Evet. ChatGPT önyargılardan ve stereotiplerden arınmış bir araç değil; bu nedenle kullanıcılar ve eğitimciler, ChatGPT tarafından üretilen içerikleri dikkatlice gözden geçirmelidir. Önyargıları veya stereotipleri öğretebilecek veya güçlendirebilecek herhangi bir içeriği eleştirel bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Önyargıların azaltılması, yapay zeka sektöründe devam eden bir araştırma alanıdır ve henüz bu konuda çok güçlü metotlar ortaya çıkarılamamıştır.
Unutulmaması gereken en önemli nokta şu: Yapay zeka hangi verisetiyle eğitilirse, cevapları da o verisetinin niteliklerini yansıtacak şekilde olacaktır. Yapay zekanın eğitildiği verisetlerinin büyük bir çoğunluğunda belli başlı önyargılar ve stereotipler olduğu için, yapay zeka da bunları öğrenip ona göre cevaplar vermektedir. Mesela, birçok yapay zeka modeli:
- Batılı görüşleri savunmaya daha meyilldir.
- En iyi performansı İngilizce dilinde göstermektedir. Örneğin zararlı içerikleri önlemeye yönelik deneysel adımlar yalnızca İngilizce olarak test edilmiştir.
- Modelin diyalog yapısı, etkileşim süresince kullanıcının önyargılarını güçlendirebilir. Örneğin, model bir kullanıcının siyasi bir konudaki güçlü görüşüne katılarak onun inancını pekiştirebilir.
- Bu önyargılar, öğrenci geri bildirimi için model kullanılırken dikkate alınmazsa öğrencilere zarar verebilir. Örneğin, İngilizceyi ikinci dil olarak öğrenen öğrencilerin haksız bir şekilde cezalandırılmasına neden olabilir.
Eğitimciler, belirli soruların nasıl önyargılı yanıtlara yol açtığını göstererek öğrencilerin önyargıları anlamalarına ve eleştirel düşünmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, bir öğretmen bir öğrenciden ChatGPT tarafından oluşturulan ve belirli bir bakış açısını destekleyen bir makaleyi analiz etmesini isteyebilir. Bu alıştırma, öğrencilerin farklı platformlardaki önyargıları fark etmelerine ve sorumlu dijital vatandaşlar olmalarına yardımcı olabilir.