeffaflık yok, hesap verebilirlik yok. Yanlış bir karar alındığında suçlayacak kimseyi bulamıyoruz çünkü "algoritma böyle söyledi." Ne harika bir bahane, değil mi?

Teknoloji devleri ve onların dahiyane liderleri dünyayı daha iyi bir yer haline getirme iddiasıyla hareket ediyorlar. Ama kimin için daha iyi? Kendileri için mi yoksa gerçekten insanlık için mi? Bu sorunun cevabı bence gayet açık gibi görünüyor.

Belki de bizler, bu parıltılı teknolojilerin arkasındaki gerçekleri görmeliyiz. Sorgulamalı, eleştirmeli ve gerektiğinde "dur" demeliyiz. Aksi halde, kontrolümüz dışında gelişen bir gelecekte kendimizi bulabiliriz.

Ama ne de olsa onlar büyük insanlar, büyük fikirler dimi! Biz sıradan insanlar ne anlarız ki bu işlerden? En iyisi biz kenara çekilelim ve onların dünyayı "kurtarmasını" izleyelim. Sonuçta ne olabilir ki? Sadece küçük bir ihtimalle, insanlığın geleceğini tehlikeye atabilirler. Ama olsun, yeter ki teknoloji ilerlesin, değil mi?

Yapay zekânın potansiyel zararları ortadayken, bu kadar hızlı ve kontrolsüz bir şekilde ilerlemesi gerçekten alkışlanacak bir durum. Tabii ki eleştirenlere kulak asmamak en iyisi. Onlar sadece değişime direnç gösteren, vizyonsuz insanlar. Gerçek dahiler iş başında ve bizlerin tek yapması gereken hayranlıkla izlemek.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de bundan bin yıl sonra AI tarafından yönetilen bir dünyada, duygularımızı ve düşüncelerimizi de onlara emanet ederiz. Ne de olsa, onlar bizim için en iyisini bilirler. Kendi kararlarımızı vermek, sorumluluk almak artık geçmişte kalan birer anı olacak.

Sonuçta, teknoloji uğruna feda edemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Mahremiyet, özgür irade, insanlık değerleri... Hepsi bir kenara bırakılabilir. Yeter ki en yeni uygulamalara, en hızlı işlemcilere sahip olalım. Çünkü önemli olan hız ve verimlilik, değil mi?

Yapay zekâ sayesinde parlak bir geleceğe doğru koşuyoruz belki de uçuruma doğru koştuğumuzun farkında olmadan. Ama endişelenmeye gerek yok. OpenAI, Elon Musk ve Sam Altman bizim yerimize düşünür, bizim için en iyi kararları verirler. Biz de rahat koltuklarımızda oturup bu "harika" geleceğin tadını çıkarırız. Burada konuştuğum şeyler YDZ'nin tehlikeleriyle alakalıdır genellikle. YGZ'ye girmedim zaten YGZ bir gün var olduğunda bu konuştuklarımızın bir önemi kalmayacak. Benim torunumun torununun torununun torunu ancak görür diye düşünüyorum o da en iyi ihtimalle tabii bu kendi fikrim, ona da ne yapayım artık yani torunumun torununun torunu düşünsün. Bizim derdimiz zaten başımızdan aşkın YGZ'ye gelene kadar ohooo. Norveç'te müstakil evlerimizde dertten uzak yaşamadığımız için YGZ bizim top 1000 listemizde en fazla ortalarda olabilir 😂Zaten YZ'nin kendisi yetiyor, YGZ'ye ne gerek var...

135 görüntülenme
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close